Évekig próbálta megszerezni - most nem licitál a volt FEK-re a városvezetés

2018. május 13. 09:09 2018. máj. 13. 09:09

Eladja az állam a volt Fegyverese Erők Klubját, az önkormányzat azonban nem veszi meg - amúgy sincs rá pénze.

A Napi.hu cikke szerint eladásra hirdette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a pécsi volt tiszti kaszinót, az egykori Fegyveres Erők Klubjának épületét.

A Király utcán a Pécsi Nemzeti Színházzal szemben található épülettömböt már több mint 10 éve próbálja megszerezni az önkormányzat a Honvédelmi Minisztériumtól és a vagyonkezelőtől, ám eddig nem jártak sikerrel. 2015-ben például 215 millió forintos vételi ajánlata volt a városvezetésnek, ám az ügyletből nem lett semmi.

A Napi.hu megkereste a városházát, hogy 2015 után tesznek-e újabb ajánlatot most, hogy az MNV meghirdette az épületet, ám az önkormányzat azt válaszolta, "a hivatkozott közgyűlési döntés értelmében az önkormányzat azt kérte, hogy a tulajdonos nyilvános pályáztatás mellőzésével értékesítse részére az ingatlant az akkori forgalmi értéken. Mivel ezek a feltételek azóta nem álltak fent, s most sem állnak fent, így nincs napirenden az ügylet."

A cikk szerint 340 millió forintról indul a licit, ami május 11. reggel 8 órától folyik 15-én este kilencig az Elektronikus Aukciós Rendszeren keresztül.

"A két egymással műszakilag és funkcionálisan egységet alkotó ingatlan kikiáltási ára bruttó 340,8 millió forint (nettó 268 millió forint plusz 27 százalék áfa), a licitlépcső egymillió forint.

Az ingatlanok műemléki környezetben találhatóak, de csak az egyik, a Király utca 13. szám alatti, ötszintes épület helyi jelentőségű védett épület - utcafrontján étterem, presszó, az emeleteken kisebb színházterem, irodák, szociális blokkok kaptak egykor helyet. Az épületek rossz műszaki állapotúak, felújítást igényelnek. A Mária utca 10. felől nőtlenszálló, kazánház, valamint tornaterem (egykori vívóterem) felépítmények állnak" - olvasható a cikkben.

Az épületet egyébként már Toller László is vissza akarta szerezni az államtól 2006-ban, mint ahogy azóta is többször próbálkozott már az önkormányzat (kultúrplázát is álmodva az épületbe), de eddig senki nem járt sikerrel. Most mondjuk pláne érthető, hogy miért nem próbálkozik a városvezetés, a többmilliárdos állami kölcsön épp elég terhet ró a csődhelyzet szélén egyensúlyozó helyhatóságra, egy több százmilliós kiadás az élére állított forintokba már nem férne bele.