Pécs Pride: közvélemény-kutatást indít az önkormányzat

2020. március 2. 13:13 2020. márc. 2. 13:13

Sajtóközleményben számolt be hétfőn a pécsi önkormányzat, hogy közvélemény-kutatást indítanak a májusi LMBTQ-felvonulás kapcsán, hogy pontos képet kapjanak a városban élőktől annak megítéléséről.

Május 16-án LMBTQ-felvonulást tartanak Pécsett, mely egy hatnapos rendezvény, a Freedom of my Indentity Human Rights Festival eleme.

A Szabad Pécs írta meg, hogy a szervezők célja a különböző kisebbségek összefogásával egy jelentős, fontos üzenetet hordozó, kulturális fesztivál létrehozása. A lap megjegyezte, a helyi LMBTQ közösség tagjai már a korábbi években is szerveztek Pécsett a Budapest Pride programjaihoz kapcsolódó eseményeket, helyi fesztivált, filmvetítésekkel, kulturális programokkal. Idén viszont először lehet a budapestihez hasonló büszkeségmenet a baranyai megyeszékhelyen, első vidéki helyszínként.

A fesztivál már egy ideje kiváló témabázisa a kormánypárti médiának, Kővári János, az őszi választáson a Fidesszel és a KDNP-vel közös listát állított ÖPE vezetője pedig a napokban jelentette be, hogy aláírásgyűjtést kezdeményezett, mellyel azt szeretné elérni, hogy az önkormányzat közmeghallgatást tartson a témában.

Ilyen előzmények után, március 2-án született Péterffy Attila polgármester közleménye. Mint írja, hónapok óta megy a Pécs Pride körüli találgatás, provokáció, hisztériakeltés, sorai szerint bizonyos kormányoldali médiumok az advent idejét is uszításra, gyűlöletkeltésre használták a téma kapcsán. 

A közlemény szerint a Pécs Pride szervezői bejelentették a rendőrségnél a rendezvény megtartását. Egy egyhetes, zömében zárt térben tartandó programot terveznek, minden napján más-más kisebbség jogai mellett állnak ki a szervezők és a résztvevők. A programsorozat zárása terveik szerint május 16-án az LMBTQ-felvonulás lesz, amely Pécs történelmi belvárosán halad át a Búza tértől a Szent István tér alsó részéig.

"Azt már megszokhatták a pécsiek, hogy semmilyen hisztéria- és propagandavonatra nem ül fel a városvezetés. Ám most, hogy a rendezvénnyel kapcsolatban valós tények láttak napvilágot, természetesen megtesszük az első és legfontosabb lépést. Ez pedig az, hogy világos képet kapjunk arról: mit gondolnak a pécsiek a közelgő rendezvényről. Pécs önkormányzata annak érdekében, hogy uszítástól, provokációtól és politikától mentes, pontos képet kapjon a pécsiek véleményéről, közvélemény-kutatást indít a városban élők körében.

A felmérés olyan ezer fős, reprezentatív minta alapján folyik majd Pécsett, amely akár országos vélemény lekérdezésére is alkalmas lenne. A cég telefonon fogja megkeresni a pécsi polgárokat – arra kérek mindenkit, hogy ha teheti, ossza meg gondolatait a kutatást végzőkkel"

- olvashatóak a polgármester sorai a kommünikében. A közlemény megjegyzi, a rendezvény a gyülekezési törvény alá tartozik, annak engedélyezése és biztosítása a rendőrség hatásköre. Pécs önkormányzatának vagy bármely más szervnek, hatóságnak ebben döntési jogköre nincs, és a rendőrség lehetőségei is limitáltak. 

"Pécs vezetése a polgárok véleményének ismeretében kéréssel, javaslattal fordulhat a szervezők felé, és ezt az itt élők véleményének megismerése után, ha szükségesnek mutatkozik, meg is fogjuk tenni"

- áll a tájékoztatásban, mely folyamatos és pontos tájékoztatást is ígér a témában a folytatásban.

Pécsen évszázadok óta a tolerancia uralkodik

A Pécs Pride a januári közgyűlésen is téma volt. Itt Péterffy Attila polgármester egy közös nyilatkozatot olvasott fel a kétharmados városvezető többség nevében. Kifejtette, Pécsen évszázadok óta a tolerancia uralkodik, a városvezető többség az alapértékekben egyetért egymással. Elhangzott az is, hogy ha a Pécsre szervezendő Pride ugyanolyan lesz, mint a fővárosi, akkor az a gyülekezési törvény hatálya alá esik és arról a rendőrség hivatott dönteni. Ezen felül - tette hozzá a polgármester - minden frakciónak van véleménye az ügyben.

Forrás: Pécsi STOP