Hamis levél miatt ítélték el Páva volt kampányfőnökét

2019. február 25. 06:52 2019. feb. 25. 06:52

Első fokon, nem jogerősen a Szegedma főszerkesztőjeként egy hamis levél közlése miatt ítélték el a napokban Kapitány Gergelyt, a fideszes Páva Zsolt volt kampányfőnökét, a pécsi Médiaközpont volt vezetőjét, aki ma saját lapját vezeti Pécsett.

Szegeden ítélték el a pécsi újságírót

Helyben először a Szabad Pécs írta meg, hogy Szegeden első fokon, nem jogerősen elítélték Kapitány Gergelyt egy hamis levél közlése miatt indult perben.

Hogy kicsoda Kapitány Gergely, arról 2014-ben írtunk bővebben. A cikkből kiderül, hogy különböző szerződések nyomán 2009 és 2014 között 73 millió adófizetői forint vándorolt érdekeltségeihez a pécsi önkormányzattól és cégeitől, de még a sógornője vezette cég is kapott 12 milliót. A – többek között - Hír TV és a Echo TV volt munkatársa előbb Páva Zsolt kampányfőnökeként tűnt fel, 2012-ben vette át a pécsi Médiaközpont vezetését, ma az OK Pécs! nevű hírportál tulajdonosa és vezetője, valamint a Szegedma,hu főszerkesztője.

A Szabad Pécs által szemlézett szeged.hu beszámolója szerint Juhász Csaba bíró bűnösnek mondta ki a Szegedma.hu főszerkesztőjét, akit két év próbára bocsátott, és kötelezte tizenöt napon belül tízezer forint perköltség befizetésére. Az első fokú ítélet nem jogerős.

„2017 novemberében a szegedma megjelentetett egy hamis levelet, amelyet állítólag Szabó Sándor írt Botka Lászlónak (…) Amint ez megjelent, és Szabó Sándor tudomására jutott, az országgyűlési képviselő azonnal sajtótájékoztatót tartott, ahol közölte, rágalom a levél. A szegedma még aznap levette azt, tudósított is a sajtótájékoztatóról, de sem helyreigazítást nem közölt, sem elnézést semmilyen formában nem kért Szabótól a nyilvánvaló hazugságért”.

Szabó szerint ő semmiféle levelet nem írt Botkának.

Kapitány Gergely a szegedi önkormányzati lap tudósítása szerint azt mondta a bíróságon:

„A céghez november környékén kerültem tanácsadóként. Nem voltam főszerkesztője ebben az időszakban a lapnak, 2018. január 1-jétől voltam főszerkesztő, a levelet nem láttam, telefonon hívtak föl ezzel kapcsolatosan. (…) Benn sem voltam a szerkesztőségben, aznap, telefonon hívtak föl. (…) Az első időszakban az volt a feladatom, hogy átvilágítsam a céget, amely egy rosszul működő, megbízhatatlan hírportálként működött, javaslatokat kellett tennem az átalakításokra. Iszonyatos káosz volt a szerkesztőségben.”

Elmondta azt is: nem tudta, ki engedélyezte a cikket vagy honnan jött a levél. Ám a bíró szembesítette Kapitányt azzal, hogy korábban írásban azt nyilatkozta:

„én engedélyeztem főszerkesztőként a megjelenést, de elismerem, nem ellenőriztem a levél tartalmát”.

Szeged elég durva hely lett

A Fidesz láthatóan mindent bevet Szeged visszaszerzéséért. Nemrég arról írtunk, hogy Kapitány Gergely mellett a szintén pécsi illetőségű Belénessy Csabát, az MTI volt vezérét is bevetik, hogy a médiaegyensúlyt, vagy hát ami a Fidesz szerint annak mondható, megteremtsék a Botka László vezette városában.

Ám itt még nincs vége: a jelek szerint a listamódszerrel egyet jelentő Kubatov Gábor lesz a Botka elleni „totális háború főparancsnoka”, ahogy a 24.hu fogalmazott.

És ha azt hinnénk, hogy nem függ össze minden mindennel, jusson eszünkbe, hogy a Kubatov-módszer részletei éppen Pécsett kerültek a napvilágra egy Csizi Péter főszereplésével titokban forgatott videónak köszönhetően Páva Zsoltnak abban a kampányában, amelyben, mint írtuk, Kapitány is részt vett.

Kapitány: a részítélet is elfogadhatatlan

Az ügyben megkerestük az érintettet, Kapitány Gergelyt, aki az alábbi reakciót juttatta el lapunkhoz:

"Mióta én vagyok a Szegedma.hu főszerkesztője, nem volt egyetlen sajtóperünk és egyetlen helyreigazításunk sem.

Megértem, hogy képviselő úr ebből a perből politikai ügyet próbál kreálni, sugalmazásokkal és áthallásokkal, mert neki ez a (politikai) érdeke: szeretné hitelteleníteni a Szegedma.hu-t, hiszen rendre kényes ügyekről számolunk be, és feltárjuk a szegedi baloldali kiskirályság kétes ügyeit.

Fenntartom azt is, hogy ez az ügy csak a képviselő úrnak volt "jó", ezért sem engedélyeztem volna ilyen tartalmat a portálon, meg azért sem, mert nem írunk valótlant, amióta én vagyok a főszerkesztő, ellenőrizzük az információkat.

A szegedi Járásbíróság velem szemben meghozott mostani döntése mindössze egy részítélet, a kiszabható legenyhébb szankcióval. Ez is elfogadhatatlan azonban számomra, mert teljesen vétlen voltam ebben az ügyben, a lelkiismeretem tiszta.

Amikor az eset történt, nem rendelkeztem olyan jogosítványokkal, amelyek birtokában érdemben beleszólhattam volna az akkori lap működésébe, teljesen más feladatra kaptam felhatalmazást (amit részletesen ismertettem is a bíróságon)."

Kapitány Gergely hozzátette: a jogerős ítélet után tud bővebben nyilatkozni a témában.