Sok mindenről volt szó a városinfón: koronavírus, reptér, aquapark, új befektetők, Balokány, útfelújítások - csakhogy néhányat említsünk - Összefoglaló

2020. december 4. 21:11 2020. dec. 4. 21:11

Péterrfy Attila a bevezetőben elmondta, hogy a kormány bevezette november 4-én a rendkívüli jogrendet. A polgármesterek hatáskörébe adták a maszkhasználat viselését a településeken belül. Ezért elrendelte Pécsen belül a kötelező a maszkhasználatot, kivéve 3 helyen. Továbbá elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók ingyen utazhatnak. Hozzátette, hogy az óvódák és a bölcsődék kitartanak, folyamatosan figyelik a fertőződés terjedését. A legelesettebb családoknak 400 db tízezer forintos tartós-élelmiszer csomagot állítottak össze, azonfelül fertőtlenítőszerrel látják el az intézményeket, és fertőtlenítő adagolókat helyeznek el a buszokon. A nehéz helyzetbe került pécsi cégek helyzetén is igyekeznek segíteni. A városi vagyonkezelő bérlői kedvezményt ad.

Az első kérdéscsokor a fejlesztésekkel kapcsolatos terveket takarta:

Első kérdező: Terveznek-e újabb munkahelyeket teremteni, pl idecsábítani nagyobb cégeket (audi,mercedes)? Péterffy Attila elmondta, hogy a városnak nem célja, hogy egy-egy óriás befektetőre építse a gazdaságot (Elcoteq példája) Több kisebb és közepes befektető idecsábítása cél. Ezért létrehoztak egy gazdáságfejlesztési főosztályt. Szeptember óta 39 befektetői megkeresés érkezett a város. ha mindegyik letelepül, 7-8 ezer munkahely lenne. Jelenleg 14 befektetői megkeresés van hatályban (jármű, orvos, bio technikai, elektronikai cégek.) Két olyan cég már eldöntötte, hogy pécsre települ, de további részleteket nem árult el.

Második kérdés a pogányi reptér fejlesztésére irányult. Erre a polgármester elmondta, hogy benne van a top 5-ös fejlesztési listában. Külügyminisztériummal folyamatosan tárgyalnak arról, hogyan tudna a pogányi reptér bekerülni sikeresen a regionális reptérfejlesztési programba.

Mi a helyzet az új stranddal? Érdeklődött a harmadik kérdező. Amire azt a választ kapta, hogy város célja egyértelmű: A ciklus végéig szeretnék átadni az aquaparkot. Csak olyan eshetőségben gondolkoznak, amely fenntartható, kielégíti a pécsiek igényét, de nem szeretnének túlzásba esni. Jelenleg megkezdődtek az előkészítési vizsgálatok, és egy alternatív melegvíz-forrást kutatnak. Egy koncepció terv és egy gazdaság fejlesztési tanulmány elvégzését rendelték meg. Ezt a koncepciót a kormány asztalára akarják rakni.

Negyedik kérdés: Tervezik-e a Balokány-liget fejlesztését? A polgármester válaszul elmondta, hogy igen, de ezt több helyi civil egyesület végzi, ők 2020-ban egy 10 millió forintos pályázatból bűnmegelőzési fejlesztést hajtottak végre, ennek keretében vandálbiztos ivókutak, fényvetők és megújultak a padok is. Felújítják a tó színpadot, cél az, hogy különleges hangulatú színpaddal egy olyan közösségi teret alakítsanak ki, amely minden korosztály számára képes kikapcsolódási lehetőséget biztosítani.

 Az ötödik kérdező arra volt kíváncsi, hogy a nyáron a játszóterek biztonságosak legyenek, el kell kezdeni felújítani azokat, van-e erre koncepció? Amire Péterffy Attila azt válaszolta, hogy a Biokom munkatársai havi gyakorisággal ellenőrzik a játszóterek felülvizsgálatát és, ha kell, cserélik az elhasználódott elemeket, ezenkívül folyamatosan cserélik a homokot és fertőtlenítik a játszótereket.

Hetedik kérdező: Lehet-e tudni, hogy melyik játszótereket fogják felújítani és a felnőttekre gondolva sportpályát, szabadtéri fitness elemeket felszerelni?

A polgármester elmondta, hogy 2021-ben kertvárosban új játszótér kialakítását nem tervezik, de 2022-2023-as évre gyűjtenek projekt ötleteket és forrásokat is egyaránt. Azokban a körzetekben, ahol szükséges a fejlesztés.

Következő kérdéscsoport a választási ígéreteket öleli fel.

Diákpolgármester választásról érdeklődött az első kérdező. Amire Péterffy Attila azt válaszolta, hogy ez egy politikailag is fontos vállalás, tavasszal kezdték el a koncepció vázlatot, de a covid márciusi hulláma miatt, nem tudták megvalósítani, nyáron a szünet miatt nem tudtak előbbre lépni, és most ősszel a covid második hulláma szintén ellehetetlenítette a törekvéseket. A következő lépés az lesz, hogy a diákpolgármestert adó diákság aktivitását kezdik felmérni, fel szeretnék venni az összes iskolával a kapcsolatot, hogy a diákok szeretnék-e ezt létrehozni. Hozzátette, hogy ez akkor tud létrejönni, ha a városi diákság is fogékony erre a kezdeményezésre.

A következő kérdező azt szerette volna megtudni, hogy tervben van-e egy zenész központ létrehozása, a volt bóbita bábszínház épületében?

A polgármester azt válaszolta, hogy 2019-ben benyújtottak egy pályázatot, ez az európai bizottság által kiírt pályázaton a második körös értékelésen is átment, de a covid miatt, az ide szánt forrásokat az unió átcsoportosította a védekezési alapba, de továbbra is cél egy zenei központ kialakítása.

 A harmadik kérdés így szólt: Lesz-e gyakoribb pécsi újság, tervezik-e ennek és a Pécs TV-nek a fejlesztését?

Amire azt a választ kapta, hogy takarékossági okból álltak át heti megjelenésről 2 heti megjelenésre, egészen addig, amíg a kommunikációs központ újra stabil gazdasági alapokon fog állni. Jelenleg az új kommunikációs központ vezetője is napirenden van. A tv kapcsán, ez év szeptemberében elkészült az „Új Pécs TV” koncepció, amit elfogadtak és ennek keretében 2021 januárjában egy megújult műsorrenddel és új szereplőkkel fog színpadra lépni- fogalmazott a polgármester.

 

A negyedik kérdés az átvilágítás során történ feljelentésekre irányult, amiben válaszul a polgármester elmondta, hogy egy külső ügyvédi team értékeli az információkat, de sajnos a koronavírus ennek a folyamatnak is nehézséget okoz. Ennek ellenére összesen eddig 8 alkalommal 15 feljelentést tettek. A Pécsi Vagyonhasznosítónál feljelentést tettek a volt központi menza, az aranyhajó fogadó egy csaknem 100 millió forintos ügyvédi letét, és egy kommunikációs, illetve informatikai szerződés csomag ügyében. A Pécsi Sport Nonprofit.zrt-nél adatlopás és eltűnt adathordozók miatt tettek feljelentést. Továbbá elmondta, hogy szintén feljelentés született a város legfrekventáltabb helyén ingyen bérbeadott kávézó kapcsán. Hozzátette még a nem régiben kibukkant POSZT szervezése kapcsán, és 4 további informatikai szerződés kapcsán, valamint további 2 indokolatlannak tűnt szerződés ügyében. Az átvilágítások önkormányzati szinten folynak, a Zsolnay örökségkezelő leányvállalataira is kiterjesztették. Csak akkor tesznek feljelentést, ha a nyomozóhatóságnál is megáll a gyanú.

Következő kérdező azt kérdezte, hogy Az önkormányzati cégek átvilágítása befejeződött-e, és a Janus Pannonius múzeum átvilágítása során minden rendben találtak-e? Erre a kérdésre azt felelte a polgármester, hogy még nem kezdődött el az átvilágítása, de még ebben az évben egy „kancellárt” neveztek ki, aki felügyeli a gazdasági folyamatokat, ami pozitív eredményeket hozott eddig. Tervben a múzeum fejlesztése, napirenden van az új múzeum igazgató választása is. A művészeti tanácsot 9 taggal állították fel, akik azzal a küldetéssel álltak fel, hogy egy összefogó koncepciót tegyenek le. A múzeumtól azt várja, hogy működjön együtt a művészeti tanáccsal.

Következik az útfelújítással kapcsolatos kérdéscsokor

Az Expo center és a nyugati elkerülő közötti út átadásával kapcsolatos kérdésre azt felelte a polgármester, hogy december 11-én már lehet használni az új utat, ami egy 600 méter hosszú 2x1 sávos út. Ennek a fejlesztésnek az volt a célja, hogy a városközponti iparterületeit összekösse a nyugati ipari úttal, annak reményében, hogy kertváros tehergépjármű forgalma csökkenjen. Az úttal párhuzamosan kerékpárút is épül Pellérd és a városközpont között.

