Elindult az aláírásgyűjtés a Pécs Pride ellen

2020. március 2. 17:35 2020. márc. 2. 17:35

Március másodikán megkezdődött a május 16-ra tervezett pécsi LMBTQ-felvonulás elleni, az ÖPE által gründolt aláírásgyűjtés, melynek célja, hogy közmeghallgatást kezdeményezzenek a témában a városházán. 

Az első "Stop Pride" feliratú standot a Széchenyi téren állították fel, ahol Kővári János, az ÖPE vezetője tartott sajtótájékoztatót.

"A Pécs Pride felvonulás útja a Búza tértől a Király utcán és a Széchenyi téren át a Szent István térig tart – tudtuk meg a rendőrséghez beadott kérelemből. Ezek olyan helyek, ahol a pécsi polgárok folyamatosan nagyobb számban fordulnak meg, így kisgyermekes családok is. Másfelől templomokat is érint az útvonal, ahol abban az időben szentmisék is zajlanak"

- mondta a Pécsma.hu tudósítása szerint Kővári. A sajtótájékoztatót a Szabad Pécs élőben közvetítette, itt tudod visszanézni:

Az ÖPE feje úgy véli, a felvonulás sérti a gyermekek testi-lelki egészségéhez való jogát, másrészt a vallásos emberek meggyőződését is. Hangsúlyozta, nem a nemi kisebbség ellen irányul az aláírásgyűjtés, a közmeghallgatással azt szeretnék elérni, hogy a többség is hallassa a hangját. A közmeghallgatáshoz 6500-7000 aláírás kell, azokat Kőváriék városszerte vadásszák majd.

A Pécs Pride kapcsán hétfőn adott ki közleményt a városháza, mely szerint telefonos közvélemény-kutatást indítanak a témában, azért, hogy pontos képet kapjanak a városban élőktől annak megítéléséről. A közlemény megjegyzi, a rendezvény a gyülekezési törvény alá tartozik, annak engedélyezése és biztosítása a rendőrség hatásköre. Pécs önkormányzatának vagy bármely más szervnek, hatóságnak ebben döntési jogköre nincs, és a rendőrség lehetőségei is limitáltak. 
 

Forrás: Pécsi STOP