Egekbe dicséri Péterffy munkáját a pécsi fideszes többségű önkormányzat

2019. október 7. 15:58 2019. okt. 7. 15:58

Miközben a Fidesz erdőégetőzi Péterffyt, addig az Európa Zöld Fővárosa 2022 címre benyújtott pályázatban erőteljesen villognak azzal, hogy a pécsi hőerőmű 2013-ban átállt biomassza-tüzelésre.

Az önkormányzati választás utolsó hetére fordult rá az ország, a kormánypárt, ha lehet, még inkább fölcsavarta az ellenzék elleni riogató kampányt. 

Nincs ez másképp Pécsen sem, itt most a Civilek a Mecsekért Mozgalom lett beállítva a Fidesz érdekeinek megfelelően a csatasorba, és ők adtak ki egy olyan szórólapot, melyen a hónapok óta nyomott propagandát tolják az emberek arcába, miszerint Péterffy Attila erdőt égetett a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként. 

A választás utolsó hetére megérkezett a Civilek a Mecsekért Mozgalom - Fotó: Facebook/Pincehelyi Zita MKKP
A választás utolsó hetére megérkezett a Civilek a Mecsekért Mozgalom - Fotó: Facebook/Pincehelyi Zita MKKP

Mindeközben szerdán este rendkívüli közgyűlést tart a pécsi, fideszes többségből tartott önkormányzat, melyen az egyik napirendi pont az Európa Zöld Fővárosa 2022 címre való pályázaton indulás lesz. 

Az előterjesztés mellékletében olvasható a közel 200 oldalas pályázati anyag, ebben szerepel egy táblázat, amelyen az lett felsorolva, hogy az eddigi években az önkormányzat, valamint más cégek - például a távhőt adó pécsi hőerőmű - milyen lépéseket tett meg a környezetterhelés csökkentése érdekében.

Részlet a pályázati anyagból - Fotó: Pécsi STOP

Egy másik helyen pedig ez olvasható a pályázatban:

"Biomassza-energia - 2000-ben a város 30 éves időtartamra szóló megállapodást írt alá az önkormányzat tulajdonában lévő helyi távfűtési társaság és a helyi erőmű között. Ez a hosszú távú kapcsolat lehetővé tette az erőmű számára, hogy 2004-től elkezdje a biomassza-alapú energiatermelést. A város távhőigényének, valamint a megtermelt villamos energia igényének nagy részét biomassza-alapú termeléssel realizálják. Ennek köszönhetően, 2014 áprilisában, az erőmű megkapta a COGEN Europe díjat az innováció és a technológia kategóriájában a 2013-ban épített szalmaégető blokkokért, amely kiemelkedő nemzetközi elismerés. Ugyancsak a felújítások és a lakossági távhő fogyasztói csoport növekvő száma miatt a fajlagos fűtési energiafogyasztás 20,5% -kal csökkent Pécsett."

De itt is dicsérik Péterffy hőerőműben végzett munkásságát:

"A 2004-2013 között lezajlott tüzelőanyag-váltás eredményeképpen jelenleg két biomassza-tüzelésű berendezés működtetését jelenti: a 49,9 MW villamos teljesítményű fluidágyas kazán fűtése faapríték-tüzelésű és a 35 MW villamos teljesítményű, bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékekkel fűtött kazánokét, ezáltal is hozzájárulva a fenntartható energiagazdálkodáshoz és Pécs város élhetőbbé tételéhez."

Itt is szépen emlékeznek meg róla:

"A fenntartható város energiaellátás szempontjából a külső kockázatok kezelésére képes, a változásokhoz rugalmasan tud alkalmazkodni és meg van a képessége az alapvetően független működésre. Ennek érdekében történt Pécsett a helyi hőerőmű átalakítása, mely 2013- ra fejeződött be és a jövőben hosszútávon is a központi eleme a helyi és környékbeli megújuló nyersanyagon (faapríték, mezőgazdasági melléktermékek) alapuló villamos energia és távhő termelésnek. A két blokk együttes villamos-energia termelése 85 MW, ami Pécs ellátása szempontjából nélkülözhetetlen."

Felmerül a kérdés tehát: miképp is lehetséges, hogy miközben a pécsi Fidesz a láthatatlan KDNP-vel és szatelit-szervezet ÖPE-vel karöltve azzal riogatnak, hogy Péterffy Attila erdőt égetett, addig az ugyancsak fideszes többségű pécsi önkormányzat olyan anyaggal pályázik a zöld fővárosi címre, amiben világosan le van írva, hogy az erőmű biomassza-tüzelése megújuló. Ez az átállás pedig pont Péterffy Attila vezetése alatt történt meg.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP