Viktor és Mária 30 éve összejárnak

2023. szeptember 10. 14:40 2023. szept. 10. 14:40

„Meglátogatott minket. Vendégségben volt nálunk. 30 éve járunk össze.” Ezt válaszolta a kötcsei Fidesz dzsemborira érkező Schmidt Mária a 444-nek azzal kapcsolatban, hogy kiderült: Orbán Viktor a Terror Háza Múzeum főigazgatója lányának 350 négyzetméteres horvátországi villájában nyaralt. Schmidt szerint nincs ebben semmi rendkívüli, régi barátok ők, ha úgy adódik, összejárnak.

Azonban talán mégsem érhetjük be ennyivel. Nem csupán arról van szó ugyanis, hogy van egy ügy, amelyben egy ellenzéki párt vezetője – jelesül Schmidt Mária fia, az LMP társelnöke, Ungár Péter – is érintett. Már ez is megérne egy misét, ám az legalább ennyire figyelemre méltó, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter augusztus végén egy újságíró kérdésére azt válaszolta, hogy Orbán Viktor az idén még nem nyaralt. 

Ezek szerint Orbán félrevezette Gulyást, mert azt mondta neki, hogy dolgozik, közben pedig nyaralt. Méghozzá nem is akárhol: egy ellenzéki pártvezető családjának nyaralójában. Ennek nemcsak Ungár Péter, hanem Orbán Viktor számára is illene kínosnak lennie.

Persze, ha a miniszterelnök valakivel harminc éve összejár, akkor egészen más a leányzó fekvése. Ez esetben legföljebb a harminc említése jut az eszünkbe. Ami, igaz, más alkalommal hangzott el és más összefüggésben. „30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!” 2018 októberében reagált így Orbán Viktor a parlamentben a magánrepülős utazásait firtató kérdésre. Pökhendi, arrogáns és lekezelő volt a miniszterelnök válasza, ráadásul még hazudott is az embereknek. Azok kedvéért, akiknek szelektív az emlékezetük, és már nem emlékeznek arra, milyen volt – vagy milyennek mutatta magát - harminc éve Orbán Viktor, vázlatosan felelevenítjük, hogy mit csinált akkoriban a regnáló miniszterelnök.

Jó harminc évvel ezelőtt Orbán még javában gúnyolódott a vallásos embereken. Gúnyt űzött a hitükből, és amikor a magyar országgyűlésben valamelyik kereszténydemokrata képviselő kapott szót, társaival már lökték is a szöveget: csuhások, térdre! Kért azóta bocsánatot ezért, bárkitől?

És nem magánrepülő vitte a Vidi meccseire, hanem ő és fideszes társai vonultak ki a parlament plenáris ülésről, amikor az akkori miniszterelnök, Antall József Trianon emléknapot hirdetett a országgyűlésben. Ilyen volt Orbán, aki ifjú politikusként az öregekről is sajátosan gondolkodott. Azt mondta róluk, hogy az idősek felélik a fiatalok jövőjét. 

Volt persze még más is a rovásán a Schmidt Máriával immár harminc éve összejáró miniszterelnöknek. Például, hogy kiállt a Kínai Népköztársaság által elnyomott Tibet mellett. A fideszesek olyan lelkesen lengették a tibeti zászlót, csoda, hogy izomlázat nem kaptak.

Nem magánrepülőn utazott a fiatal Orbán, akkoriban még Zsigulira is alig futotta neki. Jött egy kis faluból, egy erőszakos, párttitkár apával súlyosbítva, ám a jó sorsa összehozta azokkal a – többnyire fővárosi – fiatalemberekkel, akiknek volt gyerekszobájuk, és könyvekkel teli lakásból indultak minden reggel iskolába, majd később munkába. Orbán ezt máig nem tudta megbocsátani a szabaddemokratáknak, merthogy róluk van szó. Azért gyűlöli őket mind a mai napig, mert segítettek neki. Könyveket adtak a kezébe, filmeket ajánlottak, színházba vitték. Szinte kivétel nélkül magas, okos fiatalemberek voltak a tanítói, Orbánnak szó szerint is fel kellett néznie rájuk. Sokat tanult tőlük, mert agya volt hozzá, egyedül a demokráciát nem sikerült megkedvelnie soha. 

Ez volt harminc évvel ezelőtt, nem magánrepülőgép és nyaralás egy 350 négyzetméteres tengerparti villában. Tényleg nincs itt semmi látnivaló, tessék szépen oszolni és tovább haladni. (Vagy fordítva.)

 

Forrás: hirklikk.hu