A kormány engedhet az EU-nak: szigorúbb szabályok jöhetnek az egyetemi kuratóriumokban

2024. október 2. 09:05 2024. okt. 2. 09:05

A 24.hu szerint a kormány engedhet az egyetemi kuratóriumok ügyében, és az Európai Unió 2022-es kéréseinek megfelelően módosítaná a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt. A változtatások szigorú összeférhetetlenségi szabályokat hoznának az egyetemeket fenntartó alapítványokra vonatkozóan, és megszüntetnék az élethosszig tartó kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagságot. Ez különösen fontos a modellváltáson átesett egyetemek, mint például a Pécsi Tudományegyetem Erasmus-programban való részvétele szempontjából.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által benyújtott törvénymódosítás indoklásában kifejtették, hogy az „Európai Tanács intézkedései minden vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézményt és hallgatót érintenek”.

A törvénytervezet világosan meghatározza, kik nem tölthetnek be kuratóriumi vagy felügyelőbizottsági szerepeket ezekben az alapítványokban. Kizáró ok lesz például a parlamenti képviselői, polgármesteri, kormányzati, államtitkári és más magas rangú pozíciók betöltése. Emellett, ha valaki az összeférhetetlenségi helyzetből távozik is, akkor is távoznia kell a kuratóriumból.

Ha a módosítást elfogadják, az érintheti a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumát is, amelynek tagjai között szerepel például Szili Katalin, Mikes Éva és Bódis József.

 

Forrás: 24.hu