Bank korszerűsíti milliárdos hitelből a közvilágítást Pécsen

2017. július 4. 13:41 2017. júl. 4. 13:41

A K&H Bank nyerte meg a pécsi közvilágítás korszerűsítésre kiírt közbeszerzést, a pénzintézet volt az egyetlen induló a pályázaton. A pécsi önkormányzat 1,3 milliárd forintot vesz fel a célra és közel 1,8 milliárdot kell visszafizetnie 10 év alatt.

Egy pénzintézet, a K&H Bank modernizálhatja a pécsi közvilágításnak azt a részét, amelyet két éve már nem cserélt le LED-es izzókra az akkor Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Zrt.

A Napi.hu cikke szerint a pénzintézet egyedüli induló volt a közbeszerzésen, feladata pedig a kiírás szerint a következő lesz:

"Pécs közigazgatási területén a meglévő közvilágítási hálózat aktív elemeinek (világítótestek) leszerelése, továbbá a vállalkozási elemekkel vegyes szállítási (adásvételi) és lízingszerződés keretében közvilágítási hálózat aktív elemek (világítótestek) beszerzése, a világítótestek üzembe helyezése és üzembeállítása. A nyertes ajánlattevő feladatát képezi a projekt megvalósításhoz szükséges tervezés is. A nyertes ajánlattevő által elvégzendő feladatok teljes körűen tartalmazzák a finanszírozástól (zárt végű pénzügyi lízing keretében) a beszerzésig és felszerelésig az eszközök üzembeállításától és az üzemkésszé tételig valamennyi elvégzendő feladatot a közbeszerzési dokumentumokban részletezetteknek megfelelően."

A tervezés mellett ledes fényforrásokra kell cserélni a lámpatesteket, majd az egész projektet - zárt végű pénzügyi lízinggel - finanszíroznia kell a nyertesnek. A lízing futamideje 120 hónap (10 év), a forint alapú lízingdíjat havonta fizeti a város a cikk szerint.

A Közbeszerzési Értesítőben a pécsi önkormányzat azt nem közölte, hogy miképp is volt egy banknak referenciája közvilágítás-korszerűsítésre, de az sem derül ki a közleményből, hogy ki lesz a tényleges alvállalkozó, aki a munkát elvégzi majd.

A pécsi önkormányzat április végi közgyűlésére szóló egyik előterjesztése szerint a beruházás becsült értéke 1,4 milliárd forint, ennek ment alá a K&H Bank a nettó 1,277,77 milliárdos ajánlatával.

Azzal, hogy a bank lízingeli majd 10 évig a közvilágítást, azzal a pécsi önkormányzatnak ezt a tételt is fizetnie kell, a hitel és a lízingdíj összege 1,821 milliárd forintra rúg az önkormányzati előterjesztés szerint.

A dokumentumban az is olvasható, hogy a 2015-ös közvilágítási korszerűsítéssel évente közel 130 millió forintos megtakarítás keletkezett.

Ha sok ideje van és kíváncsi a tender részleteire, itt megtalálja őket.