Szelektíven tájékoztat a Fidesz médiája

2023. június 9. 14:45 2023. jún. 9. 14:45

Változó színvonalon, de nagyjából egybehangzó ködösítéssel számolt be a kormányhoz közeli sajtó arról, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a költségvetést, amelyből kiderül, hogy a kormány jövőre brutálisan emeli az üzemanyagok jövedéki adóját, amiből az is következik, hogy a benzin és a gázolaj literjéért hozzávetőleg 30 forinttal többet kell fizetnünk. A Fidesz-közeli média – már amelyik egyáltalán foglalkozik a témával – nem mulasztja el megemlíteni, hogy mindez Brüsszel sara, amely már évek óta követeli a jövedéki adók emelését. Rövid, teljességre nem törekvő összeállításunkban bemutatjuk, hogy a Fideszhez hű sajtómunkások miképp igyekeznek eltitkolni az állam polgárai elől, hogy jövőre a mostaninál is sokkal drágábban tankolhatunk. 

Az MTI ingyenesen elérhető változata június 6-án „PM: a kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek” címmel néhány mondatot szentel az ügynek, mégpedig a következőképpen: „A minisztérium bejelentette: Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. Jövőre teljesíteni kell az uniós előírást, ezért a jövedéki adó szintjét az uniós minimumszinthez igazítják.” 

Egy nappal később, ugyanez a távirati iroda „A megszorítás Gyurcsány és a baloldal mániája” címmel közölte a Fidesz reagálását Varju László (DK) nyilatkozatára. Ebből megtudtuk, amit már eddig számtalanszor elmondtak a fideszes politikusok és közpénzből jóllakatott influenszerek, hogy „Gyurcsány és a baloldal az, aki a mostani háborús időkben is el akarják törölni a rezsicsökkentést, a családi adórendszert, a családtámogatásokat. Kormányzásuk alatt a válságban is mindig csak elvettek a családoktól, háromszorosára emelték a gáz árát, duplájára az áram árát, sorozatosan emelték az adókat, eltöröltek családtámogatásokat és elvettek egyhavi nyugdíjat.” Ezzel szemben a Fidesz nem vesz el semmit, mindig csak ad az embereknek, mégpedig olyan módon, hogy „a háborús időkben is megvédi a családtámogatásokat, a nyugdíjakat, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket. A benzin jövedéki adójának emelését Brüsszel évek óta követeli Magyarországtól.” Ehhez képest Varju László online sajtótájékoztatóját egyetlen mondattal intézte el a közmédia MTI nevű zászlóshajója. Ez a mondat a következőképpen hangzik: „Varju László azt mondta: a megtakarítások megadóztatása és a benzináremelés az Orbán-kormány újabb megszorítócsomagjának része.”

A magyarnemzet.hu „A megszorítás Gyurcsányék mániája” címmel megismétli az MTI hírét, vagyis, hogy „Varju László szerdai online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a megtakarítások megadóztatása és a benzináremelés az Orbán-kormány újabb megszorítócsomagjának része.” Más utalás nincs arra, hogy a kormány jövőre brutálisan megemeli a jövedéki adót, s ezzel az üzemanyagok benzin és gázolaj ára több mint 30 forinttal emelkedik.

Ha az egykor szebb napokat látott, ám jó ideje a Fidesz szolgálatába terelt Origo keresőjébe beírjuk, hogy jövedéki adó, az első hír, ami felbukkan, az, hogy bolgár cigarettacsempészeket fogott el a NAV. A második hír is ez, és a harmadik is. Nem ugyanazokról a csempészekről van szó, és nem ugyanarról a rajtaütésről – mindegyiküket más-más időpontban fülelték le a NAV emberei. Ha azzal tesszük próbára az Origo keresőjét, hogy az üzemanyag szót írjuk be, akkor sem járunk jobban. Ebben az esetben ugyanis egy május 16-i bejegyzés jön elő, amely arról szól, hogy szalagkorlátnak ütközött egy autó az M6-oson. Ennél többet nem tudhat meg az, aki az Origóról próbál tájékozódni.

A Mandiner „Januártól sem lesz olcsóbb a cigaretta” című, „Uniós előírások, brüsszeli nyomás” alcímű írása a következőképpen hangzik: „Varga Mihály pénzügyminiszter kedden benyújtotta a jövő évi adóterveket, amelyekből kiderül, hogy a veszélyhelyzeti rendeleti szintről törvényi szintre került – változatlan feltételek mellett – a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adója. Változás tehát kizárólag az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót érinti: Magyarországon ennek szintje évek óta az uniós minimum alatt van, ezért Brüsszel nyomására emelik jövőre az adó mértékét, az uniós előírásokhoz igazítva.”

A Fidesz és Orbán Viktor seregében bármikor hadra fogható pestisracok.hu „Az EU miatt 2024-ben megemeli a kormány a benzin és a gázolaj adóját” címmel számol be a történtekről. Nem saját forrásra, még csak nem is az MTI-re, hanem az ATV-re hivatkoznak, s azt írják, hogy „az EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatná a kormány, ha az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg a benzin és a gázolaj adóját, ezért jön 2024-ben az emelés.” 

Ők legalább annyi információval szolgálnak az olvasónak, hogy – a többiekkel ellentétben – azt is megírják, hogy miként alakul 2024-ben az üzemanyagok és az energia jövedéki adója. Eszerint a benzin jövedéki adója abban az esetben, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollárnál több, literenként 120 forintról 152,55 forintra nő, ha pedig ennél alacsonyabb, akkor 125 forintról 157,55 forintra nő. A gázolaj adója 50 dolláros világpiaci olajár fölött 110,35-ről 142,9 forintra nő literenként, 50 dolláros olajár alatt 120,35 forintról 152,9 forintra.

Amint a fenti összeállításból kitűnik, a kormányzati kommunikációs központ még adós az egységes, minden fideszes sajtótermék számára kötelezően ajánlott válaszokkal, így azok egyelőre kénytelenek annyival beérni, hogy Brüsszel. Ami persze egy nagy marhaság, de arra kiválóan alkalmas, hogy a tájékozatlan, információs karanténban tartott tömegek megutálják a nekünk eddig eurómilliárdokat adó Európai Uniót. 

Forrás: hirklikk.hu