Volt DK-s képviselő nehezítené meg az ellenzéki pártok dolgát

2021. október 21. 10:23 2021. okt. 21. 10:23

Megtiltaná a közös listán induló pártok külön-külön frakcióba tömörülését az a házszabály-módosító javaslat, amelyet a volt DK-s, jelenleg független Székely Sándor nyújtott be kedden. Ha elfogadják, az ellenzék összes pártja egyetlen frakcióba kényszerülne tömörülni – írja a Magyar Narancs.

Székely a Demokratikus Koalíció listáján (a Szolidaritás Mozgalom „delegáltjaként”) került be az országgyűlésbe, majd elhagyta a DK frakcióját, független lett, később pedig a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) elnevezésű párthoz csatlakozott. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

A házszabály szerint „a képviselők előző általános választásán közös országos listát állító és mandátumot szerző pártokhoz tartozó képviselők közös vagy önálló képviselőcsoport alakítására jogosultak”. Székely Sándor ezt a „vagy önálló” kitételt dobná ki a házszabályból. Ez azt jelentené, hogy míg az eddigi szabályok szerint az egy közös listán induló pártok utána alakíthattak külön-külön frakciót, a továbbiakban ez lehetetlen lenne a közös listán indulóknak. 

A lap szerint Székely javaslatának indoklása a Fidesz által hangoztatott érveket idézi: „A választók akaratának minél szélesebb körű biztosítása kulcsfontosságú az alaptörvényi rendelkezések hatékony érvényesítése érdekében. Ehhez pedig az szükséges, hogy a választók azon akaratát, hogy a választó egy adott jelöltet egy adott párthoz tartozóként választott országgyűlési képviselőnek, utóbb ne lehessen felülírni azzal, hogy a képviselő más párti képviselőcsoporthoz csatlakozhasson.” És továbbfűzte a gondolatot: „ugyanígy. ha a választópolgár arra szavazott, hogy a közösen indulóknak közösen kell dolgozniuk, akkor érvényesülnie kell ennek az akaratnak.”

Hozzátette, „Véleményem szerint a választópolgárnak már a választás napján tudnia kell, hogy a megválasztandó képviselő melyik képviselőcsoportban fog dolgozni.”

A pártoknak azért éri meg külön-külön frakciót alakítani, mert a frakciók egyrészt külön támogatásokat kapnak, külön szakértői stábbal rendelkeznek, frakciók szerint zajlik a bizottsági helyek és a felszólalási idők kiosztása, magyarul a több frakció az ellenzéknek összességében több pénzt, nagyobb stábot, több parlamenti felszólalási időt és nagyobb parlamenti lehetőségeket jelent. 

Kérdés ugyanakkor – jegyzi meg a lap –, hogy Székely javaslatát mennyire fogja felkarolni a Fidesz, vagy az ex-DK-s képviselő csak a saját ötletét próbálta bedobni. Az biztos, hogy a javaslat esetleges elfogadása mindenképp megnehezítené az ellenzék dolgát. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Forrás: Magyar Narancs