A kormány adott folyószámlahitelt Pécsnek?

2018. február 5. 11:24 2018. feb. 5. 11:24

Sajtóhírek szerint azért kaphatott Pécs az eredetileg tervezett 9,5 milliárdnál hárommilliárddal többet, mert ezzel akarták pótolni a kieső OTP-s folyószámlahitelt.

Mint ismert, tavaly nyár végére derült ki, hogy a pécsi fideszes városvezetésnek úgy sikerült legalább 7,5 milliárdos hiányt összehoznia, hogy az állam 2014 elején elvitte az addig felhalmozott több mint 40 milliárdos adósságot (aminek pontos összege akkor 43,7 milliárd forint volt, de később kiderült, hogy van az 47 milliárd is).

A hiány miatt tavaly év végén a kormány belengetett egy 9,5 milliárdos mentőövet, cserébe viszont súlyos feltételeket szabott meg, és eléggé leépítette az önkormányzatiságot. A pénz nagyobb része, 6,54 milliárd forint elviekben már 2017 végén megérkezett a város számlájára, ám februárban a remélt maradék 3 milliárd forint helyett a Magyar Közlönyben egy olyan határozat jelent meg, ami 6 milliárd forintról szólt.

A 6 milliárdos támogatás felét viszont a kormányhatározat értelmében még idén év végén vissza kell fizetni, míg a 6,54 milliárd kipengetésére 2020 végéig van idő.

A Pécsi Újság értesülése szerint azért lett a 3 milliárdból 6 milliárd, mert az önkormányzatnál kiesett az OTP-s 3 milliárdos folyószámla-hitelkeret (a súlyos feltétele egyike volt, hogy az önkormányzat a Magyar Államkincstárhoz - MÁK - viszi át a folyószámláját). A lap szerint ezért jött a pénz, mivel a MÁK-nál nincs ilyen lehetőség, így pedig a város hitelkeret nélkül maradt volna.

"Ezzel az önkormányzat egyszersmind megszabadul attól a szorító kényszertől, hogy pénzintézetekkel kössön esetleg rossz feltételekkel, piaci kamatozással megállapodást" a lap szerint, ugyanis a kormányhitel kamatmentesen érkezett.

A hitelkeretre általában azért van szüksége az önkormányzatoknak, mert jellemzően kétszer egy évben vannak saját bevételeik (a helyi adók befizetései), és addig is működtetni kell valahogy a településeket.