Kézigránátos gyilkosság: súlyosbított büntetés és felmentés másodfokon

2012. október 11. 10:18 2012. okt. 11. 10:18

Tizenkét év fegyházbüntetésre súlyosbította jogerősen a Pécsi Ítélőtábla csütörtök délelőtt a 2008-as pécsi kézigránátos gyilkosság harmadrendű vádlottjának büntetését, a negyedrendű vádlottat pedig felmentette. Az első- és másodrendű vádlottra kiszabott penitencia nem változott az első fokhoz képest: 30 és 15 év rács mögött.



A négy éve novemberben elkövetett támadás másodfokú tárgyalása október 5-én vette kezdetét. Amint arról beszámoltunk, az ügyész két vádlott terhére az elsőfokú ítélet súlyosítását kérte perbeszédében, a védők mind a négy vádlott tekintetében - eljárási szabálysértésekre, a tényállás felderítetlenségére hivatkozva - az eljárás megszüntetését, illetve ügyfeleik felmentését, büntetésük enyhítését indítványozták. Az október 11-én meghozott ítélet egyedül a negyedrendű vádlottnak kedvezett: a törvényszék őt felmentette, a harmadrendű vádlott büntetését viszont 12 évre súlyosbították. Az első- és másodrendű vádlottra - Bogdán János volt rendőrre és testvérére, Bogdán Jenőre, egykori kővágószőlősi roma kisebbségi képviselőre - az első fokon kiszabott tétel emelkedett jogerőre: 30, illetve 15 év fegyházbüntetés vár rájuk.


A Pécsi Törvényszék idén márciusban hozott elsőfokú ítélete szerint Bogdán János és testvére, Bogdán Jenő 2008 nyarán állapodott meg abban, hogy megleckéztetik az előbbi férfi szomszédját, régi haragosát. A későbbi sértett éjjelente rendszeresen hangosan hallgatott zenét az autójában, a kutyája pedig többször megkergette Bogdán János gyerekeit és vendégeit. Amikor Bogdán János mindezt szóvá tette neki, a szomszéd megfenyegette, hogy megöli őt és a családját.

A Bogdán testvérek felvették a kapcsolatot a baranyai Alsószentmártonban lakó Balogh Sándorral, hogy rávegyék, dobjon be kézigránátot haragosuk házába. Ennek érdekében még a helyszínre is elvitték, de Balogh végül nem vállalta a feladatot, a gránátot viszont megszerezte nekik.

Bogdán Jenő és Balogh Sándor élettársa, Orsós Zsanett 2008. november 18-án éjjel együtt mentek el a Fejlődés utcai ingatlanhoz, ahol a nő a helyszínt biztosította, Bogdán Jenő pedig bedobta a robbanószerkezetet az utcafronti ablakon keresztül a hálószobába. A gránát az ágyra esett és felrobbant, ennek következtében a házban lakó férfi és élettársa a helyszínen meghalt, a gyermekek nem sérültek meg. A kicsiket a másik helyiségben tartózkodó nagyobbik lány vitte el a halott szülők mellől, és ő értesítette a rendőrséget.

A Pécsi Törvényszék a vádlottakat előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek. Bogdán Jenőt mint tettest életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta, amelyből a legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. Bogdán János felbujtóként 15 év, Orsós Zsanett és Balogh Sándor bűnsegédként 12 év, illetve 10 év fegyházbüntetést kapott elsőfokon. A másodfokon hozott ítélet a negyedrendű vádlottat felmentette.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop