Adóemelés, parkolás: ha még nem elég józan, segítünk

2018. január 2. 11:02 2018. jan. 2. 11:02

Kijózanítóan indul az év a pécsi vállalkozások, szervezetek számára és máris borítékolható, hogy az adó- és más terhek emelése valamint az államosított pécsi önkormányzat további gondjai minden egyes pécsi pénztárcáját érinteni fogják.

Ha semmi más baj nem lenne, akkor is fogcsikorgatva indul a pécsi vállalkozások éve: a január elsejével valóággá váló idei adókoncepció őket sújtja igazán.

A nem üzleti célú építmények adója 250 forint lesz négyzetméterenként az eddigi 400 helyett, ám ezen felül csak baj jön, csőstül. Egységesítik a garázsok adóját, ez is 250 forint lesz négyzetméterenként, nem magánszemélyek viszont már 500 forintot fizetnek a gépjárműtárolók után, csak ebből plusz 20 milliós bevételt remél a város.

850-ről 1000 forintra nő az üzletek építményadója négyzetméterenként. Ha lakást ad bérbe, négyzetméterendként 500 forint adót kell fizetnie utána, és azt is megoldották, hogy nehezebb legyen vele trükközni. Az adózáshoz elég, ha az előző évben 120 napig bérbe volt adva a kégli.

A multikat – benzinkutakat és más, 300 négyzetméternél nagyobb üzleteket, szolgáltatókat - négyzetméterenként 1800 forintos adóval csapják tarkón, majdnem 50 milliós plusz bevételt vár ettől a város – meg nyilván sok-sok befektetőt. Cserébe a termelést végző építmények után 600 helyett csak 500 forintot kell négyzetméterenként fizetni. A módosításokból kerekítve 80 millió forintos plusz bevételt remél Pécs az építményadókból.

Nő a telekadó is: elmúlik jövőre a 3000 m2-ig tartó 0 forintos díj, 1500 négyzetméter felett 30 forint lesz négyzetméterenként, ha üzleti célú, akkor 50. A foghíjtelkeket 150 forintos adóval illesztik nyakon. Ebből az adónemből 80 millió pluszt remélnek.

Összességében 160 millióval nőnek Pécsen jövőre csak az ingatlanadó terhek. Bár első körben az eddig sem adóparadicsomban fürdőző vállalkozások lesznek a nadrágszíj-akció vesztesei, az ezt túlélő vállalkozások vitán felül a vevőkörre hárítják majd a plusz veszteséget.

Bár felváltva sír és tagad a városvezetés a belváros – nem csak lelki – kiüresedésével kapcsolatban, azért még rátettek egy lapáttal, nem kevés szociális érzékenységről is tanúbizonyságot téve.

A védett övezetbe való behajtás az eddigi 40 ezer helyett nettó 120 ezer forint lesz, azaz ha nem tudja az ÁFÁ-t elszámolni, a jogi személy több mint 150 ezer forintot fizethet egy autó után januártól.

Nem bánik kedvesen a város más szervezetekkel sem. A rendőrök eddig évi 5000 forintot fizettek egy kocsi behajtási engedélyéért, ez januártól megduplázódik. Ugyanez vonatkozik a többi szervezetre is, amelyek egyébként méltányos elbánásban részesülnek, illetve részesültek. Így a behajtási díj kétszeresét fizetheti januártól a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Fogd a kezem Alapítvány, az INDIT Közalapítvány, a Katolikus Karitász, több egyházi támogató szolgálat, a Máltai Szeretet Szolgálat és az amúgy a város megbízásából a hajléktalanokról gondoskodó Támasz Alapítvány is.

Ehhez jön még, hogy a lassan kivétel nélkül az összes városfenntartási feladattak megbízott Biokom, amely alól kirántották a hulladékgazdálkodást, év végén 1,2 milliárdos mentőövre jelentett be igényt az önkormányzatnál.

Nagy kérdés, hogy az önkormányzat teljes anyagi és erkölcsi függetlensége árán kivívott kormányzati mentőcsomagból fordítanak-e erre – ami ugye aligha térül meg, márpedig a pénzt vissza kell fizetni -, vagy tovább szorul a nadrágszíj a pécsieken.