Tóth Bertalan: Szégyent hoztak ránk a Szájer-üggyel

2020. december 2. 14:32 2020. dec. 2. 14:32

"Szégyenkezni senki nem szeret, márpedig most „közösen szégyenkezünk, mert szégyent hoztak ránk” - jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden, elfogadhatatlannak nevezve a Fidesz álszentségét.

„A Borkai-ügy, a Kaleta-ügy, most a Szájer-ügy (…) mind-mind leleplezi azt az álságos, álkeresztény
politikát, amit (…) folytat a Fidesz, és ráadásul európai színtéren. (…) Ezért szégyenkezni kell és azt
gondolom, hogy ez elfogadhatatlan” - mondta Tóth Bertalan


Már évek óta „kijutott nekünk a szégyenkezésből”, „bármennyire is próbáljuk mi hangsúlyozni a nemzetközi porondon és az európai politikai színtéren, hogy a kormány, a Fidesz, az nem egyenlő Magyarországgal, az nem egyenlő a magyar emberekkel” – tette hozzá. 


Demeter Szilárd ügye is európai színtérre került, „egy magyar miniszteri biztos tett vállalhatatlan kijelentéseket, ő le se mondott." Itt van most Szájer József ügye, aki európai parlamenti képviselő és Magyarország Alaptörvényének megírója: megszegte a kijárási tilalmat, ráadásul a hátizsákjában drogot találtak. „Ha jól tudom, akkor ezzel kapcsolatban indult vele szemben büntető eljárás. (…) Ez már nem a magánéletnek a része” -
mondta a társelnök.

De a fő probléma maga a Fidesz politikája: hogy önkényuralmi rendszert épít, és olyan keresztény, konzervatív társadalmi rendet, családpolitikát és ideológiát akar a magyar emberekre erőltetni, „amivel szöges ellentétben van az, amit Szájer József elkövetett”. A Fidesz kommunikációja kártyavárként omlik össze – mutatott rá. „Az álszentség az, ami teljesen elfogadhatatlan” – szögezte le.


Áttérve a műsor eredeti témájára, az MSZP által javasolt 100%-os táppénz kérdésére, Tóth Bertalan elképesztőnek nevezte, hogy azt a kormánypártiak távolmaradása miatt nem lehetett a Parlament Népjóléti Bizottságában megtárgyalni.


„Teljesen elképesztő, mert annyira racionális ez a javaslat”, segítené a járvány elleni védekezést is –
mondta, hozzátéve: a fideszes Zombor Gábor, aki maga is orvos, „egyszerűen leírja, hogy ez a
napirend, ezt ők nem akarják megtárgyalni, mert amúgy sem támogatnák. (…) Legalább azt engedjék
meg, hogy az ember érveljen a javaslata mellett.”


A javaslatot azzal indokolta: most, karácsony előtt sok munkavállaló dönt úgy, hogy mivel a táppénz csak a fizetése 60%-át teszi ki, enyhe tünetekkel, torokkaparással, hőemelkedéssel még bemegy dolgozni, így terjeszti a vírust. Pedagógusok is nyilatkoztak úgy, hogy azért nem vesznek részt a tesztelésen, mert tartanak attól, hogy karanténba kerülnek, fertőzötté nyilvánítják őket és abban az esetben kiesik a bérük 40 százaléka.


Az MSZP javaslata „tehát a járvány elleni védekezés szempontjából is nagyon fontos lenne, de a megélhetés szempontjából is” – mondta a társelnök. Hozzátette: a tömeges tesztelésre vonatkozó
javaslat is azok közé tartozik, „ami annyira racionális és teljesen érthetetlen, hogy miért nem foglalkoznak vele. (…) Itt van egy olyan eszköz, amivel élni lehetne, és egyszerűen nem élnek vele.” Megismételte: Mi lenne, ha egyszer a vírus ellen folytatna szabadságharcot a Fidesz, mert az
óriásplakátokkal nem lehet a vírust megállítani! A vírust a munkahelyeken, az utcán, a kórházakban, közintézményekben, iskolákban kéne lassítani.


Hozzá tette: a fizetés 100%-ának megfelelő táppénzre vonatkozó javaslatukat újra beviszik a Népjóléti Bizottság elé, mely köteles azt a házszabály értelmében 30 napon belül megtárgyalni; ezen kívül a nyomásgyakorlás „minden eszközét” kihasználják majd, beleértve a közös ellenzéki fellépést.

Tóth Bertalan mellett Kunhalmi Ágnes is megszólalt a Szájer ügyben, ő azt mondta, hogy "az Alaptörvény kilencedik módosítása benyújtásának és Szájer József melegpartin való részvételének időbeli egybeesésére tekintettel itt az alkalom, hogy a kormány visszavonja alaptörvény módosító javaslatát."

Forrás: Hírklikk.hu