Itt a kőkemény bejelentés: teljes zárlat alá került Magyarország

2021. március 4. 11:18 2021. márc. 4. 11:18

Teljes zárlatot rendelt el a kormány, jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón.

A kormány döntésének értelmében az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket máricus 8-tól máricus 22-ig két hétre bezárják, ez alól kivétel a élelmiszerboltok, a patika, a drogéri és a benzinkút. Ugyanezen intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivétel a magánellátások.

Ezt az tette indokolttá, hogy egyre romlanak a járványügyi statisztikák, mint a Pécsi STOP is megírta csütörtökre 6278 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 152, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 6554 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen.

Itt vannak a pontos döntések:

  • Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárjuk. (A Kormányinfón nem közölte Gulyás Gergely, pontosan melyik naptól zárják be az alsótagozatos osztályokat). 
  • A középiskolákban, egyetemeken változatlanul nem lesz tanítás.
  • Az üzleteket hétfőtől két hétre március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • Március 8-22 között minden szolgáltatás szünetel kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
  • A konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók meccseire, edzéseire csak zárt kapuk között kerülhet sor.
  • A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sportolás megengedett.
  • A munkavégzés engedélyezett, ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthon munkavégzést.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítjuk a határátlépést.
  • A szállodák, vendéglátóipar bértámogatását, adókedvezményét minden szektorra kiterjesztik, melyeknek most be kell zárni.

A mai kormányinfó egyébként rendhagyó módon került megrendezésre, ugyanis Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a Karmelita kolostorból jelentkeztek be, ahol elmondták, hogy egy kormányülés jelenleg is tart, így most csak a legfontosabb meghozott döntéseket ismertették. A további döntésekről várhatóan holnap reggel Orbán Viktor ad majd számot a Kossuth rádió reggeli műsorában. Mindezek fényében a mai kormányinfó alig tartott tovább néhány percnél, ami itt nézhető vissza: 

 

Korábban a sajtóban egyébként megjelent olyan információ is, hogy mostantól kötelező lesz az FFP2-es maszk, ám erről Gulyás a kormányinfón nem beszélt, ám Orbán még holnap bejelentheti. 

A teljes lezárásról a minap a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes is beszélt, aki egyértelműen azt mondta, hogy meg kellene fontolni a plázák rövid időre történő bezárását. Továbbá elmondta, hogy a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés, így az alsó tagozatosok számára is érdemes lenne bevezetni a digitális oktatást.

"A legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése az emberek között. A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva. Azt gondolom, ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat" – mondta Galgóczi Ágnes, aki szerint a lezárás alatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnának haladni. Ez így hatékony lenne, és a járvány megfékezését szolgálná" - mondta.