Egyszerre vezeti a kaposvári színházat és helyettes államtitkár kulturális területen Fülöp Péter

2019. augusztus 28. 15:03 2019. aug. 28. 15:03

A kaposvári Csiky Gergely Színház ügyvezető igazgatója július óta helyettes államtitkár a kultúráért felelős államtitkárságon, de a színházvezetői posztot továbbra is betölti. Fülöp Péter azon az államtitkárságon szakmai vezető, ahol többek közt a Csikynek érkező pénzekről is döntenek. A minisztérium mindenestre július óta hallgat Fülöp ügyéről.

Július elsejével nevezték ki a kaposvári Csiky Gergely Színház ügyvezető igazgatóját, dr. Fülöp Pétert helyettes államtitkárrá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért felelős államtitkárságára. Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár lett.

A civilben jogász és közgazdász végzettségű Fülöp 2016 óta igazgatja a kaposvári teátrumot, előbb megbízott igazgatóként, aztán tavaly óta már ügyvezető igazgatóként. A tavalyi vezetői pályázat egyébként elég érdekesre sikerült, a Színház.hu cikke szerint ugyanis a kiírásban az szerepelt, hogy a 

"felsőfokú színészvégzettség és az öt éves, színházi szakmai gyakorlat mellett a jogász és a közgazdász képzettséget is szakirányú végzettségként fogadja el, emellett a hároméves, előadó-művészeti szervezetben szerzett vezetői gyakorlat is kiválthatja a fél évtizedes szakmai múltat. Fülöp Péter pedig a pályázat kiírásakor éppen három éve dolgozott a kaposvári színházban, valamint jogász és közgazdász diplomával is rendelkezik."

Fülöp Péter regnálása alatt kezdődött el a kaposvári színház több mint 9,5 milliárd forintos felújítása, amelynek az eredeti tervek szerint tavaly kellett volna befejeződnie, de végül idén október 23-án tartják a megnyitót, Csiky Gergely Buborékok című darabját maga Vidnyánszky Attila rendezi meg. Fülöp vezetése alatt küldtek el a színháztól négy idősebb színészt, akik végül jogerősen megnyerték a munkaügyi pert, amely szerint nem bocsáthatták volna el őket.

Mivel a kinevezés kapcsán az nem derült ki, hogy Fülöp Péter lemondott-e a Csiky Gergely Színház vezetéséről, ezért a Pécsi STOP még július 8-án több kérdéssel is megkereste az EMMI sajtóosztályát. Az egyik kérdésünk arra vonatkozott, hogy ha lemondott az igazgató, úgy mikor írnak ki új pályázatot a posztra. Egy másik kérdésben arról érdeklődtünk, hogy ha mindkét tisztséget betölti Fülöp Péter, az nem veti-e fel az összeférhetetlenséget (ezt a Kapos-T kaposvári lap is pedzegette július eleji cikkében egyébként). Arra is rákérdeztünk emellett, hogy milyen juttatásokat kap a két helyről az igazgató és helyettes államtitkár.

Kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ. Ez nem először történik meg, ugyanis tavaly egy másik, Fülöp Péterre vonatkozó kérdéscsokorra sem válaszolt a minisztérium fél éven keresztül.

Augusztus 28-án egy más témában tartott pécsi sajtótájékoztatón Fülöp Péter is szerepelt helyettes államtitkárként, a rendezvény kezdete előtt ezért megkérdeztük őt magát, hogy továbbra is igazgatója-e a Csiky Gergely Színháznak. Fülöp Péter ekkor azt felelte, hogy mivel nem a sajtótájékoztatóra vonatkozóan kérdeztünk (ami akkor még el sem kezdődött), így küldjük el kérdéseinket a minisztérium sajtóosztályának. Mikor jeleztük, hogy ez megtörtént július 8-án (és azóta többször is), továbbra is a sajtóosztályt emlegette a politikus, de végül annyit elárult, hogy helyettes államtitkári posztja mellett továbbra is a Csiky ügyvezető igazgatója. Más kérdésre azonban nem felelt. 

Fülöp Péter azon az államtitkárságon tölt be szakmai vezetői posztot, amely államtitkárságon többek közt a Csiky Gergely Színházhoz is érkező állami támogatásokról döntenek.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP