Elkezdődött az év első közgyűlése: városi díjakról és sok technikai kérdésről vitáznak ma a városatyák

2023. január 24. 11:38 2023. jan. 24. 11:38

Megkezdődött a munka a pécsi közgyűlés termében 2023-ban. A mai közgyűlés során 23 napirendiről fognak dönteni a képviselők, nagy része technikai, de várható politikai összefeszülés is egy-két napirend során.

A napirendi pontokról itt olvashatnak bővebben.

Péterffy Attila: teljesen új a városi díjak odaítélését szabályozó rendelet készül az első félévben, mert a régi több mint húszéves és sok tekintetben korszerűtlen. Most két ponton módosítják a jelenlegi rendeletet. Újraszabályozzák a szociális díj odaítélésének mikéntjét és a díja neve is változik.

Ezek a változtatások a következők:

  • Felülvizsgálják a szociális területen adományozható szakmai díj szabályozását, továbbá egy új szakmai kitüntető díjat is alapítanak. 
  • A szakmai kitüntető díjakkal elismerését kívánja kifejezni a város azon közösségeinek és polgárainak, akik maradandót alkottak a szociális és társadalmi felelősségvállalás, valamint a roma közösségek felemelkedésének segítése területén. 
  • A hatályos rendelet szerinti „Esztergár Lajos-díj – Pécs Város Szociális Díja” elnevezésében változik, tartalmát tekintve bővül. A díj a tervezet szerint Balikó Zoltán nevét viseli a rendelet elfogadását követően.
  • A közgyűlés új díjat alapít: a „Bogdán János-díj – Pécs Város Roma Közösségért Díját” azok a roma és nem roma polgárok kaphatják meg, akik sokat tettek a város roma közösségéért. - írja a Pécsma.

Már rögtön az elején egy kisebb vitával kezdődött az év első közgyűlése, ugyanis a városvezetés egy új kitüntetést szeretne létrehozni, aminek Balikó Zoltán lenne a névadója. Ezzel egyébként nem volt különös problémája a Fidesznek, konszenzusra tudtak jutni. Bognár Szilvia független képviselő benyújtott egy módosító indítványt, miszerint Balikó helyett, Toller László, Pécs elhunyt polgármesteréről nevezzék el a díjat. Ezt Nyőgéri Lajos szocialista képviselő megköszönte, de elmondta, hogy:

Bognár Szilvia politikai tökét akar kovácsolni magának Toller nevének említésével. Elképzelhető, hogy a baloldal javasolni fogja, hogy közterületet nevezzenek el a néhai polgármesterről. Bognár felvetését nem támogatja sem ő, sem az MSZP, nem tudja, hogy a családdal például egyeztetett-e.

 

 

Megszavazta a fedezetet a városvezetés a bezárt posták újranyitásához.

Mint ismert, a Magyar Posta Zrt. a városi önkormányzat megkérdezése és mindenféle konzultáció nélkül eldöntötte, hogy a 18 pécsi postahivatalból 10-et bezár. Bár a postahivatalok működtetése az állami cég feladata, az önkormányzat vezetése a pécsiek postai szolgáltatáshoz jutásának biztosítása érdekében egyeztetést kezdeményezett a Magyar Posta Zrt.-vel.
 

Az állami szolgáltató illetékes vezetője jelezte, ha a pécsi önkormányzat vállalja a működtetési költségek felét, akkor hajlandók két postát újranyitni Pécsett. A pécsi önkormányzat forgalmi adatokon nyugvó javaslatát elfogadták, így a szolgáltató és az önkormányzat közös finanszírozásában a Puskin téri és az Illyés Gyula utcai, vagyis a gyárvárosi és a rózsadombi hivatal nyithat újra. A 18 hónapos üzemeltetés költségeinek fele a két posta esetében összesen mintegy 71 millió forint, ennyit vállalt magára az önkormányzat. 

Az önkormányzat emellett két további posta újranyitását is felajánlotta a Magyar Posta Zrt.-nek azzal, hogy azok 18 hónapig tartó működtetésének teljes költségét átvállalja. Az önkormányzat a Feketegyémánt téri és a hirdi posta újranyitását javasolta. Az állami szolgáltató azonban válaszában jelezte, a két hivatal közül csak az egyiknek az újranyitását tudja elfogadni.

Péterffy Attila

Az önkormányzat vállalja a teljes éves üzemeltetési költség felét a Zsolnay Vilmos úti és az Ilyés Gyula utcai posták esetében, míg a Hirdi posta esetében a teljes éves üzemeltetési költséget vállalja a lakosság postai szolgáltatással, mint közszolgáltatással való ellátásának folytonosság érdekében. Az üzemeltetési költségek átvállalásának időtartama 18 hónap, azaz 2023. január 1.-től 2024. június 30.-ig tart. A postahvitalok 2023. január 1.-től zavartalan nyitvatartási rendben látják el feladataikat.