Egy kamion is óriási dugót tud okozni Szigetváron - fotó

2019. szeptember 3. 11:11 2019. szept. 3. 11:11

Kedd reggel lecsúszott az útról egy kamion Szigetváron a "Tesco-kanyar" után, ezzel órákig óriási dugót okozva a 6-os főút belterületi szakaszán. A szigetvári független polgármester szerint már csak az ilyen helyzetek elkerülése és a napi 18 ezer jármű okozta terhelések miatt is szükség lenne a 6-os főút elkerülő nyomvonalára és az M60-as autópálya megépültére. 

Szeptember 3-án, kedden a reggeli órákban egy Pécs felől érkező kamion lecsúszott az útról Szigetváron az úgynevezett "Tesco-kanyar" után, és míg el nem szállították, addig csak rendőri irányítás mellett tudott haladni a forgalom - számolt be honlapján az esetről a szigetvári önkormányzat több fotóval.

A reggeli dugóról készült egyik fénykép:

Reggeli dugó Szigetváron - Fotó: szigetvar.hu

A dr. Vass Péter független polgármester által szignózott bejegyzésben az is szerepel, hogy már csak az ilyen esetek miatt is szükség lenne a 6-os főúti elkerülőre, valamint az M60-as autópálya megépítésére, de szükség van az állam által javasolt két körforgalomra. 

Mint ismert, ez év elején derült ki, hogy a 6-os főút szigetvári elkerülőjének nyomvonala kikerül az országos területrendezési tervből, pedig évtizedek óta lehet tudni, hogy szükség lenne, mivel Pécstől nyugatra a 6-os főút kétszer egy sávja az egyetlen út Horvátország irányába. Szigetváron emiatt az önkormányzat egy korábbi mérése szerint naponta 18 ezer jármű zúdul át, köztük rengeteg kamion is. Az elkerülővel és a még mindig csak ígéret szintjén létező M60-as sztráda hosszabbításával a nehéz járműveket át lehetne terelni az új utakra, így a 6-os főút szigetvári belterületi szakaszán a forgalomterhelés csökkenne. Idén áprilisban tüntetést is tartottak az elkerülő szükségessége miatt, amit Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője képmutatásnak tartott. A Fidesz szerint a megoldás a bajra az M60-as lesz, csakhogy annak az építése a legutóbbi információk szerint is 2022-ben kezdődhet el talán Pécstől. 

A Pécsi STOP kérdésére, hogy mi a helyzet a 6-os főút elkerülőjével, dr. Vass Péter független polgármester elmondta, hogy köszönet illeti a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlését, mivel "visszaszavazták az elkerülő nyomvonalát" a megyei területrendezési tervre. Dr. Vass Péter szerint ha meglenne az elkerülő és az M60-as sztráda, akkor a nehéz járműveket oda lehetne átterelni. 

A polgármester arra is kitért, hogy korábban az állam két körforgalom kialakítását javasolta Szigetváron, amit a Fidesz módosított volna, de a felvetés szakmai szempontok miatt lepergett a Magyar Közútról.

Az egyik körforgalmat a somogyapáti út és 6-os főút kereszteződésében képzelték el, ott dr. Vass Péter szerint iskolaidőben rendőri irányítás kell, hogy a szülők közlekedni tudjanak. 

A másik körforgalomra a Magyar Közút szerint a 67-es út és a régi 6-os főút kereszteződésénél lenne szükség közlekedésbiztonsági szempontok miatt, itt ugyanis az utak nem merőlegesen találkoznak.

A polgármester szerint mindkét körforgalom jó helyen lesz és szükség is van rájuk a város közlekedésében.

Forrás: Pécsi STOP