Elektromos buszok: egymásra mutogat a városháza és a gyártó

2018. június 1. 15:32 2018. jún. 1. 15:32

Az önkormányzat szerint nem úgy van a Pécsre tervezett elektromos buszokkal egészen pontosan, ahogy azt az Ikarus Egyedi állította csütörtöki válaszában lapunknak. Szerintük a cég lóg még mindig részletes kimutatással a megdrágult buszokról, amikre amúgy megvan az uniós forrás.

Csütörtökön cikkezett a Pécsi STOP arról az Omnibusz blog híre nyomán, hogy az elektromos buszokat is gyártó Ikarus Egyedi Kft-nél nincs minden rendben, és a dolgozókat kényszerszabadságolják, ami a Pécsre tervezett e-buszokra is kihathat.

Aznap meg is kerestük mind a gyártót, mind pedig a pécsi önkormányzatot, hogy hogyan is áll a 8 darab (+25 százalék) elektromos busz megrendelése. A városvezetés ugyanis még április végén úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a tervek szerint nyáron már két ilyen busz próbajáratba állhat a baranyai megyeszékhelyen.

Az Ikarus Egyedi Kft. még aznap válaszolt, közleményük szerint egy fejlesztési minisztériumi rendelet (ami némiképp furcsán lett kihirdetve, de pont jól jött a cégnek, ahogy erről ebben a cikkben írtunk) miatt tavaly megdrágult annak a két busznak az ára, ami első körben érkezne Pécsre. Arra is kitértek a közleményben, hogy a pécsi önkormányzat elismerte a drágulást, de mivel uniós forrásokból lesz a darabonként 147,5 milliós két busz finanszírozva, ezért a költségnövekedés miatt nekik a vonatkozó hatósághoz kellett fordulni.

"A vevőnek az ellenérték növekedésének finanszírozására nem állt rendelkezésre saját forrása, ezért a szerződés finanszírozását biztosító támogatást irányító hatósághoz kellett fordulnia. Sajnos az Ikarus Egyedi Kft-nek nincs tudomása arról, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Támogatási szerződése módosításra került-e, így nem tudja, hogy a szerződés finanszírozott lesz-e.

Társaságunk jelen szerződés keretében még semmilyen összeget nem kapott vevőtől és reméli, hogy a támogatási szerződés rendezését követően az adásvételi szerződés is módosításra kerül annak érdekében, hogy az Ikarus Egyedi Kft. befejezhesse a gyártást és átadhassa a buszokat a pécsi utazóközönség örömére"

- írta válaszában a cég.

Önkormányzat: a cég a mai napig nem igazolta a drágulást részletesen

Pénteken aztán megérkezett az önkormányzat nevében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. válasza is, amelyben Merza Péter vezérigazgató arról írt, a cég által adott válaszokhoz képest más a helyzet.

Merza Péter szerint tavaly augusztus 11-én léptette életbe az önkormányzat a két busz szállítására szóló szerződést (a buszok árát TOP-os, azaz uniós forrásból állja az önkormányzat).

A szállító (melynek korábbi nevei Evopro Kft., MABI-Bus Kft, Ikarus Egyedi Kft., jelenleg Ikarus Egyedi E-busz Kft.) azonban a fentebb már jelzett NFM-rendeletre hivatkozva buszonként 2,55 millió forintot tett hozzá az árhoz a rendelet miatt kötelezővé vált, motortérbe elhelyezendő automata oltóberendezés beszereléséért.

"Az önkormányzat részéről a többletköltség jogalapját elfogadták, ugyanakkor annak összegszerűségének alátámasztására szakértői, részletes árindoklást kértek a szállítótól.

A szállító többszöri hivatalos felszólítás ellenére sem tudott a mai napig olyan részletezettségű dokumentációt benyújtani, amelyet a vevő egyértelműen el tudott volna fogadni.

Tekintettel arra, hogy uniós forrásból szerezné be Pécs a buszokat, az uniós szerveknek is jóvá kell hagyni az ilyen jellegű módosításokat, melyet Pécs felterjesztett az érintett hatóságok felé, azonban ők sem fogadták el ezidáig a szerződésmódosítás keretében a tűzoltó berendezés piaci árának alátámasztását.

Pécs ügyvédi felszólítást is küldött a szállítónak a megfelelő dokumentumok benyújtására, amelyre továbbra is, egy - a véleményünk szerint - nem kellően részletezett válasz érkezett, ami így nem támasztja alá a szerződésmódosítást műszaki és pénzügyi oldalról.

A szállító azon állítása, hogy a város nem rendelkezik a hiányzó forrással nem igaz, annak forrása ugyanaz az uniós pályázat amelyből a két megrendelt busz is finanszírozásra kerül. Ennek a pályázatnak a támogatási szerződése hatályban van, a támogatás teljes összege Pécs önkormányzata elkülönített alszámláján rendelkezésre áll"

- olvasható Merza Péter válaszában.