Túlárazott ingatlant próbált Mohácsra rásózni a fideszes polgármester-jelölt

2020. szeptember 7. 16:08 2020. szept. 7. 16:08

Pávkovics Gábor alpolgármester azt próbálta elérni, hogy a város éljen az egykori székgyár négy hektáros területénél az elővásárlási jogával, és ne hagyja, hogy egyik offshore hátterű cégtől a másikhoz kerüljön a jelentősen túlárazott telek.

Még tavaly decemberben kötött szerződést egymással a A NOVA Properties Kft., mint eladó és a Camassia Investments Kft. mint vevő, hogy gazdát cserél köztük egy 4 hektáros mező, ami az egykori székgyár területe. A hét helyrajzi számon nyilvántartott, de egységes mező jellegű terület vételárát euróban határozták meg összesen 625.000,- euró (amennyiben ÁFA-s körbe tartozik az értékesítés akkor bruttó 793.750,- euró) a vételár.
Négyzetméterárra vetítve 1 m2 nettó 15,38- euróért, azaz bruttó 19,54 euróért kerülne megvásárlásra. Forintban ez egy 350,- forint / euró átlagértékkel számolva nettó 5383,- forint /m2, bruttó 6839,- forint/m2-es értéket jelent, a teljes terület vonatkozásában pedig a vételár nettó 218.750.000,- forint, ami bruttó 277.812.500,- forint vételárat jelent.

A szerződés 2019. decemberi időpontjával szinte egybeesően került sor a mohácsi önkormányzat egy ingatlanvásárlására (úgynevezett Tartósító területe), ahol 1049,- forint/m2 áron vett egy 3,5 hektáros, azaz hasonló méretű területet, úgy, hogy ott több felépítmény is van, és a közműhálózat is jó minőségű, szemben a most eladásra kínált területtel. Az 1049,- m2 ár, a 6839,- forint/m2-es értékhez képest, ami a másik  szerződésben van, óriási a különbség.

A Hírklikk birtokában lévő dokumentumok tanúsága szerint az égvilágon semmi sem történt tavaly december és idén június között, noha a város elővásárlási jogáról az adás-vételi szerződés aláírása utáni napokban kell nyilatkozni. A cégek azonban nem fordultak Mohács önkormányzatához, fél évig semmi nem történt. Majd újra szerződtek, ebben pedig az eladó deklarálta, a vevőnek augusztus 31-éig nyilatkoznia kell, hogy továbbra is megvenné a telket.

Az ügylet ezután vett érdekes fordulatot: Pávkovics Gábor fideszes alpolgármester emailben vetette fel a polgármesternek, hogy a telkeket a városnak kellene megvásárolnia közpénzből.

Bár a vevő cégnek, a Camassia Investments Kft.-nek tehát augusztus végéig kellett nyilatkoznia, hogy fenntartja a vételi ajánlatot, vagyis előváráslási jogot csak ezt követően lehetett volna gyakorolni, a fideszes politikus azonban még júliusban,  néhány napon belül szerette volna lezavarni a kétes ingatlanügyletet.

Ehhez azonban Csorbai Ferenc városvezető nem asszisztált. Nem világos Pávkovicsnak milyen érdekei fűződtek ahhoz, hogy a város éljen az elővásárlási jogával, de azután, hogy Csorbai Ferenc nem terjesztette a testület elé az ingatlanügyletet (érdemes felidézni, hogy a város alig több mint ezer forintos négyzetméteráron vett közművesített telket, míg ezúttal csaknem 7 ezerért közművesítetlen telket próbált rásózni a fideszes alpolgármester).

A fideszes helyettese károkozással vádolta meg egy helyi lapban mintegy kampánytémává téve az ügyletet. Csorbai pedig reakciójában azzal érvelt, a koronavírus válság közepén nem ideális túlrárazottnak tűnő telket vásárolni. A Hírklikk információi szerint hiába telt le az augusztusi határidő, egyelőre semmi nyoma, hogy az ügylet megvalósult volna. (Ugye eddig kellett volna az offshore hátterű cégnek nyilatkoznia, fenntartja-e a vételi ajánlatát. 

Adódik a kérdés, miért is lehetett annyira fontos Pávkovicsnak az ügylet, hogy már a képviselő-testület önfeloszlatása után rendkívüli ülésen próbálta volna keresztülverni az adásvételt. 

Forrás: hirklikk.hu