Az első otthonukat építő fiataloknak most féláron kínál telket a pécsi önkormányzat - Itt vannak a Dénesi Ödön Program részletei

2021. szeptember 14. 13:18 2021. szept. 14. 13:18

A pécsi önkormányzat elindítja a Dénesi Ödön Programot, melynek lényege, hogy kedvezményes telekvásárlást biztosít azok számára, akik első otthonukat építenék fel, derül ki a Pécsma tudósításából. A program részleteiről ma a városházán tartottak sajtótájékoztatót a városvezető koalíció frakcióvezetői, illetve Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba alpolgármester. 

A sajtótájékoztatón Péterffy Attila elmondta, a választási programja kiemelten kezelte a fiatalok városban tartását, valamint Pécsre csábítását és persze a város élhetőbbé tételét. Mint mondta ennek megvalósítását nagyban hátráltatta a koronavírus okozta járványhelyzet, azonban a jövő heti közgyűlés már tárgyalni foga a Dénesi Ödön Programról, és reményei szerint meg is szavazza majd azt. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

A program lényege, hogy kedvezményes telekvásárlást biztosít a frissen végzett, Pécsett maradó, vagy a városba visszaköltöző, első lakáshoz jutó fiataloknak. A polgármester arról is beszélt, hogy ez egy komoly kihívást, hiszen az önkormányzatnak jelenleg korlátos gazdálkodási lehetőségei vannak. Mint mondta, a telkeket független értékbecslő által meghatározott értékük 50 százalékáért lehet majd megvásárolni.

A sajtótájékoztatón Ágoston Andrea elmondta, több ütemben alakítják majd ki a telkeket:  első körben 15, közművesített telket lehet majd megvásárolni, mégpedig Borbálatelepen, a Hársfa utcától északra, a Mécses utcában. 

Siposné Bikali Éva pedig hozzátette, ha ezek a telkek elkelnek, akkor azt követően a  a Neumann János (Málom), és a Fagyöngy utcában (Rózsadomb), később pedig Nagyárpádon alakítanak ki újakat.

Csaba István arról beszélt, hogy a Dénesi Ödön Programon kívül a tervezett szociális lakásprogram is segítséget nyújt majd a lakásproblémák megoldásában.

Fogarasi Gábor pedig elmondta, elkészült az önkormányzat lakáskoncepciója, aminek ez a program is része. A koncepciót először a témában érintett civil szervezeteknek juttatják el véleményezésre, majd a sajtónak is bemutatják.

Kunszt Márta elmondta, kiemelten fontos, hogy a faitalok újra lássanak fantáziát Pécsben, és itt telepedjenek le. 

Ruzsa Csaba pedig arról beszélt, hogy a város egy átfogó gazdaságfejlesztési koncepcióval készül: ennek lényege, hogy a lakhatás mellett, munkalehetőséget is biztosítani kell a fiataloknak. Továbbá zöldebbé és okosabbá kell tenni a várost, ennek érdekében  több lépést is terveznek tavaszig, és számos szereplővel egyeztetnek, hiszen az önkormányzat egyedül nem tud minden kapcsolódó problémát megoldani.

A Dénesi programról elmondta, az adásvételi szerződésben fixálni fogják, hogy két éven belül használatbavételi engedélyt kell szerezni az építendő házra. A jelenleg a Pécsi Vagyonhasznosító tulajdonában lévő telkeket csak saját célra lehet használni. 

A PécsMa kérdésére az alpolgármester elmondta, a telket vásárlók nem lehetnek fiatalabbak 18-nál, és idősebbek 40-nél. Továbbá előnyt élveznek azok, akik érettségivel és egyetemi diplomával rendelkeznek. Nincsenek ugyan kizárva a programból az egyedülállók, de a gyereket tervező, vagy már gyerekkel rendelkezők párok szintén előnyt élveznek az elbírálás során. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!