Köddé vált adatok a PSN Zrt.-nél: elrendelték a nyomozást

2020. március 5. 10:12 2020. márc. 5. 10:12

Elrendelte a nyomozást a Pécsi Rendőrkapitányság a PSN Zrt.-nél az önkormányzati cégeknél zajló átvilágítás során feltárt adateltűnések miatt, melyek kapcsán még mindig hallgat Vári Attila.

Mint ismert, a városi sportcég kapcsán az önkormányzati intézményeknél és társaságoknál zajló, Péterffy Attila polgármester által elrendelt átvilágítás tárt fel egy fura ügyet, melynek részleteit hosszas közleményben ismertette az önkormányzat.

E szerint a 2019 novemberéig Vári Attila, a Fidesz polgármesterjelöltje, jelenleg fideszes önkormányzati képviselő által vezetett PSN Zrt.-nél közvetlenül az októberi választás után merevlemezek és adatok tűntek el a társaság számítógépeiből és rendszeréből. 

Az önkormányzat korábbi tájékoztatása szerint Vári 2019. október 16-án elkérte a cég informatikai rendszerének működtetésével megbízott vállalkozótól a társaság levelezőrendszeréhez szükséges felhasználó nevet és jelszót. A rendszergazda átadta ezeket, de ezt követően ezekkel a jelszavakkal többet nem tudott belépni az általa kezelt adatbázisba, mert azokat megváltoztatták. Az új jelszavakat december 12-én kapta meg Vári asszisztensétől, de a rendszerbe belépve komoly változásokat látott.

Kiderült az is, hogy október 17-én Vári Attila, személyi asszisztense és a PSN Zrt. üzemeltetési igazgatója asztali számítógépéről hardverek, szoftverek és adatok tűntek el, mindhárom számítógépbe új merevlemez került, a régieket és az azokon tárolt adatokat eltulajdonították. Köddé vált a 2019. október 17-e előtt folytatott teljes céges levelezés több email-cím tekintetében, a Magyar Telekom által üzemeltetett központi szerverről pedig úgy törölték a levelezés teljes tartalmát, hogy azt a felhasználó ne tudja visszaállítani.

Mindezek fényében a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. jelenlegi vezetője feljelentést tett a Pécsi Rendőrkapitányságon. Lapunk most úgy értesült, a Pécsi Rendőrkapitányságon még februárban elrendelték a nyomozást információs rendszer vagy adat megsértése gyanúja miatt.

Vári azóta sem szólalt meg

Az adatok eltűnése kapcsán korábban kerestük Vári Attilát, de választ azóta sem kaptunk.
 

Forrás: Pécsi STOP