Veszélyben az Index függetlensége

2020. június 21. 20:28 2020. jún. 21. 20:28

Háttérinformációk szerint a szerkesztőség szétverésére készülhetnek politikai körök.

Június 21-én, vasárnap este fél nyolckor adta ki az Index országos hírportál, hogy veszélyben érzik a szerkesztőséget, mert 

"kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet"

- olvasható a közleményben (amelyet a csapat szinte összes tagja aláírt), illetve a szabadindex.eu honlapon.

A közlés szerint egy szervezeti váltás közeleg, ami a szerkesztőség függetlenségét és integritását veszélyezteti, emiatt pedig jelenleg a szerkesztőség nem tudja, hogy meddig tudják a megszokott módon szerkeszteni a lapot. Ez a közlésük szerint a következő napokban dőlhet el, de ők attól tartanak, hogy a csapat szétverése a mögöttes cél.

A hvg.hu cikke szerint a háttérben az lehet, hogy az Index rovatait (vagy ezek egy részét) kis cégekbe szerveznék át, a lapvezetés csak mint megrendelő kérhetné fel a cikkek "szállítására" ezeket a kisebb cégeket. A lap hozzáteszi, hogy értesüléseik szerint a főszerkesztő Dull Szabolcsnak és a vezérigazgató Pusztay Andrásnak ez egyáltalán nem tetszik, de közben az is fölmerült, hogy őket menesztik a cégtől. Dull Szabolcs a hvg.hu megkeresésére azt válaszolta, hgy nem nyilatkozhat céges ügyekről.

A hvg.hu és a 24.hu értesülései szerint pár napja a lap vezetésével új struktúratervet ismertetett Gerényi Gábor, az Index alapítóinak egyike, aki 2012-ben elhagyta a lapot, és azóta a Mandinernél is megfordult, valamint az Ungár Péter LMP-s képviselő (Schmidt Mária Fidesz-közeli vállalkozó, történész fia) mellett az Azonnali.hu alapítóinak egyike. 

Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke, a lap mögött álló alapítványt létrehozó cég tulajdonosa a 24.hu kérdésére úgy felelt, hogy 

"a válság nyomán csökkenő reklámbevételek miatt a médiacégek átgondolják a működésüket, üzleti ügyekről azonban nem áll módjában nyilatkozni."

Az Index közel két éve hozta létre a vesztélytetettségi barométert, mikor a lap mögötti háttércégek - a hirdetéseket értékesítő CEMP SH és a szerkesztőségi rendszert fejlesztő másik vállalkozás - Fidesz-közeli kezekbe került. 

Március végén derült ki, hogy Vaszily Miklós, a TV2-csoport vezérigazgatója lett a lap hirdetési felületeit értékesítő és több más portált kiadó IndaMedia Csoport új társtulajdonosa - emlékeztet a hvg.hu. Acégcsoportban az egyik legfontosabb a különféle hírportálok hirdetéseit értékesítő Indamedia Sales Kft.

Vaszily az Indamédia elődjénél is dolgozott, de megfordult az Origonál és az MTVA vezérigazgató-helyettese, majd vezérigazgatója is volt, de az Echo TV-t is vezérigazgatta.

Mint ismert, a Népszabadság 2016-ban lett bezáratva egyik pillanatról a másikra, akkor a háttérben a Fidesz machinációja volt felfedezhető a 444 cikke szerint. Belülről ilyen volt a Népszabadság beszántása a Direkt36 cikke szerint.

Címlapi kép: Index

Forrás: Pécsi STOP/Index