Tóth Bertalan: szociális, együttműködő Európában gondolkodunk

2019. május 7. 09:41

Az MSZP-Párbeszéd szociális, együttműködő Európában gondolkodik, amely garantálja a benne élők anyagi és fizikai biztonságát - mondta Tóth Bertalan, a két ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője, aki az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorsávjában mutatta be a pártszövetség programját a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra.

Az MSZP elnöke azt mondta: Orbán Viktor miniszterlenök "sértett kisgyerekként" viselkedik, aki szándékosan keresi a "rossz fiúk társaságát", amikor szélsőjobboldali, populista politikusokat hív Magyarországra, akik szét akarják feszíteni az európai uniós együttműködést. Hozzátette: a szélsőséges politikusokkal folytatott párbeszéd és a Fidesz további jobbra tolódása semmi más célt nem szolgál, mint hogy kevesebb közös európai szabályt kelljen a miniszterelnöknek betartania, és így tovább tudja építeni a "birodalmát", "tovább gazdagodhasson a családja" és "volt gázszerelője".

Eközben emberek ezreit teszik ki az utcára, romokban van az egészségügy, és a magyar munkavállalók bére nem éri el az átlagkereset kétharmadát - jegyezte meg.

A fizikai biztonsággal, illegális bevándorlással kapcsolatban Tóth Bertalan kifejtette: közösen kell megvédeni Európa határait és erősíteni kell az európai határvédelmet.

A szociális Európa - folytatta - arról szól, hogy legyen minimális, 240 ezer forintos bérszint. Hozzátette: ma Magyarországon egymillió nyugdíjas él szegénységben, ezért szeretnék, ha lenne egy minimális, 95 ezer forintos nyugdíj is. Támogatják továbbá a 48 ezer forintos minimális családi pótlékot.

"Emellett azt is képviseljük, hogy az európai uniós támogatásokat az egészségügyre, az oktatásra, a munkakörülmények fejlesztésére fordítsa az ország, ne a miniszterelnök közvetlen környezete hordja haza az európai uniós pénzeket" - jelentette ki Tóth Bertalan. Támogatják azt is, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, "hogy ellenőrizni lehessen, a célnak megfelelően használják-e fel az uniós forrásokat".

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. döntése értelmében az európai parlamenti választáson listát állító kilenc párt ötperces bemutatkozási lehetőséget kap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorsávjában. A közmédia a sorrendről sorsolással döntött, a pártok képviselői május 6-tól 16-ig hétköznapokon érkeznek a stúdióba. A választási program ismertetésére vonatkozó öt percet a törvényben garantált időkereten felül biztosítja a pártok számára a közmédia.

Forrás: MTI