Szélsőjobb internacionálét gründolna Orbán

2022. augusztus 5. 14:25 2022. aug. 5. 14:25

„Orbán a CPAC konferencián látótávolságba hozza a szélsőjobboldali internacionálét” címmel közölte a The Washington Post az AP hírügynökség – megszámlálhatatlan amerikai helyi és regionális műsorszóró által átvett – egyik jelentését. 

„A globalisták elmehetnek a pokolba. Én Texasba jöttem” – dörögte Orbán Viktor Dallasban. Ő mondta a megnyitó beszédet a CPAC, az amerikai jobboldali mozgalom legjelesebb rendezvényén, ahol a záróbeszédet Donald Trump mondja majd. A magyar vezető üzenete egyesítette a „liberális hegemóniával” szembeni republikánus dühöt a maga „diadalmas illiberalizmusról” szóló narratívájával. Szavaival Orbán annak az eddigi legvilágosabb platformját fogalmazta meg, amit sok elemző az „illiberális internacionálénak” nevez, és ami nem más, mint az amerikai és európai szélsőjobboldali és ultranacionalista pártok szövetsége. 

A konferencián Orbán a migráció elleni kemény álláspontját, kemény keresztény nacionalizmusát, a „gender-ideológiával” való szembenállását harsogta, és a közömbösségét azokkal szemben, akik az ő kvázi-tekintélyelvű kormányzásában a demokráciát Európa közepén fenyegető veszélyt látnak. „Gyűlölnek és rágalmaznak engem és az országomat, éppen úgy, ahogyan gyűlölik és rágalmazzák önöket. Egyesítenünk kell az erőinket” – mondta a demokratákról. 

Azt fejtegette, hogy vissza kell venni az intézményeket Brüsszelben és Washingtonban, koordinálni kell a csapataik mozgatását, „mert ugyanazon kihívásokkal nézünk szembe”. Utalva arra, hogy 2024-ben Európában az Európai Parlament képviselőit választják, míg Amerikában elnökválasztás lesz, leszögezte: „ez a két helyszín határozza majd meg a két frontot a nyugati civilizációért folyó csatában. Ma egyik sem a mienk, de mindkettőre szükségünk van” – idézte az AP jelentése Orbán Dallasban mondott beszédéből.

Forrás: hirklikk.hu