Jól jártak a kormánypárti jelöltek egyesületei az önkormányzat pályázatán

2019. október 8. 14:00 2019. okt. 8. 14:00

Berényi Zoltán és Varga Zsanett egyesületei kétszer 500 ezer forintot nyertek el azon a városházi pályázaton, melyet Kővári János sírt ki a fideszes városvezetéstől. A két civil egyesületi vezető a Fidesz-KDNP-ÖPE színeiben indul a képviselőségért Pécs két körzetében.

Az október 9-ei, szerdai rendkívüli közgyűlésen több napirendi pontot is tárgyal a 2014-ben megválasztott - vagyis a vasárnapi önkormányzati választás előtt utoljára - ülésező képviselő-testület. 

A napirendi pontok közül kettő foglalkozik a Zöld város-programmal, amelyet leginkább Kővári János ÖPE-vezér, az Európa Zöld Fővárosa 2022-pályázat biztosa szokott propagálni baráti újságírók előtt. 

A program egyik része az elmésen "Miénk itt a tér" névre hallgat, ennek keretében bruttó 30 millió forintos összegre lehetett pályázni szeptember 16-ig jogi személyeknek és szervezeteknek, hogy a közösségi tereket megszépítsék, kizöldítsék.

Az egyik előterjesztés ennek a programnak az eredményét mutatja be: mint kiderült, összesen 22 pályázat érkezett be, bruttó 10,322 millió forint értékben - ezért mindegyik pályázatot támogatni fogja az önkormányzat. 

A nyertesek listáján ismerős nevekbe lehet botlani:

Ott van a Kék Egyesület, melyet az a Fodor Ibolya vezet, akit nyáron, közel öt évnyi húzás-halsztgatás után ítélt el a bíróság jogerősen idén július 4-én - Fodor egyébként nem indul az idei választáson már. A szervezet 50 ezer forintos önerő mellett 500 ezer forintos támogatást kap.

A listán szerepel a Pécsi Életmód Egyesület, a civil szervezet két helyszínre nyert 500-500 ezer forintot (57-57 ezer forintos önerő mellett). A szervezetet az a Varga Zsanett vezeti, aki a Fidesz-KDNP-ÖPE színeiben indul képviselőjelöltként a 18-as választókörzetben (Rózsadomb nyugati fele, Málom, Árpádváros, Fellbach utca, Kőhíd tér, Laufer-dűlő, Benke-dűlő, Kerülő út, Kéméndi sor, Fenyer-dűlő, Nyugati Kőhíd-dűlő, Keleti Kőhíd-dűlő).

A nyertesek között megtalálható a Vasasért Egyesület is, melyet a jelenleg is ÖPE-s képviselő Berényi Zoltán vezet, aki a Fidesz-KDNP-ÖPE jelöltje lesz a 1-es választókörzetben (Somogy, Vasas, Hird). Ez a szervezet kétszer 60 ezer forintos önerő mellett kétszer 500 ezer, vagyis egymillió forintot nyert el két helyszínre.

A választás előtti utolsó és rendkívüli közgyűlésen a képviselők minősített többsége kell, hogy megszavazzák az előterjesztést. Nagy kérdés, hogy a leköszönő fideszes többség megsegíti-e a saját jelöltjeit.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP