A fideszes képviselők csak gúnyolódtak és bagatellizáltak a pécsiek egészségére és jövőjére kockázatos akkugyár-ügyben

2023. február 23. 18:01 2023. feb. 23. 18:01

Elképesztő jeleneteknek lehettek szemtanúi azok a tévénézők, akik figyelemmel kísérték a keddi közgyűlésén végét. A Pécs Jövője városvezető frakciószövetség olyan módosító javaslatot nyújtott be, melynek lényege az volt, hogy az önkormányzat ne támogasson a pécsiek egészségére és környezetére káros akkumulátorgyárak Pécsre telepítését. A fideszes képviselők egész elképesztő módon nyilvánultak meg az ügyben.

Az elmúlt hetekben a debreceni akkumulátorgyár körül kialakult felháborodás volt a hazai közéletet uraló témák egyike. Mi is több cikkben foglalkoztunk a helyi történésekkel, például ebbenebben és ebben.

A kormány már többször kinyilvánította, hogy Magyarországnak akkumulátorgyár nagyhatalomnak kell lenni. Már közel 20 ehhez az iparághoz kapcsolódó gyárat meg is építettek hazánkban, melyek közül a gödi gyár lett a viszonyítási pont mindenki számára. Érdemes megnézni az atlatszo.hu helyi gyárral kapcsolatban készült videóját, amiben bemutatják, hogy milyen komoly problémákat okoz az akkumulátorgyár a helyieknek:

  • engedély nélküli működés
  • halálos kimenetelű munkahelyi baleset
  • tűzesetek
  • rákkeltő anyagok
  • természetrombolás
  • magzatkárosító méreganyagok a kútvízben
  • titkolózás
  • kibírhatatlan hangzavar

Ez pedig csak néhány olyan eset, ami Gödön történt.

A megyei jogú városok között elsőként a Nemény András (MSZP) vezette Szombathelyen vitte a városvezetés közgyűlés elé a témát. A vasi megyeszékhelyen határozatba foglalták, hogy nem épülhet akkumulátorgyár a városban, a fideszes képviselők pedig nem szavazták meg a napirendi pontot.

Hasonló történt most Pécsett is, a keddi közgyűlésen. A Pécs Jövője városvezető frakciószövetség egy olyan módosítót nyújtott be, melynek lényege, hogy a befektetői tárgyalások során a városvezetés ne támogassa olyan gyár Pécsre telepítését (ilyen az akkumulátorgyár is), ami veszélyt jelent a pécsiek egészségére és környezetére. Erről egy közleményt is kiadtak: Pécs vezetése elutasítja a környezetre és az egészségre káros gyárak építését

Az ember azt gondolná, hogy ilyen ügyekben pártpolitikától függetlenül mindenki egyetért abban, hogy az emberek egészsége, a városunk jövője a legfontosabb. Sajnos ismét kiderült, hogy ez nem így van. A fideszes képviselőknek elképesztő hozzászólásaik voltak.

Csizmadia Péter nagyjából felmondta a kormányzati propangandát, az ügyet úgy beállítva, mintha szó nem lenne akkugyár Pécsre telepítéséről. Ez már csak azért sem állta meg a helyét, mert a módosító tartalmazta, hogy 2022-ben 16 esetben keresték meg ehhez az iparághoz kapcsolódó befektetők a várost, ezt Péterffy Attila polgármester szóban is megerősítette. Ebből a vitából láthatnak egy összefoglalót az alábbi videóban:


 

Már ez a fideszes hozzászólás is egészen elképesztő egy olyan komoly ügyben, ami évtizedekre kihatással lesz Pécs jövőjére. De, ami ez után jött, arra tényleg senki nem számított. Berényi Zoltán (ÖPE) és Barkóczi Csaba (Fidesz) teljesen elbagatellizálták az ügyet, gúnyos és viccesnek hitt módosítókról szavaztatták meg a képviselőket. Berényi azt javasolta, hogy határolódjon el az önkormányzat unikornisszarv-gyár Pécsre telepítésétől, míg Barkóczi megszavaztatta, hogy ne csapódjon aszteroida Pécsre. 

Még egyszer, ez nem a Showder Klubból volt egy jelenet, hanem a pécsi közgyűlésen, a pécsi adófizetők pénzéből fizetett fideszes képviselők hivatalos módosító indítványai egy olyan komoly ügyben, ami évtizedekkel hatással lehet Pécsre, a pécsiek egészségére és környezetére. 

Az említett módosítók:

 

És ezek után hogyan szavaztak a fideszes képviselők? Nem szavaztak az akkumulátorgyárak létesítése ellen, egész egyszerűen nem nyomtak gombot.

A városvezető frakciószövetség tagja, Csaba István (Pécs Jövője-MSZP) azóta nyilatkozott az ügyben a pecsma.hu-nak: elmondta, hogy szerinte felháborító és szégyen, ahogy ebben a pécsiek egészségére és környezetére komoly hatással bíró ügyben viselkedtek a fideszesek.


 A teljes cikk itt olvasható: Csaba István az akkumulátorgyárról: Naponta bebizonyítják, hogy a profit és a saját zsebük fontosabb számukra, mint a közös jövőnk