Ennyit érnek a fideszes Kővárinak a kertvárosiak? 2011-ben támogatta az ingatlanadó bevezetését

2024. szeptember 18. 16:27 2024. szept. 18. 16:27

Kővári János már több mint 20 éve a pécsiek adóforintjaiból él, most pedig ismét - sorozatos leszereplés után - a kertvárosi, 15-ös választókerületben rendezett időközi választáson indul el. Azonban a pécsiek nem felejtenek, emlékeznek arra hogy ő volt az, aki 2011-ben szavazatával támogatta az ingatlanadó bevezetését – éppen azt az adót, amit a pécsi lakosok, köztük a kertvárosi panelokban élők nagy része komoly teherként élt meg.

A 2011-es közgyűlésen készült felvétel tanúsága szerint Kővári nemcsak megszavazta az ingatlanadót, hanem még érvelt is mellette. Azzal érvelt, hogy az ingatlanadó “nem fogja túlterhelni a családokat”, sőt, szerinte fontos volt, hogy adót vessenek ki a helyi lakosokra. Egészen arcpirító, hogy ezek után Kővári a kertvárosiak bizalmát próbálja megszerezni. 

 

 

Fontos megjegyezni, hogy bár építményadó korábban is volt a városban, de 2011-ben a fideszes városvezetés Kővári Jánossal együtt úgy kibővítette az adórendszert, hogy  innentől mindenkinek fizetnie kellett az ingatlanja után. Tehát 2011-től beszélhetünk "ingatlanadóról" és annak "bevezetéséről", hiszen példátlan módon adóztatták meg ekkor a pécsieket, ekkor vezették be mindenki számára, aki ingatlannal rendelkezik.

Felmerül a kérdés: vajon azok, akik rá voksolnak, elfogadják ezt a hozzáállást, amely egykor az ő pénztárcájukat célozta meg?

 

 

Ezzel szemben Péterffy Attila, Pécs jelenlegi polgármestere és csapata, köztük Kővári kihívója, Fürj Csaba, kemény munkával dolgozott azon, hogy enyhítse a lakosokra nehezedő pénzügyi terheket. A városvezetés ugyanis sikeresen eltörölte az ingatlanadót a 65 négyzetméter alatti lakások esetében, a nagyobb ingatlanok adóját pedig sávosan csökkentette. A tapasztalat pedig az, hogy Péterffyék döntése jelentős könnyítést hozott a kertvárosi családok számára, akiknek többsége nem engedhet meg magának plusz terheket.

 

Fontos azt is megemlíteni, hogy Kővári János rendszeresen nyer állami pályázatokon, így neki valószínűleg nem jelentett anno problémát a plusz adó kifizetése, azonban fontos lenne egy politikusnak tisztában lennie azzal, hogy a kertvárosi családok nagy részének igenis megterhelő volt a fideszes ingatlanadó. 

 

Mint ismert, a június 9-i választáson Péterffy Attila jelöltje, Fürj Csaba, a fidesz jelöltje pedig Vörösné Deák Andrea azonos számú szavazatot kaptak a 15-ös választókerületben, megismételt választást írtak ebben a körzetben, szeptember 22-re. Kővári hamar be is jelentkezett Vörösné helyére az új választásra, hiszen ő júniusban alulmaradt egy másik választókerületben (a Mecsekoldalon), így nem került volna be a közgyűlésbe. Dr. Horváth Csaba politológus szerint a Fidesz egy elhasználódott, álcivil jelöltet indít, aki már négy választást veszített el.

A kérdés tehát az: vajon a kertvárosiak bizalmat szavaznak-e egy olyan politikusnak, aki néhány éve még szavazatával járult hozzá a megadóztatásukhoz?

 

Kővári János múltbéli döntései - különösen az ingatlanadó melletti kiállása - komoly kérdéseket vetnek fel a politikai hitelességét illetően. Az időközi választás tétje tehát nemcsak az, hogy ki képviseli majd a körzetet, hanem az is, hogy a kertvárosiak mennyire képesek elfelejteni egy politikus korábbi, ellentmondásos döntéseit. 

 

Forrás: pécsistop/facebook