2024-ben az Orfűi Malmok lett az év tájháza

2024. október 8. 12:43 2024. okt. 8. 12:43

Az Orfűi Malmok nem csupán egy múzeum, hanem egy olyan intézmény, ahol a munkatársak az épített és természeti örökség harmóniájára, az élő műhelyekre és az emberi léptékekre helyezik a hangsúlyt.

2024-ben immár 21. alkalommal hirdette meg Az Év Tájháza pályázatot a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége, derült ki a szövetség sajtóközleményéből.

A szakmai elismerést 2004 óta azok a tájházak nyerhetik el, amelyek példaértékű munkájukkal hozzájárulnak a magyarországi és a Kárpát-medencei népi építészeti értékek, valamint a hozzájuk kapcsolódó hagyományok megőrzéséhez, terjesztéséhez és újraéléséhez. A 2024-es díjazott az Orfűi Malmok lett.

Évszázados vízimalom és molnárlakás A Baranya vármegyei Orfűn, a Vízfő-forrás közelében álló vízimalom a középkor óta működött, és a 19. századtól a Nicsinger család tulajdonában volt. A malom a 20. század elejére jellemző „modern” technológiával ismerteti meg a látogatókat. A malom melletti lakóházat, amely a hagyományos építészet része, egykori molnárlakás, istállóspajta, szabadkéményes nyári konyha és kocsiszín egészíti ki. A malmot 1945 után államosították, tulajdonosait pedig német származásuk miatt kitelepítették. Később tsz-raktárként használták, és daráltak benne. Múzeumi funkcióját a Janus Pannonius Múzeum már az 1960-as években elkezdte kidolgozni Dr. Füzes Endre vezetésével, de a regionális szabadtéri múzeum elképzelése csak részben valósult meg.

Többszöri bővítések A 1970-ben helyreállított malom mellett egy olajpréssel kiegészített szárazmalmot telepítettek át Mekényesről 1974-ben. A malomszerkezetek helyreállításában a Pécsi Malomipari Vállalat és annak munkatársa, Füzes Antal játszott meghatározó szerepet, aki fiával, Füzes Péterrel együtt az 1990-es évek elejére működőképessé tette a malmot. Munkájukat ma Füzes Péter lányai, Füzes Kata és Füzes Petra folytatják, kibővítve és megújítva a malomipari örökséget. Az Orfűi Malmok fenntartója a Malomkő Alapítvány, de a helyi önkormányzat is támogatja tevékenységüket. A nyári főszezonban önkéntesekkel kiegészülve 15-25 munkatárs fogadja az évi 8000 látogatót.

A 2024-es Év Tájháza címre a cigándi Bodrogközi Múzeumporta és a Tihanyi Tájházak is pályáztak, amelyek szintén gazdag kiállításokkal, foglalkozásokkal és szakmai programokkal várják a látogatókat.

Országos konferencia A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége 2024. október 3-5. között Somogyszobon rendezi meg XXI. országos konferenciáját, amelynek házigazdája a 2022-ben Az Év Tájháza díjat elnyert Vilma-Ház lesz.

A konferencia célja, hogy elősegítse azt a szemléletet, amelyben a helyi közösségek és civil szervezetek aktívan részt vesznek a múzeumi intézmények működésében. Az esemény inspirációkat kíván nyújtani a tájházak és szabadtéri múzeumok számára, hogy a hagyományos falusi életmódból merítve hozzájáruljanak a környezettudatos gondolkodás terjesztéséhez.

 

Forrás: 24.hu