Csaba István nyílt levele: "Hátha Hoppál Péterrel ellentétben Önt legalább egy kicsit érdekli a pécsiek és Pécs környékén élők jövője"

2023. július 21. 10:41 2023. júl. 21. 10:41

Miután Hoppál Péter még mindig nem adott választ az MSZP Baranya Megyei Területi Szövetsége elnökének, így Csaba István újabb nyílt levelet írt, ezúttal viszont Kővári Jánosnak, aki a megyei önkormányzat által megbízott fejlesztési biztos, aki nélkül aligha jöhetne létre a bicsérdi beruházás. A nyílt levelet cikkünkben teljes egészében közöljük:

Tisztelt Kővári Úr!

Egy nemrég megjelent kormányhatározat alapján ipari parkot fognak kialakítani Pécstől nem messze, Bicsérd központtal.

Minden olyan beruházás terve örvendetes, ami hozzájárul Baranya, benne Pécs gazdaságának fejlődéséhez és új munkahelyeket teremt a térségben.

Pécs városvezetése is ezen elv mentén dolgozik, ezért csábítottunk kemény munkával a megyeszékhelyre számos befektetőt az elmúlt években, köztük olyan nemzetközi szintű cégeket, mint a Seiren, az E&Y, a Büttner vagy az RS Factory.

Van azonban egy vörös vonal, amit nem engedünk átlépni: nem engedünk Pécsre és környékére olyan beruházást, ami a pécsiek környezetére és egészségére káros, a pécsi gyerekek jövőjére pedig veszélyes. Ilyenek az akkumulátorgyárak, amik a kormány hathatós segítségével gombamód nőnek ki a földből országszerte, nem törődve az emberek egészségével, folyamatos botrányok által kísérve az építésüket és a működésüket. Számos vizsgálat kimutatta és megerősítette, hogy ezek a beruházások veszélyeztetik a helyiek egészségét, veszélyeztetik gyermekeink életét.

Éppen ezért a városvezetés kezdeményezésére a pécsi közgyűlés határozatban mondta ki, hogy nem támogatjuk, hogy Pécsett a pécsiek egészségére, környezetére és jövőjére veszélyes akkumulátorgyár épüljön. Ezt a pécsiek egy telefonos felmérés során meg is erősítették, a válaszadók elsöprő többsége egyetértett azzal, hogy ne legyen Pécsett és környékén akkumulátorgyár.

Látva a kormány akkumulátorgyárak építése melletti elkötelezettségét, joggal merül fel a kérdés, hogyha már mi Pécsett nem engedjük, hogy akkumulátorgyár épüljön, akkor a Fidesz-kormány támogatásával a kormányhatározatban szereplő jövőbeni ipari parkban azt fognak építeni?

Tisztelt Kővári Úr!

Ezzel a kérdéssel fordultam egy hete Dr. Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselőhöz, és felszólítottam, nyilatkozzon arról, hogy nem fognak a kormány támogatásával akkumulátorgyárat építeni Pécs környékén.

Dr. Hoppál Péter pécsiként, a pécsiek egyik országgyűlési képviselőjeként azonban válaszra sem méltatta a baranyaiakat, benne a pécsieket egy olyan ügyben, ami komoly veszélyekkel jár a helyiek egészségére, környezetére, jövőjére, és olyan közügy, ami komolyan foglalkoztatja a választópolgárokat Baranyában.

Ön évek óta mindenféle, ilyen-olyan ”fejlesztési pozíciókat” tölt be több százezer forintos fizetésért a megyei önkormányzat megbízásából, ezért, ha valaki, akkor Ön biztosan rendelkezik információval az ügyről. Azért fordulok most Önhöz, hátha Hoppál Péterrel ellentétben Önt legalább egy kicsit érdekli a pécsiek és Pécs környékén élők jövője, és méltatja a Baranyában élőket annyira, hogy elárulja végre: tervezik-e akkumulátorgyár építését a leendő bicsérdi ipari parkban? Igen vagy nem? Ilyen egyszerű a kérdés.

Várom megtisztelő válaszát.

Tisztelettel,
Csaba István,
baranyai, pécsi lakos,
MSZP Baranya Megyei Területi Szövetsége elnök,
a Pécs Jövője városvezető frakciószövetség tagja

Csaba István