„A 8-a egy kis pillanatnyi infúzió nekünk" - Sebtapaszként szolgál a virágboltosoknak a nőnapi nyitvatartás, de a hogyan tovább bizonytalan

2021. március 6. 11:22 2021. márc. 6. 11:22

Mint ahogyan arról a Pécsi STOP is beszámolt csütörtökön a kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy lezárásra kerül az ország. Mint ismert a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány döntésének értelmében az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják, ez alól kivétel a élelmiszerboltok, a patika, a drogéria és a benzinkút. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Gulyás arról is beszélt csütörtökön, hogy ez egy rendhagyó kormányinfó, a szokásosnál jóval rövidebb is volt, ugyanis a kormány még mindig ülésezett, hogy megvitassák a szükséges szigorításokat, melyek azt hivatottak szolgálni, hogy visszaszorítsák az egyre nagyobb ütemben terjedő koronavírust.

A miniszterelnökséget vezető miniszter is kitért arra, hogy a szigorítások bevezetésére azért volt szükség, mert az elmúlt napok járványügyi adatai nem hagytak más választást. Már akkor hatezer felett járt a napi új fertőzöttek száma, mára a helyzet pedig csak még aggasztóbb lett, ugyanis mint megírtuk az elmúlt 24 órában 7269 beteget regisztráltak és elhunyt 146 ember.

Időközben a Magyar Közlönyben is megjelentek a részletszabályok, melyek rögzítik, hogy a szigorú korlátozások ellenére mely üzletek tarthatnak mégis nyitva, erről a Pécsi STOP itt adott tájékoztatást. A Közlöny arról is ír, hogy hétfőn, azaz március 8-án nőnap alkalmából a virágboltok még nyitva tarthatnak, ám ezt követően nekik is be kell majd zárniuk. Erről egyébként Orbán Viktor is beszélt péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában.

Mindez azért volt égetően fontos, mert a szigorítások bejelentését követően a virágboltosok körében a kétségbeesés lett úrrá, hiszen a nőnapra már rengeteg előrendelés érkezett be hozzájuk.

Lapunk megkeresésére az Édenkert Virágboltok üzemeltetője, Parrag Zsuzsanna elmondta, az ugyan nagy segítség, hogy nőnapkor még nyitva lehetnek, ám mivel utána be kell zárniuk hosszútávon még nem tudják, mi is lesz velük.

Az Édenkert Virágboltok egyébként a Tesco áruházak üzletsorán találhatók meg, mind a Makay úti, mind a Budai vámi, mind pedig a Kincses úti áruházban. Parrag Zsuzsanna arról is beszélt, hogy bár Orbán Viktor elmondta péntek reggel a Kossuth rádióban, hogy hétfőn még nyitva lehetnek, ám a Közlöny beszélgetésünkkor még nem jelent meg, így kitért arra, hogy most valójában mindenki úgy várja a Magyar Közlöny megjelenését mint a messiást. (A Magyar Közlöny időközben pénteken délután kijött, ami rögzíti, hogy a virágüzletek a nemzetközi nőnap alkalmából kinyithatnak, ezen az napon az üzletben való tartózkodás is megengedett, ám ezt követően nekik is be kell zárniuk – a szerk.)

Parrag Zsuzsanna arról beszélt lapunknak, a legnagyobb gond az, hogy nem tudják mitévők legyenek 8-át követően. Mint mondta „tavaly ezt egyszer már átéltük” Hatalmas forgalomkiesés volt ez nekik és itt nem csak a maga, hanem az egész szakma nevében beszélt.

Elmondása szerint tavaly a legnagyobb szezon úszott el, hiszen tavasszal, a ballagások és anyák napja idején is zárva kellett tartaniuk egy évvel ezelőtt. A mostani bejelentések pedig hivatalosan csak hét lezárást említenek, de mindenki attól fél, hogy ez nem így lesz, éppen ezért a szakma attól tart: az idei szezon is elúszik csakúgy, mint a tavalyi.

Az idei nőnapi forgalmat ezért is várta nagyon mindenki, mert abban bíztak az árusok, hogy a tavalyi döbbenetes forgalomkiesést egy kicsit ezzel a nappal meg tudják majd szépíteni. Parrag Zsuzsanna elárulta, hogy a nőnap kapcsán fontos tudni, hogy ez az egyik legnagyobb virágos ünnep, ezért a vállalkozások kvázi az egyéves megtakarításukat beleteszik az árukészletbe, sőt van, aki még hitelt is vesz fel azért, hogy ez a nap zökkenőmentesen kerüljön lebonyolításra.

„Mi már megvásároltunk mindent, mi már tele vagyunk élő virággal. Amit hétfőn eladsz nőnapon, az már előtte, hetekkel korábban jön be az országba. Vagyis, amikor ez a kormánybejelentés megtörtént, akkor ők és persze a szakmabeliek már több százezres, akár milliós árukészlettel rendelkeztünk”

– árulta el.

„Mivel élő virágról beszélünk, ezért, ha ezt nem adod el, akkor az a kukában landol”

– tette hozzá.

Kérdésünkre Zsuzsanna azt is elmondta, hogy a bejelentéseket követően számos visszamondás érkezett a megrendeléseket illetően.

„Rólunk azt kell tudni, hogy mi Baranya megyében üzemeltetjük a virágnagykereskedést, viszont három megyét szolgálunk ki, Somogy, Tolna és Baranya megyét és a Tescoban lévő virágboltokat is mi üzemeltetjük. Éppen ezért mi most hatalmas árukészlettel rendelkezünk. Vagyis, amikor bejött ez a bejelentést csütörtökön 11 órakor, akkor utána folyamatosan csörgött a telefonom és mindenki mondta vissza a megrendelését”

- árulta el lapunknak Zsuzsanna.

„A 8-a egy kis pillanatnyi infúzió nekünk, mert utána ki tudja, hogy mi lesz. Most ott tartunk, hogy két hetet mondanak, de ugye tudjuk, hogy a hosszabbítás mindig benne van a pakliban. Vagyis megint ott leszünk, hogy nem lehetünk nyitva, nem tudunk dolgozni. Nekem 26 alkalmazottam van, megint nagy kérdés, hogy miből fogom őket kifizetni”

Zsuzsannát a bértámogatások kapcsán is kérdeztük, amiről elmondta, hogy nyilván nem a teljes összeget fizetik ki és persze akkor még ott vannak a járulékok is. „Ez egy olyan minimális összeg, hogy nagyon sokat mellé kell rakni, csak hát nagyon nehéz mellé rakni úgy, hogy zárva vannak a boltjaid és nem termelsz pénzt”

A szakma legnagyobb félelme az, hogy nem csak két hétre kell bezárniuk, a számlák, bérleti díjak pedig csak úgy ketyegnek. „Folyamatosan rezeg a léc alattunk, mert egy éve folyamatosan csak mínuszokat termelünk”

Zsuzsanna arról is beszélt lapunknak, hogy most például azért keresik rengetegen, hogy az elkövezendő két hétben több temetés is lesz, ahova már rendeltek tőlük virágot, azonban kérdés, hogy ennek átadását meg tudják-e oldani.

Zsuzsanna azt is kiemelte, hogy ezekkel az intézkedésekkel a magyar vállalkozásokat lehetetlenítik el – ismét – hiszen a multik, a nagyobb élelmiszerboltok ugyanúgy nyitva lehetnek, ahol példának okán ott a virág is mint megvásárolható termék, ám a kicsi vállalkozások megint a szakadék szélére kerülnek.

A hogyan tovább kapcsán Zsuzsanna semmi megnyugtatót nem tudott mondani, elmondása szerint mindenki tanácstalan, mert senki nem mond semmi konkrétumot, mint például, hogyan oldjanak meg egy temetést vagy akár egy koszorúzást a közelgő március 15-én. Egy biztos, ezekkel az intézkedésekkel megint a kis magyar vállalkozások kerültek bajba, s mint Zsuzsanna is mondta „Mindenki azt szeretné, hogy ennek vége legyen. Csak logikus intézkedésekkel. Olyanokkal, amik az egészségügyi és gazdasági intézkedéseket is közösen szolgálják.” A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Szerző: Gerber Petra 

Címlapkép: Illusztráció, Freepik