Több mint félmilliárdos büntetést szabott ki az ÁSZ az ellenzéki pártokra

2024. február 20. 10:50 2024. feb. 20. 10:50

Az Állami Számvevőszék 261 millió forintos büntetést szabott ki az ellenzéki pártokra, mert véleményük szerint a 2022-es országgyűlési választások előtt külföldről érkezett támogatás a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül az ellenzéki pártok kampányára - ez derült ki az ÁSZ keddi részjelentéséből.

Az Állami Számvevőszék 261 millió forintos büntetést szabott ki az ellenzéki pártokra, mivel szerintük külföldi támogatás érkezett a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül az ellenzéki pártok kampányára a 2022-es országgyűlési választások előtt. A büntetést a pártoknak egységesen kell megfizetniük, ami pártonként 43,5 millió forintot jelent. Azonban a törvény szerint a büntetés a kiszabott összeg duplája lenne, azaz 520 millió forint, vagyis a pártokra egyenként 87 millió forintos büntetés jutna, amit az állami támogatásokból vonnának le.

A költségvetési törvény szerint az összefogásban részt vevő pártoknak idén a parlamenti mandátumaik alapján ennyi pénz járna:

  • DK: 268,6 millió forint,
  • Jobbik: 236,4 millió forint,
  • Momentum: 185,1 millió forint,
  • MSZP: 183,3 millió forint,
  • Párbeszéd: 135,9 millió forint,
  • LMP: 105,6 millió forint.

Az ÁSZ szerint az ellenzéki pártok közösen kampányoltak és a Mindenki Magyarországa Mozgalommal közösen támogatták egymás választási erőfeszítéseit, ezért egységesen kell felelősséget vállalniuk a külföldi támogatás elfogadásáért. Az ellenzéki pártok viszont tagadják, hogy tudomásuk lett volna a külföldi támogatásról, és úgy vélik, hogy az ÁSZ döntése a Fidesz pártérdekeit szolgálja, és ellehetetleníti az ellenzéki pártokat. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője is állítja, hogy minden jogszerűen zajlott, és nem fogadtak el törvénybe ütköző támogatást.

Az ÁSZ szerint az ellenzéki pártok közös kampánytevékenységet folytattak, így nem lehet elválasztani a kampánykiadásokat a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól. A jelentés szerint azonban a CÖF esetében nem merült fel, hogy a tevékenységét a Fidesz-kampánnyal összehangolta volna. Az ügy további vizsgálatokat is maga után von, hiszen a Nemzeti Információs Központ is érdeklődik az amerikai kampánytámogatások iránt.

 

Forrás: telex.hu