Elemzés: sokkal eredményesebb a Pécsi Vagyonhasznosító, mint a fideszes városvezetés idején

2023. május 8. 13:37 2023. máj. 8. 13:37

Az előző, fideszes városvezetés idején még működésre is 150 milliós önkormányzati támogatással kellett a városi vagyonhasznosító cég hóna alá nyúlni. A cég új vezetése kommunikációra a korábbi negyedét, ügyvédekre az ötödét költi. Eközben úgy tud egy sokkal kedvezőtlenebb gazdasági környezetben is jóval eredményesebb lenni, hogy közben bérlőit, pécsi cégeket 600 millió forintos díjkedvezménycsomaggal támogatta a válságos években - közölte sajtóközleményében a pécsi önkormányzat.

Beszéljenek a tények: 220%-ra nőtt az adózott bevétel

Hatékonyabb volt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVh) működése az elmúlt három évben, mint az előző ciklus utolsó három évében – ez derül ki a közgyűlés pénzügyi és ellenőrzési bizottsága által elvégzett összehasonlító elemzésből. A cég 2017-19 közötti és a 2020-22 közötti tevékenységét összevető elemzés alapján úgy sikerült jelentősen növelni a PVh adózott eredményét, hogy a bérbeadható ingatlanok száma érdemben nem változott, ugyanakkor a COVID- és az energiaválság miatt az elmúlt három évben a társaság jelentős kedvezményeket biztosított a bérlőinek. Különösen beszédes a 2019-es és a 2022-es adatok különbsége, az adózott eredmény a két vizsgált év között 220 százalékra (!) nőtt.

- A PVh ingatlangazdálkodásának eredményességét azért vizsgáltuk meg, hogy lássuk, az önkormányzati tulajdonú társaság működésének hatékonyságát. Ehhez összehasonlító elemzést választottunk, hogy meg tudjuk állapítani, a 2017-19 közötti időszakhoz képest változott-e a cég hatékonysága 2020-22 között. A vizsgálat meggyőző eredményt hozott. A cég minden pénzügyi mutatóban jobban teljesített ebben a ciklusban, mint az előzőben. Nőtt a cég bevétele, az adózott eredménye és a vagyonát érzékeltető mérlegfőösszege úgy, hogy közben megháromszorozódott a társaság készpénzállománya is. Összességében azt mondhatjuk, hogy a társaság jelenleg jobban gazdálkodik az önkormányzat vagyonával, mint az előző ciklusban hivatalban lévő vezetőség – foglalta össze Schmuck Roland, a közgyűlés pénzügyi és ellenőrzési bizottságának tagja.

 

600 millió forint maradt pécsi cégek zsebében

Fokozza az elégedettséget, tette hozzá a képviselő, hogy két, egymással szöges ellentétben lévő gazdasági környezetben érte el ezt az eredményt a társaság. Míg 2017-19 között stabil és gazdasági szempontból felívelő környezet volt jellemző, addig 2020-22 között egymást érték a gazdaságot, és így a PVh bérlőit egyaránt sújtó válságok: előbb a COVID-lezárások, majd az energiaárak drasztikus emelkedése, végül az infláció elszabadulása. Ezekre a bérlőkkel folytatott aktív párbeszéddel és a számukra biztosított jelentős, összességében 600 millió forintot meghaladó díjkedvezményekkel reagált a társaság.

 

A fideszes vezetés idején működési támogatás kellett a cégnek

A jelentés kitér rá, hogy milyen további, az eredményességet befolyásoló változások történtek a cégnél 2020 óta. Az online aukció bevezetésével nemcsak a licitek eredményessége, hanem átláthatósága is nőtt. Felülvizsgálták a bérlők korábban egyes esetekben ki nem számlázott közös költségét, megszüntették a felesleges banki folyószámlákat és átlátható kaució- és óvadéknyilvántartást vezettek be, amelyek eredményeként jelentősen tudták növelni bevételeiket, illetve csökkenteni kiadásaikat. Egyaránt csökkent a kommunikációra (135 millió forintról 35 millió forintra), az ügyvédekre (142 millió forintról 26,5 millió forintra) és az informatikai rendszerekre költött összeg, ami tovább javított a PVh gazdálkodási eredményén.

Mindennél beszédesebb adat, hogy míg 2017-19 között az önkormányzati ingatlanok eredményes bérbeadásáért felelős társaságnak több mint 150 millió forint működési (!) támogatást fizetett a tulajdonos önkormányzat (!), addig 2020-22 között egyetlen fillért sem.

Összességében tehát egy kedvező gazdasági környezetben sem sikerült olyan eredményt elérnie a társaságnak az előző vezetéssel, mint az egymást érő válságokban a jelenlegi vezetéssel. Ez igazolja, hogy jelenleg jó kezekben van a társaság, amely nemcsak felelősen, de átláthatóan és főként eredményesen gazdálkodik a pécsiek közös vagyonával – értékelt Schmuck Roland.

 

Hazug a Fidesz mantrája

- A fentiekhez hozzátartozik, hogy a mostani ciklusban indított önkormányzati átvilágítás nyomán több mint 700 millió forintnyi, az előző városvezetés idején elherdált közvagyont szerzett vissza a pécsieknek a PVh mostani vezetése – így Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. Hozzátette: nem véletlen az sem, hogy ugyanez az átvilágítás több olyan gyanús ügyet tárt fel, amelyekben büntetőfeljelentés született az önkormányzati cég korábbi vezetői ellen.

- Világosan látszik, hogy a Fidesz álságos, állandóan mantrázott mondatai a város eladósításáról és a haveri tanácsadókról is olyan hazugságok, amelyekkel sokkal inkább őket kellene szembesíteni – tette hozzá Ruzsa Csaba.

A polgármester posztjában kiemelte:

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata