Ujhelyi István: életveszélyes játékot játszik Orbán az országgal

2022. május 13. 16:41 2022. máj. 13. 16:41

A finn miniszterelnök és a köztársasági elnök csütörtökön közös bejelentésként közölte, hogy kérik Finnország NATO-tagságának elfogadását. Amint a kérelmet elfogadják, Putyin közel 1000 kilométeres NATO szomszédságot kap. A világpolitikai kitekintés mellett, az MSZP belső formálódásáról is beszélt Ujhelyi István a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Németh Péter meghívására.

„Egyik szemem sír, a másik inkább aggódik. Megértem a finneket, hiszen ki akarna egy háborús helyzetben védelem nélkül maradni. De látva Putyin szándékait, nem kizárt, hogy csak bőszíteni fogja a várható lépés. Nagyon remélem, hogy lassan vége lesz ennek az egésznek, mert nem akarok rettegni” – válaszolta arra a felvetésre, hogy vajon milyen következményekkel járhat Finnország történelminek is nevezhető döntése.

Több mint megdöbbentő, friss közvélemény-kutatási adat bizonyítja, hogy Magyarországon nő azok száma, akik Oroszországgal éreznek együtt az ukrán agresszió miatt. „Szörnyű, de mindezt bizonyára befolyásolja az orbáni propagandagépezet zsigeri hatása. Ezzel párhuzamosan fokozódik sajnos az EU-ellenesség is. Innen már csak egy kis lépés a Nyugat és az Európai Unió ellen hangolni, ez pedig már életveszélyes játék Orbán részéről.”

A szocialista EP-képviselő szerint erre rá is erősíthetnek az elkövetkező félévben, amikor egyre kevésbé tudnak úrrá lenni a magyar gazdaság helyzetén. „Innentől kezdve mit mondhatnak...? Hogy mindezért a Nyugat és az Európai Unió a felelős. Ezt pedig csak erősíti, ha Huxit pártot hoz létre Vollner képviselő.” Emlékeztetett a Brexit kialakulására, amikor még az angol konzervatív párt sem vette komolyan az EU-kilépést. „Nem azt állítom, hogy Orbán közeli forgatókönyvében ez szerepel, de a vasat a tűzben tartja. Ráadásul a 27 tagország között már egyedüliként lóg ki a sorból és megy szembe mindenkivel a politikai autópályán.”

Mivel a „mélyvízben úszni kell”, elkerülhetetlen felvetés volt az MSZP újraélesztésének a kérdése, valamint Ujhelyi aspirálása a pártelnöki posztra. 

„Akik ismernek a közéletből, jól tudják, hogy egy hiperaktív politikus vagyok. Nem hiszem, hogy ebben változnom kell. A mozgalmi múltamat ismerhetik, 18 éves korom óta aktív vagyok, már akkor kisközösségeket hoztam létre. Amennyiben az elmúlt évek uniós tapasztalatát és a kormányzati hétköznapokat államtitkárként megtapasztaló mozgalmár aktivitást össze tudom illeszteni, akkor azt gondolom, hogy az a program, amit letettem az MSZP asztalára, megéri, hogy beledugjam a fejem ebbe a hurokba. Pártelnökök buknak általában vagy idővel elillan a lelkesedésük. Ez egy ilyen szakma. Pontosan tudom, hogy ha ebben elindulok, akkor annak lesz egy vége, amikor a közösségem már nem kívánja a személyemet. De addig szeretnék maradandót alkotni. Tehát igen, elindulok a pártelnöki pozícióért.”  

Arra a kérdésre, hogy ebben az esetben vajon Ujhelyi Istvánnak is újjá kell-e születnie, a válasza tömör volt: „mindenképpen. Amint a választás után végigjártam két kis kempingszékkel az országot, nagyon sokaktól, még saját elpártolt szavazóinktól is hallottam, hogy hagyjátok már a nagypolitikai játszmákat, a mindenre nemet mondást. Minket az érdekel, hogy itt, helyben mit javasoltok nekünk, hogy jobb legyen az életünk.”  

Forrás: Hírklikk