A pécsiek döntöttek – ezúttal a Szondi sétány szépül meg a Meszes városrészben

2024. október 4. 14:05 2024. okt. 4. 14:05

Tavaly hirdette meg a város először a „Dönts velünk!” – közösségi költségvetési projektet, amelynek keretében számos beruházás megvalósítására nyílt lehetőség Pécsen. Ezek közül az egyik a Meszes városrészre fókuszál. A lakók döntése nyomán a következő nagyobb beruházás a Szondi sétány felújítása lesz, amely munkálatai a héten már el is kezdődtek - írja sajtóközleményében a Biokom Nkft.

A Szondi sétány jelentős fasorral rendelkezik, amely helyi védelem alatt áll. A sétány 18 fája a növekedésük során kinőtte a favermet, aminek következtében a fák gyökerei felnyomták a térkövet, ami akadályozta a biztonságos közlekedést. 

A BIOKOM NKft. szakemberei most azon dolgoznak, hogy a fahelyeket kiszélesítsék, megvédve ezzel a fák gyökereit, és növelve a növények életterét. A járófelület javításával a botlásveszély is megszűnik, így a lakók biztonságosabban közlekedhetnek a sétányon. A tervek szerint árnyéktűrő évelő és hagymás növényeket ültetnek majd a fák tövéhez, tovább növelve a sétány esztétikai értékét.

A felújítás nem csak a zöldterületekre korlátozódik. A sétány két játszóterén elhasználódott gumitéglákat cseréltek le mosott kavicsra, ami biztonságosabb, ütéscsillapító felületet biztosít a gyermekek számára.

Az egyik játszótéren egy új homokozót is kialakítottak.

A sétány mentén található 8 padot teljesen felújítják, ezzel biztosítva kényelmes pihenési lehetőséget a sétálóknak.

Egy másik fontos újítás a sétány Madas József utcai végénél található régi petanque pálya helyreállítása. A pályát az évek során teljesen benőtte a növényzet, de a BIOKOM NKft. munkatársai kitakarítják, lekavicsozzák, és újra játékra alkalmassá teszik azt.

A közvilágítás is felújításon esik át, mivel több utcai lámpa megrongálódott az évek során. A tervek szerint 11 lámpaoszlopot javítanak és festenek le kollégáink.

A Szondi sétány felújítása fontos lépés Meszes városrész megújulása felé, amely a helyi lakosok döntésének és a városvezetés támogatásának köszönhetően valósulhat meg.