A Kodály Központot zálogosítja el a pécsi Fidesz az állami támogatás fejében

2018. február 15. 16:51 2018. feb. 15. 16:51

A Kodály Központot tette meg a pécsi önkormányzat a 2020-ig visszatérítendő, a 6,54 milliárdon felül érkező 3 milliárd forintos állami támogatás fedezetének, minderről a csütörtöki közgyűlés határozott.

Mint ismert, a 2014 eleji 45 milliárdos adósságátvállalás után 2017-re legalább 7,5 milliárdos hiányt összehozó Pécset lényegében financiális lélegeztetőgépre kötötte az állam a tavalyi év végén bejelentett 9,5 milliárdos mentőövvel, cserébe súlyos feltételeket szabva, erősen leépítve az önkormányzatiságot.

A 9,5 milliárdból 6,54 milliárd már tavaly év végén megérkezett, a következő 3 milliárd pedig információink szerint február végéig kapja meg a város. Ez utóbbi összeget 2020 végéig kell visszafizetni, melyet ingatlan alapú fedezetet állítanak be.

[size="20"]Ez pedig a pécsi közgyűlés február 15-i döntése szerint nem lesz más, mint a 2010 végén megnyílt, nyolcmilliárd forintból épült Kodály Központ, melyről Nagy Csaba volt fideszes alpolgármester korábban azt mondta: az egész ország büszke lehet rá.[/size]

Na, most ez az épület a világszínvonalú koncerttermével ingatlanfedezet lesz a pécsi városvezetés által felhalmozott hiány miatt.

A Kodály Központ felajánlása kapcsán Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke a közgyűlésben felszólalva megjegyezte: az épület felajánlása túlzás, nem kockáztatná ezzel a koncertközpontot, célszerű lett volna mást felajánlani. A napirendi pontot azonban elfogadta a fideszes túlsúlyú közgyűlés.

Pécsre egyébként a 9,5 milliárd mellett még egy 3 milliárdos likvid hitelkeret is érkezett. Ezt a pénzt idén decemberig kell majd visszafizetni, felhasználásáról Páva Zsolt elmondása szerint maga dönt a város.

Közgyűlési tudósításunk teljes terjedelmében itt olvasható:

"Hazudsz, disznó!" - pörög a közgyűlés, kövesse velünk!

Három zárt és 26 nyílt napirendi pontot tárgyal a februári közgyűlés. Téma lesz a költségvetés, melyet csak későn, pótlólagosan kaptak meg a képviselők. Eltervezik azt is hogy 2019-2021 közt mennyi saját bevétele és adóssága lesz a városnak. Kövesse velünk a közgyűlést!