Szelényi Zoltán: gyógyszerész nélküli patika nem képzelhető el

2024. április 2. 12:50 2024. ápr. 2. 12:50

A kormánynak nem szabadna lemondania a vidéki kispatikákról! – írja az MSZP egészségpolitikusa kedden kiadott közleményében.

Hamarosan életbe lép az a belügyminisztériumi rendelet, amelynek értelmében 2024. május 6-tól a fiókpatikákban – néhány kivételtől eltekintve – elegendő, ha a gyógyszerkiadó szakasszisztens a patikában tartózkodik, nem kell gyógyszerésznek személyesen jelen lennie – emlékeztet kedden kiadott közleményében dr. Szelényi Zoltán. Az MSZP egészségügyi kabinetjének vezetője azt írja: „A négy gyógyszerészképző egyetem, továbbá a gyógyszerész szakma jelentős részének álláspontja alapján, gyógyszerész nélküli patika nem képzelhető el. Májustól azonban ez mégis valósággá válik, és elsősorban a vidéki kistelepülések gyógyszertáraiban fordulhat majd elő.”

Az MSZP-s politikus szerint a Belügyminisztérium rendelete nem megoldás az alacsonyabb forgalmú vidéki kispatikák problémáira, amelyek jellemzően időseket, és alacsonyabb jövedelmi helyzetben lévőket szolgálnak ki. „A vidéken élő honfitársaink közül sokan eleve nehéz helyzetben vannak a gyógyszerellátás tekintetében, hiszen 700 ezren élnek hazánkban olyan kistelepülésen, ahol nem érhető el közvetlenül gyógyszertár, a patikák száma pedig évről-évre csökken” – olvasható a közleményben. Dr. Szelényi Zoltán szerint a patikáknak pedig nem csupán az lenne a feladatuk, hogy a gyógykezeléséhez kapcsolódó gyógyszerek és gyógyászati segédeszközöket értékesítse, hanem az is, hogy tájékoztatást, tanácsadást és felvilágosítást adjanak a beteg számára. „Ezt a szolgáltatást azonban a diplomás szakgyógyszerészek tudják maradéktalanul ellátni, nem helyettesíthető az asszisztensek munkájával” – írja a szocialista politikus.

Az MSZP szerint szükség van megfelelő gyógyszerellátásra és a betegek magas színvonalú kiszolgálására, mivel a jó minőségű egészségügyi szolgáltatás mindenkinek jár. Éppen ezért az Orbán-kormánynak nem szabadna lemondania a vidéki kispatikákról! – olvasható a közleményben.

Forrás: hirklikk.hu