Holnaptól hivatalosan is használható a Szigeti úti kerékpárút!

2021. november 18. 13:09 2021. nov. 18. 13:09

2021. november 19-én véglegessé válik a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00004 kódszámú, Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása tárgyú projekt keretében épült új kerékpárút forgalomba helyezési engedélye - közölte lapunkkal a pécsi önkormányzat.

Mint írják, a kerékpárút többéves problémát oldott meg azzal, hogy kerékpárral is elérhetővé vált a város nyugati része. A fejlesztéssel növekedett a kerékpárral közlekedők komfortérzete, csökkentek a felesleges kerülőutak a kerékpárral közlekedők számára. A projekt célja az volt, hogy a PTE Általános Orvostudományi Kar épülete és a nyugati városrész között kerékpáros létesítmény építésével, valamint a közlekedésbiztonság fejlesztésével kerékpárosbarát legyen a városrész. A létesítmény kerékpáros kapcsolatot teremt a nyugati városrész és a Belváros városrészek között, illetve a Nyugati kerékpárútnak köszönhetően javul az Orfűi kerékpárút megközelítése.

 A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

A TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00004 kódszámú, Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása tárgyú beruházás 2021. március 1. napjával vette kezdetét. Az útlezárással járó építési munkálatok három ütemes bontásban valósultak meg párhuzamosan a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. víziközmű rekonstrukciójával. A 2 projekt összehangolásának köszönhetően az aszfaltburkolat teljes szélességben megújult a Szigeti út Szántó Kovács János utca és az Erkel Ferenc utca közötti szakaszán, illetve az útpálya alatt új ivóvíz gerincvezetéket helyeztek el. Ezzel párhuzamosan 4,0 km hosszon kerékpáros létesítmény épült, illetve kerékpársávot jelöltek ki, így összekötve a PTE Általános Orvostudományi Karát Pécs nyugati városrészével.

A közúti forgalomkorlátozások már 2021. augusztus 30. napjával megszűntek, így a 2021/22-es tanév kezdetére a Szigeti út korlátozások nélkül újra használhatóvá vált.

A legfontosabb forgalmi rend változások:

  • a Szigeti út északi forgalmi sávjában kerékpáros létesítménykijelölés készült kerékpáros nyommal, a déli oldalon irányhelyes gyalog- és kerékpárút épült ki;
  • a Szigeti út déli oldalán a Kürt utca és a Szántó Kovács János utca között új egységes parkolósáv létesült, amely rendezett és szabályos parkolási lehetőséget teremt a Szigeti útra érkező autósoknak;
  • a Magyarürögi út – Rácvárosi út csomópontban jelzőlámpás átvezetés biztosítja a Magyarürögi utat keresztező, valamint az Orfű irányából érkező kerékpárosok szabályos és biztonságos csomóponti átkelését;
  • kerékpáros létesítménykijelölés készült a Rácvárosi úton, valamint a Pellérdi úton, illetve Pécs Patacson a Fő, a Korsó, a Vöröskő utcákban.

 

2021. november 19-től a kerékpárutat hivatalosan is birtokba vehetik a két keréken közlekedők. A kerékpárút használatát akadályozó kordonok eltávolítása megtörtént, így a közlekedési szabályok betartása mellett most már biztonságosan lehet közlekedni.

 

Az elkészült kerékpáros létesítmények biztonságos, KRESZ szerinti használatáról magyar és angol nyelvű útmutató található a https://nyugatikerekparut.pecs.hu/ weboldalon.

 A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

A projekt keretein belül jelentős fapótlás történt: a Béke parkba 13, a Szántó Kovács János utcába 4, az Endresz György utcába 13 előnevelt, földlabdás facsemetét telepítettek.

Elárulták, hogy a beruházás II. ütemében a Szigeti út északi oldalán – a déli oldali kialakításhoz hasonlósan – irányhelyes gyalog- és kerékpárút létesül a járda felszélesítésével. A fejlesztés teljeskörű megvalósításához tervezési közbeszerzést folytattak le, amely a beérkezett ajánlatok alapján rövidesen lezárul.

 A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!