A gyalogátkelő helyek biztonságosabbá tételéről is szó esett, miszerint tervben van több a Nagy Imre úti LED-es zebra kialakítása, mivel nagyon pozitívak a tapasztalatok az új átkelő hellyel kapcsolatban. 2021-ben a Lánc utcai gyalogátkelő helyet fogják hasonló módon átalakítani. Továbbra is felülvizsgálják a pécsi zebrákat, hogy hol szükséges biztonságosabbá tenni az átkelőhelyeket.

A Magyarürögi úton elkezdett járdaépítésről azt válaszolta Péterffy Attila, hogy nem egy járda készült el, hanem egy meglévő vízelvezető árok felújítása és beburkolása történt meg.  A hátralévő árokfelújításról is szó esett, erre még forrást kell találni, de tervben van ennek is az orvoslása.

Aszfaltozásokkal kapcsolatban rendkívül sok kérdés érkezett, mint például a Szőlő utca, Endresz György, Magyarürögi Templon mögötti terület és a Darázs dülővel kapcsolatban érdeklődtek. Erre azt válaszolta a Polgármester, hogy a következő 4 évre prioritások mentén kell végrehajtani több útfelújítást. Évi 300 milliós kerete van a városnak az útkarbantartása. Az utak állapotáról is érkezett kérdés, de erre sajnos nincs elég keret, de folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket.

Kamilla utcai parkolók felfestéséről is kérdeztek, amire az a válasz érkezett, hogy városi szinten az elmúlt három évben 3777 parkoló helyet festettek fel. Jövőre 3328 parkoló felfestése szerepel tervben, amiben a Kamilla utcai parkoló is szerepelni fog.

A következő kérdés a Szigeti út/Ráczvárosi út/Magyarürögi út kereszteződésének problémájára irányult. Erre a polgármester azt válaszolta, hogy tudja, hogy indokolt lenne a csomópont átalakítása, a körforgalom építését sok tényező bonyolítja, de szeretnék megoldani a problémát.

A hatodik kérdező a Kovácstelepi helyi szavazásról érdeklődött, aminek kérdése az volt, hogy az Ürögi fasor, Ércbányász utca és a Nyugati ipari út összekötő szakasza csak célforgalom számára lehessen-e használható. A polgármester azt válaszolta, hogy a Tettye Forrásház jelenleg lezárta egyirányból az utcát, meg kell várni, amíg végeznek, a szavazás eredményére csak ezután tudnak visszatérni.

A hetedik kérdező a Nyugati ipari út mentén haladó bicikli útról érdeklődött. Erre azt válaszolta, hogy tervezik tovább építeni, de jelenleg nincsen rá forrás.

Következő kérdéscsomag a koronavírus hatására vonatkozik

Első kérdés: a vásárcsarnokban is érvényes-e az idősekre bevezetett idősáv? Amire azt válaszolta a polgármester, hogy nem vonatkozik rájuk. Azokon a helyeken az eddigi megszokott időben tudnak vásárolni, továbbá felhívta a figyelmet a maszkviselés és távolságtartásra.

Második kérdés a nehéz helyzetbe jutott vendéglátósokra irányult. Erre Péterffy Attila elmondta, hogy a járvány első hulláma alatt a pécsi önkormányzat háromféle támogatási kerete körül a bérpótló támogatás volt a legnépszerűbb. A második hullámban a kormány tett már olyan intézkedéseket, amik elsősorban a cégeket támogatják, nem a munkavállalókat. A Pécsi Vagyonhasznosító üzlethelyiséget bérlők számára 300 millió forintos támogatást biztosítottak tavasszal, amit decembertől, újabb 9 millió forintos havi bérletidíj-kedvezménnyel egészítenek ki.

A harmadik kérdés: A kertvárosi mindenki karácsonyfájának felállítása után régi hagyomány, hogy a helyi civil szervezetek, iskolák és óvodák énekszóval, együtt várják a Mikulást. A jelenlegi helyzetben lát esélyt arra, hogy a közös ünneplés megvalósuljon? Erre azt a válasz érkezett, hogy a hatályos kormányrendeletek alapján sajnos nincs lehetőség az ehhez hasonló közös ünneplésre. A pécsi advent a járvány miatt mindenhol visszafogottabb lesz a korábban megszokottnál.

