Balliberálisozva magyarázza Páva Zsolt a sétatéri fakivágást

2019. május 8. 15:04 2019. máj. 8. 15:04

Megszólalt a pécsi önkormányzat is a Sétatéren a Cella Septichora látogatóközpont miatt betervezett fakivágások kapcsán. Természetesen a balliberálisok tehetnek mindenről, de ha mégis ki kell vágni néhány fát a világörökség védelme érdekében, akkor azt az önkormányzat pótolni fogja.

Mint ismert, kedden írta meg lapunk, hogy csúszásban van a világörökségi negyed fejlesztése elnevezésű, 900 millió forintos uniós forrásból tervezett beruházás.

Cikkünkben leírtuk az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény nyomán, hogy a három részfaladat közül az egyiknél - a Cella Septichora látogatóközpont bővítésénél - az értesítőben ez szerepel:

Fakivágás: 15 db

Az értesítőben nem volt nyoma annak, hogy terveznek-e a beruházás folyamán újrafásítást ennél a részfeladatnál, csak a gyepesítés szerepelt.

A cikkben írtak sok pécsit felháborítottak, a Momentum szerda estére flashmobot szervezett a Séta térre.

Szerdán kora délután aztán megérkezett a pécsi városvezetés közleménye is, melyben Páva Zsolt polgármester azt állította, hogy nem tőle kell megvédeni a pécsi és mecseki fákat, hanem azoktól,

"akiknek idején a pécsi hőerőmű kazánjaiban sok millió köbméternyi mecseki fa égett el."

Szerinte a balliberális oldal politikai oldal riogat azzal, hogy az önkormányzat minden különösebb indok nélkül kivágatna 15 fát.

"Ma még csak valószínűsíteni, de kijelenteni nem lehet, hogy az eddig be nem mutatott sírok feltárásakor szükség lehet fák kivágására a sétatéri sétánytól északra, a Cella Septichorától keletre eső területen"

- olvasható a közleményben.

Páva Zsolt szerint ő már hónapokkal ezelőtt jelezte a fejlesztésért felelős szakembereknek és régészeknek, hogy csak akkor járul hozzá a fakidöntéshez,

"amennyiben e nélkül ellehetetlenülne a régészeti értékek védelembe helyezése.

Ami ma, a feltárás nélkül is bizonyosan kijelenthető, hogy a szakemberek véleménye szerint a sétányról bizonyosan egyetlen fát sem kell eltávolítani, de az értékek védelme is maximálisan 5-6 egyedet érinthet."

Páva közleménye végén azzal is elbüszkélkedett, hogy polgármestersége alatt létrehozták a városi csemetekertet és több ezer fát ültettek el városszerte.

A közleményben az is szerepel, hogy ha szükség lesz fák kivágására, azokat az önkormányzat pótolni fogja.

Páva Zsolt teljes közleménye:

„Mélységesen elszomorít, hogy egyesek - zavarkeltés vagy politikai haszonszerzés céljából - megtévesztik a pécsieket. Legújabban a balliberális politikai oldal szereplői azzal riogatnak, hogy az önkormányzat 15 sétatéri fát vágatna ki bármilyen különösebb indok nélkül. Ez hazugság.

Az igazság, hogy 900 millió forintos fejlesztési forrásból újabb, ma még a föld mélyén szunnyadó világörökségi értékeket nyílik lehetőségünk bemutatni.

Az üvegtetővel fedett Cella Septichorától keletre két sír teljes feltárása, védelembe helyezése és nagyközönség előtt való megnyitása, emellett a látogatóközpont fejlesztése szerepel a terveink között. E két, oltalom alatt lévő sír védelembe helyezése kötelezettségünk is.

Ma még csak valószínűsíteni, de kijelenteni nem lehet, hogy az eddig be nem mutatott sírok feltárásakor szükség lehet fák kivágására a sétatéri sétánytól északra, a Cella Septichorától keletre eső területen.

Pécs polgármestereként a régész szakemberek, a projekt tervezői és a fejlesztés koordinálását végző társaság felé már hónapokkal ezelőtt jeleztem, hogy csak abban az esetben járulok hozzá ilyen munkálatokhoz, amennyiben e nélkül ellehetetlenülne a régészeti értékek védelembe helyezése.

Ami ma, a feltárás nélkül is bizonyosan kijelenthető, hogy a szakemberek véleménye szerint a sétányról bizonyosan egyetlen fát sem kell eltávolítani, de az értékek védelme is maximálisan 5-6 egyedet érinthet.

Amennyiben a közel kétezer éves kulturális örökségünk megóvása valóban nem garantálható néhány fa kivágása nélkül, azokat a Szent István téren pótoljuk.

Az embereket most hergelő politikai ellenfeleimnek üzenem: a pécsi és mecseki fákat nem tőlem kell megvédeni! Nem tőlem, hiszen polgármesterségem alatt városunkban korábban példátlannak számító fásítási program folyik. Csak az utóbbi években a történelmi belvárosban több száz, Pécs belterületén több ezer fát ültettünk el, s létrehoztuk a városi csemetekertet több tízezer egyedszámmal. Azoktól kell megvédeni a pécsi fákat, akiknek idején a pécsi hőerőmű kazánjaiban sok millió köbméternyi mecseki fa égett el."

Forrás: Pécsi STOP