Hangosan kinevették Kővárit a pécsi közgyűlésen

2022. október 19. 18:56 2022. okt. 19. 18:56

Érdekes eseménysornak lehettek a szemtanúi azok, akik követték az október 18-i pécsi közgyűlés közvetítését. A fideszes Kővári Jánost olyan hangosan kinevették a képviselők, hogy még az élő közvetítésbe is behallatszott.

Kedden 42 napirendi pontról tárgyalt a pécsi közgyűlés, ahol több ízben is szó esett az önkormányzat egyik cégéről, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-ről (PVH). Az egyik ilyen esetről már írtunk korábban: a pécsi fideszes képviselők nem értették, hogy honnan van pénze a PVH-nak, amire Csaba István (Pécs Jövője-MSZP) egyszerű és kemény választ adott, elmondta, hogy ők nem lopják ki belőle a pénzt: Keményen odapirított Csaba István a fideszes képviselőknek a közgyűlésen

Ahogy a nevében is benne van, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. gazdálkodik a pécsi önkormányzat ingatlanvagyonának jelentős részével. Ennek kapcsán a közgyűlés egy pontján Kővári a városvezetés szemére vetette, hogy az elmúlt egy-két év nehéz helyzetében a cég miért nem segített a bérlőinek. Erre Ruzsa Csaba alpolgármester megkérte a fideszes képviselőt, hogy akkor feleljen egy egyszerű igen/nem válasszal arra, hogy a PVH adott-e 600 millió forintnyi kedvezményt bérlőinek a koronavírusjárvány alatt. Kővári válaszában elismerte, hogy tényleg adott kedvezményt az önkormányzat, de szerinte csak azért, mert ő „forszírozta” az ügyet. A közgyűlés markáns véleményt nyilvánított erről: hangosan kinevették.

A Pécs Jövője Facebook-oldal videója az esetről:

Nem ez volt az első eset, hogy belebonyolódott a csúsztatásokba és saját magának mondott ellent a fideszes képviselő:

  1. Tavaly telekürtölte az egész várost azzal, hogy meg kell védeni a Mandulás kempinget a beépítéstől, miközben nem is akarta a városvezetés engedélyezni a beépítését. Az már csak hab a tortán, hogy a fideszes képviselő összekeverte a Mandulás játszóteret a Mandulás kempinggel, és az előbbinél pózolt.
  2. 2021 decemberében szavazott arról a pécsi közgyűlés, hogy a régóta fejtörést okozó reptérbe bevásárolja magát az állam, ezzel pedig súlyos terhek kerülnek le a pécsi önkormányzat válláról, valamint komoly fejlesztések is indulhatnak. A hírre sajtótájékoztatót tartottak a Fidesz helyi prominensei, akik úgy adták elő, mintha az ő érdemük lenne a reptér helyzetének megoldása. Ez egy kicsit furcsának tűnik annak tükrében, hogy 10 évük volt a reptér fejlesztésére, de inkább a bezárása volt napirenden a fideszes városvezetés idején. Ha ez nem lenne elég, Kővári is büszkén beszélt és örömködött a reptér előtt tartott sajtótájékoztatón. Úgy tűnik elfelejtette, hogy korábban mi volt az álláspontja, ugyanis anno így fogalmazott egy közgyűlésen a reptérrel kapcsolatban: „El kellene azon is gondolkodni, hogy birkanyájat legeltessenek-e rajta."  Szóval úgy büszkélkedett a fideszes képviselő a repteret érintő fejlesztési lehetőségekről, hogy hosszú ideig be akarta azt záratni.
  3. Azt is rendszeres kikéri magáról, hogy ő bizony nem fideszes és soha nem is volt az. Nemrég szóvá is tette ezt a Facebookon egy kommentben: „Sosem ültem a FIDESZ-ben.” A tények azonban makacs dolgok, és az internet népe nem felejt. Egy olvasónk küldte az alábbi képet, melyen épp a Fidesz Frakció tagjaként szólal fel a Parlamentben, de a valasztas.hu-n böngészve, nagyjából két perc alatt meg lehet nézni, hogy 2010-ben a Fidesz jelöltjeként szerzett mandátumot a pécsi önkormányzati választáson, majd 2019-ben a Fidesz-KDNP-ÖPE képviselőjelöltje volt. 
  4. Korábban Csaba István önkormányzati képviselő nevét sem sikerült eltalálnia, átkeresztelte Csaba Lászlónak egy sajtóközleményben (előfordult már, hogy Siposné Bikali Éva képviselőt nevezte át Bikaliné Évának a közgyűlésben), de ez a kisebbik gond volt. A nagyobbik, hogy azzal kürtölte tele a sajtót, mikor Csaba egy harmadik bizottságnak is tagja lett, hogy zsíros kifizetésekkel és busás pénzösszegekkel jár az újabb bizottsági tagság. Aztán kiderült, hogy füllentett, hiszen három bizottságért ugyanannyi tiszteletdíj jár, mint kettőért, azaz nem nőtt Csaba tiszteletdíja.

Nyitókép: Youtube