A negyedik kérdés: Az ingyenes parkolás idejére a belvárosban nem tervezik-e maximalizálni a nem ott lakók parkolási idejét? Az ott élők már nem tudnak a sok autótól leparkolni. Mikor lesz a parkolás a győrihez hasonlóan fizetős? Péterffy Attila azt válaszolta, hogy nincs terv sem a parkolási idő maximalizálására, korlátozására, sem pedig a győrihez hasonló átmeneti parkolási rendszer bevezetésére. Az önkormányzat végrehajtja a kormány által hozott intézkedéseket: megnyitották az önkormányzat, illetve az önkormányzat többségi tulajdonában lévő cégek parkolóit a lakosság számára.

A következő kérdéscsomag a városüzemeltetés kérdéskörét öleli fel.

Az első kérdező a 10 éve átépült Kossuth téri jelentősen romlott, esőben és hóban már balesetveszélyes a térkő felújításáról érdeklődött A polgármester válaszul elmondta, hogy  Kossuth tér burkolatának állapotát a Biokom kollégái folyamatosan figyelik. Amennyiben balesetveszélyes pontokat találnak, azt azonnal kijavítják, mint eddig. A tér komplett felújítása nincs napirenden.

Következő kérdés: Mikortól lesz elérhető a helyi buszjáratokon a kutyabérlet? Péterffy Attila elmondta, hogy a Tüke Busz már csak a járványügyi veszélyhelyzet után, 2021-ben tervezi a havi kutyabérlet bevezetését a pécsi autóbusz járatokon. Az egy hónapra szóló kutyabérlet tervezett ára 3900 forint lesz.

Utolsó kérdés csomag az önkormányzaton kívüli témáké.

Az első kérdező a régi PEAC pálya “maradványairól” érdeklődött, Amire a polgármester azt válaszolta, hogy az ingatlan a Pécsi Tudományegyetemhez tartozik. Úgy tudják, hogy az egyetem sportegyesülete, a PEAC pályázati támogatásból szeretné felújítani az épületben lévő vívótermet.

A második kérdező azt kérdezte a polgármestertől, hogy találkozni fog az új püspökkel? Válaszában elmondta, hogy Igen, Felföldi László január eleji beiktatása után keresni fogja.

Harmadik kérdésben a Nádor szálló sorsáról érdeklődtek. Erre a polgármester elmondta, hogy a Nádor szálló annak a pécsi magánbefektetőnek a tulajdonában van, aki a Palatinus Hotel és az Aranyhajó Fogadó felújítását kezdte meg, a szálloda-rekonstrukciós folyamat utolsó eleme lehet majd a Nádor felújítása.

Negyedik kérdező a Búza téren, a Corso Hotel mögött lévő területen félbehagyott építkezésről kérdezett. Hozzátette, hogy már nagyon régen elkezdődött az építkezés, ami a város szégyene, mivel a 6-os út előtte megy és rengetegen látják. Péterffy Attila azt válaszolta, hogy az ingatlan osztrák tulajdonosaival közös elképzelésük van a terület rendezésére. Legkésőbb a ciklus végéig szeretnék elérni, hogy az eredetileg tervezett irodaépület elkészüljön a területen.

Az ötödik kérdező a stadion éves működtetési költségéről kérdezett. Erre válaszul a polgármester elmondta, hogy a gazdasági tanulmánytervet és koncepciótervet készíttettek az új stadionnal kapcsolatban, a tervezésnek még nagyon az elején járnak. Tovább az aquaparkhoz hasonlóan fenntarthatóan üzemeltethető, átgondolt, és mértéktartó pécsi stadiont szeretnének csak támogatni.

Következő kérdező arra volt kíváncsi, hogy a Karolina-külfejtés rekultivációja során megoldható lenne-e egy akár kisebb, sekélyebb tó létrehozása? Ennek kapcsán Péterffy Attila elmondta, hogy a Karolina-külfejtés rekultivációja a magyar állam és a francia tulajdonú bányavállalkozó, a Veolia közös kötelezettsége. A tájrendezés műszaki tartalma évek óta kiforrott, azt információik szerint a bányahatóság is elfogadta. Hozzátette még, hogy a rekultiváció, azaz a bányagödör feltöltése folyamatban van. A tervekben nem szerepel tó kialakítása.

 

Címlapkép: Péterffy Attila 

Forrás: Pécsi STOP