40 elektromos buszt vesz a város, és Tüskésrétre kerül az aquapark

2018. szeptember 10. 17:10 2018. szept. 10. 17:10

Elvileg erről volt szó hétfőn egy olyan sajtótájékoztatón, amire nem sikerült meghívni a sajtó ellenzéki részét. De mindezt a nagyon független Kővári-féle ÖPE sajtóanyagából lehetett megtudni, akik még az önkormányzati és ahhoz közeli sajtót, valamint az MTI-t is lepipálták a hír közlésével.

Hétfőn tartott sajtótájékoztatót Pécsen Gyopáros Alpár Modern Városok Program kormánybiztos, ahol elvileg azt jelentették be Páva Zsolttal közösen, hogy a volt szennyvíztelep melletti helyszínről a tervezett aquaparkot a Tüskésrétre helyezik át.

Az így felszabaduló pénzből pedig Pécs 40 elektromos buszt szerez be.

Mindezt az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) Szövetség Pécsért fedőnevű szervezetének sajtóközleményéből lehet tudni, amelyben Kővári János (ezen szervezetek vezetője) azon örömködik, hogy meghallgatásra talált az ÖPE két javaslata is.

Az ÖPE a közleménnyel annyira gyors volt egyébként, hogy megelőzte az önkormányzati és önkormányzathoz közeli sajtót, de még a Magyar Távirati Irodát is a hír közlésével.

"Hétfő délelőtt személyesen egyeztettünk a kormánybiztossal, valamint Pécs polgármesterével.

Mint azt Páva Zsolt, Pécs polgármestere mai, délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, Pécs hajlandó módosítani korábbi elképzelésein, és a Szövetség Pécsért javaslata szerinti új helyszínen építi fel az Aquaparkot, és 40 darab elektromos buszt vásárol mindemellett"

- olvasható a közleményben.

Sőt, a közlemény pár mondatából az is kiderül, hogy hétfő délelőtt volt egy egyeztetés Kővári, Páva és Gyopáros közt, valamint az ÖPE-vezér ott volt a hétfő délutáni sajtótájékoztatón is, amire amúgy sem az önkormányzat, sem a Miniszterelnökség (Gyopáros oda tartozik), sem a PTE (ott tartották az eseményt) nem küldött meghívót a Pécsi STOP-nak (és gyaníthatóan a többi ellenzéki beállítottságú helyi lapnak sem).

Frissítés: 18 óra 14-kor felébredt az MTI

23 megyei jogú város 2019-re már 1000 milliárd forintos támogatási forráshoz jut a Modern városok program (MVP) keretében - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn sajtótájékoztatón, Pécsen.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a kifizetett támogatások kétharmada hazai költségvetési forrás. A városok részéről 260 projekt fogalmazódott meg, ezek közül 60 nagyobb közlekedési fejlesztés, 200 pedig az adott várost érintő helyi, lokális projekt - közölte a politikus.

Hozzátette, hogy a program keretében összesen 3500 milliárd forintnyi beruházásokra fogalmaztak meg "kérést" a városok, a helyi projektekre az összegből 1500 milliárd forint jut.

Pécs fejlesztései is elérik a 100 milliárd forintos nagyságrendet, a projektek előrehaladása nagyon jó - mondta a kormánybiztos.

Az MVP keretében Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE-MIK) épülő új oktatási csarnokában rendezett eseményen Gyopáros Alpár kitért arra is, hogy a baranyai megyeszékhely fejlesztései közül az egyetemi projektek haladnak előre a leglátványosabban.

Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a város és az egyetem együttműködése "új dimenzióba" került, majd utalt arra, hogy a megyeszékhely MVP-s projektjei "nagyon erős egyetemfejlesztési lábbal" rendelkeznek.

A politikus a sajtóeseményen az egész dél-dunántúli térség legnagyobb kérdésének a gazdaságfejlesztést, illetve annak új formáinak megtalálását nevezte. A kulturális ágazatra térve Hoppál Péter a program eredményei között említette, hogy a pécsi Kodály Központ koncertterem és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. finanszírozásába "beszállt a kormányzat".

"Az a partnerség, ami Pécs és az Orbán-kormány között létrejött, történelmi léptékkel nézve is megsüvegelendő együttműködés" - hangoztatta a politikus, aki egyúttal sikertörténetként értékelte az egyetem műszaki karának innovatív megújulását.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen bejelentette: az eddigi elemeken felül 4 milliárd forintos új programpontként került be a pécsi közutak, járdák felújítását célzó projekt, valamint szintén 4 milliárdos forrás jut a MVP keretében elektromos buszok vásárlására.

A városvezető szólt arról is, hogy Pécs rendelkezik egy élményfürdő-fejlesztési tervvel, amelynek megvalósítása során nem várt nehézségek jelentkeztek. Ez azonban "továbbra is élő, eleven, megvalósítandó program" - emelte ki Páva Zsolt.

Mint részletezte, az eredeti koncepció a város alatt vélelmezett melegvízforrásokra épített, azonban a próbafúrások nem jártak sikerrel. Ezért egy új terv keretében a várostól dél-keletre található, már meglévő fúrt kútból származó, vezetéken szállítandó 70 fokos vízzel látnák el a leendő létesítményt.

Páva Zsolt leszögezte: a fürdőberuházás "akkor valósul meg, ha fenntartható (...), a mai számítások szerint erre pedig komoly esély van". A pécsi közgyűlés szeptember 20-án szavaz a beruházásról - jelezte.