Azon háborog a pécsi Fidesz, hogy a városvezetés kikéri a pécsiek véleményét az akkumulátorgyárak ügyében

2023. április 14. 15:43 2023. ápr. 14. 15:43

Februárban verte ki a biztosítékot a helyiek körében az az eset, amikor a pécsi fideszes képviselők nem támogatták a közgyűlésen a Pécs Jövője városvezető frakciószövetség kezdeményezését, ami arról szólt, hogy ne lehessen a városba a pécsiek egészségére és környezetére káros akkumulátorgyárat hozni.

Az ominózus februári közgyűlésen ráadásul mindamellett, hogy nem szavaztak a fideszes képviselők a pécsi akkugyártás ellen, még gúnyolódtak is és elbagatellizálták az ügyet. Olyanokról szavaztatták meg a pécsiek által megválasztott önkormányzati képviselőket a Városháza Dísztermében, minthogy határolódjon el az önkormányzat unikornisszarv-gyár Pécsre telepítésétől, és ne csapódjon aszterodia a városba.

Nem vicc, mindezt egy olyan ügyben tették, ami a pécsi családok jövőjére, egészségére és környezetére nemzedékeken át komoly hatással lenne.

Kapcsolódó: Pécsi STOP - A fideszes képviselők csak gúnyolódtak és bagatellizáltak a pécsiek egészségére és jövőjére kockázatos akkugyár-ügyben (pecsistop.hu)

Ha bárki logikusan azt gondolná, hogy ezek után a pécsi Fidesz visszahúzódott a csigaházába, hogy még véletlenül se rontson tovább a saját, amúgy is igencsak nehéz helyzetén, az téved.

Összehívtak ugyanis péntekre egy sajtótájékoztatót (ahova szerkesztőségünket nyilván ”elfelejtették” meghívni), ahol bejelentették, hogy feljelentést tesznek azok a telefonhívások miatt, melyekben Péterffy Attila polgármester megkérdezte a pécsieket az akkumulátorgyárakról.

Jól emlékszünk még, hogy a fideszes városvezetés idején nem volt divat számukra a fontos ügyekben kikérni a pécsiek véleményét, de az, hogy egy ilyen egyértelműen negatív ügyben, - ami a pécsiek egészségéről szól -, leszavazni a városvezetés akkugyár-ellenes kezdeményezését, elbagatellizálni az ügyet, majd még felháborodni ilyen-olyan okok miatt, amikor a polgármester megkérdezi telefonon a pécsieket, ez valami egészen elképesztő politikai ”mesterterv” lehet. Vagy szegénységi bizonyítvány. Nézőpont kérdése. 

A sajtótájékoztató komolytalan politikai showműsorja után munkatársunk megpróbált olyan válaszokat kapni a megjelent képviselőktől (Csizmadia Péter, Berényi Zoltán), amik valóban lényegesek.

Megkérdeztük, hogy szerintük a debreceni polgárok is olyan viccesnek találják-e az akkumulátorgyár építését, mint pécsi fideszes képviselők, akik jót szórakoztak az ügyön a közgyűlésen. Berényi Zoltán, aki egyébként az unikornisszarv-gyár ötletgazdája volt azt felelte, hogy ez csak szarkazmus és irónia volt, ami szerinte megengedhető egy közgyűlésen.

A viccesnek szánt fideszes módosítók:

Javasoljuk a képviselő úrnak, hogy nézze vissza, mi történt a fideszes vezetésű Debrecenben, ahol a helyiek megkérdezése nélkül, már az építkezés megkezdése után tartottak az ügyben közmeghallgatást. Ott nem szarkazmus és irónia volt, hanem komoly felháborodás.

Ha már telefon és unikornisszarv-gyár, akkor rákérdeztünk arra is, hogy mi a véleményük a Pegazusokról (a Pegazus-botrányra gondoltunk, amiben számos ellenzéki politikus, független újságíró és vállalkozó telefonját figyelte meg a kormány egy kémprogrammal). Erre egy szépen bemagolt, központi választ kaptunk Csizmadia Pétertől.

Szintén telefonhívásokkal kapcsolatos, hogy amikor a 2019-es választási kampányban egy közvélemény-kutató cég (vajon kinek a megrendelésére?) az akkor még polgármester-jelölt Péterffy Attilát lejárató kérdésekkel bombázta a pécsieket, akkor eszükbe sem jutott feljelentést tenni a fideszes politikusoknak (Péterffynek viszont igen, és nyert is a bíróságon).

Az ügyben megkérdeztük a Pécs Jövője városvezető frakciószövetség képviselőjét, Csaba Istvánt (MSZP), aki korábban már több alkalommal megszólalt a témában. Ő azt mondta, hogy fenntartja azt a véleményt, melyet néhány napja nyilatkozott a pecsma.hu-nak. Ezt alább olvashatják teljes terjedelmében:

Mi fontos ügyekben, valódi kérdésekkel keressük fel a pécsieket, nem úgy, mint például a fideszes vezetésű Debrecenben, ahol akkor tartottak közmeghallgatást, amikor már épült a gyár. A Pécs Jövője városvezető frakciószövetségben nem fogjuk hagyni, hogy a pécsiek egészségére és környezetére káros akkumulátorgyárat hozzanak Pécsre, ahogy nemet mondtunk korábban az atomtemetőre és az uránbányára is.

Az ezzel kapcsolatos kezdeményezésünkben, amit a pécsi közgyűlés elé vittünk, benne volt, hogy az ilyen ügyekben is kikérjük a pécsiek véleményét. Ez történt most is. Szégyen, hogy a fideszes képviselők nem szavazták meg a pécsi akkumulátorgyár létesítése elleni előterjesztésünket. Az meg kimondottan szánnivaló magatartás, hogy ráadásul még viccet is csináltak a pécsi családok egészségét és jövőjét érintő ügyben olyan együgyű módosító javaslatokkal minthogy ne legyen Pécsett „unikornisszarv-gyár” és megszavaztatták a testületet arról is, hogy ne csapódjon aszteroida Pécsre.

Lehet viccelődni egy ilyen kérdésen, ki lehet nevetni a pécsiek szuverenitását és a környezetvédelmet. Ám az a gyanúm, hogy Debrecenben például kevesen nevettek őszintén, miután a fejük felett döntöttek akkumulátorgyár telepítéséről.

Ha tetszik a Fidesznek, ha nem, mi akkor is meg fogjuk kérdezni a pécsiek véleményét, és nem engedjük, hogy a helyiek egészségére és környezetére káros akkumulátorgyárakat hozzanak Pécsre.

A Pécs Jövője városvezető frakciószövetség a sajtótájékoztató után kiadott egy közleményt is, ami IDE kattintva olvasható.