Tóth Bertalan szerint Orbánnak a vírus, és nem az ellenzék ellen kellene harcolnia

2020. március 24. 09:50 2020. márc. 24. 09:50

Az MSZP elnöke szerint sok millió ember bizalmatlan a Fidesz-kormánnyal szemben, ezért is kérte az ellenzék azt, hogy a felhatalmazási törvénybe kerüljön bele az időkorlát.

Mint ismert, hétfőn az országgyűlési képviselők arról szavaztak, hogy a felhatalmazási törvényt már kedden el lehessen fogadni. Ehhez 4/5-ös többség kellett volna, ám az ellenzéki pártok ezt nem szavazták meg, mert a törvénytervezet felső időkorlát nélkül adna lehetőséget a kormánynak a rendeleti kormányzásra, míg az ellenzékiek ennek időhatárt szabnának.(Amúgy így a fideszes törvénytervezetet következő hét elején a kormánypártok, élve a kétharmadukkal, valószínűleg el fogják fogadni - a szerk.)

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy ők ragaszkodnak ehhez az időkorláthoz, de olyan feltétellel, hogy ha valamiért nem lehet összehívni a parlamentet, akkor a kormány meghosszabbíthassa a különleges jogrendben hozott rendeletek hatályát.

Az ellenzék azt is felajánlotta, hogy a rendeletben legyen benne egy kilencven napos határidő a rendeletek hatályaként, és ha a parlamentet nem lehet összehívni objektív okok miatt, a kormány ezt meghosszabbíthassa”

– mondta a szocialista pártelnök Orbán Viktornak és hozzátette:

„Miniszterelnök úr, arra kérem önt, hogy személyesen járjon el a Fidesz-KDNP frakciónál, hogy a határidő korlátot rakják bele a rendelkezésbe. A magyar emberek védelme érdekében ezt a gesztust meg kellene tenni! Ne az ellenzéki pártoknak, hanem az ellenzéki választópolgároknak, hogy megnyugodhassanak, hogy nem fog korlátlanul visszaélni ezzel a helyzettel. Kérje az ő bizalmukat is rajtunk keresztül. Amennyiben ezt megteszi, egyhangú döntés születhet a parlamentben. El kell döntenie, hogy a vírust akarja legyőzni, vagy az ellenzéket."

Arról is beszélt az MSZP elnöke, hogy sokan fogják elveszíteni a munkahelyüket, ezért a munkanélküli támogatás idejét meg kell hosszabbítani, és az összeget is meg kell emeleni. Emellett arra kérte a miniszterelnököt, hogy a munkavállalói oldallal és a szakszervezetekkel is egyeztessenek, és arra is felhívta a figyelmet a nyugdíjak emelésére is.

 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arra is kitért napirend előtt még hétfőn, hogy a kormány több millió ember kezét ütötte el azzal, mert sokan nem akarják, hogy korlátlan felhatalmazása legyen a Fidesznek. 

Mint elmondta, ezért javasolták az ellenzéki pártok az időkorlát beleírását a törvénytervezetbe, mert készek voltak az együttműködésre.

A kormány a házszabálytól való eltérésben kérte az ellenzék segítségét, de Tóth szerint kérhették volna a gyes és gyed-ellátás meghosszabbításakor is, vagy a távoktatás bevezetésénél, a végrehajtások felfüggesztésénél is, ott mégsem tették meg.

"Kinyújtottuk a kezünket sok millió magyar választópolgár nevében. Semmi mást nem kellett volna tenniük, mint beírni a törvényjavaslatba, hogy június 30-án az Országgyűlés megtárgyalja az kormány által hozott rendeleteket. Ez az egyetlenegy, amit kértünk. Nem tették meg.

Ezeket a rendeleteket egyébként veszélyhelyzet kihirdetése nélkül, az Országgyűlésben is megtárgyalhattuk volna, amellett, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésével egyetértünk.

A javaslataink közül sok megjelent a kormányzati intézkedésekben. De amíg a kormány a gazdaság újraindításáról beszél, mi azokról az emberekről beszélünk, akik elveszítik az állásukat, és akik csak három hónapra számíthatnak egy megalázó mértékű álláskeresési járadékra.
Ezért követeljük, hogy emeljék meg az álláskeresési járadékot és hosszabbítsák meg annak a folyósítási idejét.

Az egészségügyi és szociális ágazatban pedig nem feltétlenül béremelésről beszéltünk - bár az is rég esedékes lett volna -, hanem arról, hogy ha a rendőröknek járt az egyszeri 500 000 forintos juttatás, járjon az egészségügyi és a szociális ágazatban dolgozóknak is! Erősítsék meg az ő megélhetésüket, hogy ne kelljen azon gondolkodni, amíg a vírusfronton értünk küzdenek, hogy a megélhetésüket hogyan teremtik majd meg!"

- mondta el napirend előtt Tóth Bertalan az Országgyűlésben.

Az MSZP elnöke hétfő esti Facebook-bejegyzésében - miután összefoglalta az aznpai eseményeket - a következőket írta:

"A mai országgyűlési döntéstől függetlenül a kormánynak továbbra is minden eszköz rendelkezésére áll ahhoz, hogy a járvány kezelése és következményeinek elhárítása, mérséklése érdekében szükséges rendkívüli kormányzati intézkedéseket megtegye. Mi továbbra is megtesszük javaslatainkat az emberek életének, egészségének és megélhetési biztonságának védelme érdekében.

De a meghozott intézkedésekért, az elégtelen, késedelmes döntésekért innentől minden felelősség Orbáné."

Forrás: Pécsi STOP