Koholmányok a kampányhajrában

2024. szeptember 20. 08:27 2024. szept. 20. 08:27

Utolsó hetéhez ért a kertvárosi kampány, fel is pörgött rendesen a helyi kormánypárti propagandamédia. Öblös lódításaikat újra összegyűjtöttük, hogy mindenki lássa, mennyi mindenben ferdítettek ezúttal is a pécsieknek - írja sajtóközleményében a Pécs Jövője Frakciószövetség.

·      Befedett műjégpálya: Hiába próbálja meg levillogni a helyi Fidesz apraja-nagyja az önkormányzati sportfejlesztés sikerét, a valóságban Török Ottó sportberuházásokért felelős biztos és a PSN Zrt. éveken át tartó előkészítő munkájának az eredménye a városi műjégpálya tavasszal kezdődő befedése.

·      Féloldalas elfogultság: Hiába vádolja elfogultsággal a helyi Fidesz és komplett lakájmédiája az önkormányzati újságot, a valóságban éppen az ezeket a cikkeket szerzők öntik a pécsiekre a NER-propagandát, sőt, egyikük olyan mély hitelességi válságba taszította az akkor általa vezetett helyi lapot 2019 előtt, hogy civilek még tüntetést is szerveztek a leváltására.

·      Alaptalan fenyegetés: Hiába próbálja meg az elbocsátás rémével megfélemlíteni az önkormányzat cégvezetőit a megyei lap rágalmazásért korábban jogerősen elítélt szerzője, a valóságban nincs ok a cégvezetők változtatására, hiszen az önkormányzat és cégeinek működését a polgármester-választás eredménye alapján megfelelőnek tartják a pécsiek. Az viszont sokat elárul a Fidesz vezetői gyakorlatáról, hogy az új közgyűlés alakuló ülése előtt egy hónappal kirúgásokkal fenyegetőznek, miközben erre semmilyen felhatalmazást nem kaptak a pécsiektől. Úgy tűnik, folytatódik a korábbi vircsaft, és a Fidesz Pécsett csak rombolásra lesz képes. 

·      Támadó tangó: Hiába támadja még a Tangóünnep kulturális programajánlójába ágyazva is folyamatosan a pécsi városvezetést a kisebbik helyi propiportál, a valóságban

o  az önkormányzat saját erőből végrehajtott útfelújítási programjában megújuló Vince utca korábban sem volt sétálóutca,

o  a Magaslati útra pedig azért kellett a növényeket kaspóban kihelyezni, hogy a környék lakóit kiszolgáló közművek ne sérülhessenek.

·      Politikai városüzemeltetés: Más szemében a szálkát is, a magáéban a gerendát sem látja ugyanez a híroldal. Miközben ugyanis azzal vádolja alaptalanul a városüzemeltetési céget, hogy a képviselők igényeit szolgálja ki, aközben egyre másra gyűlnek a hírek a helyi NER-médiában arról, hogy az újonnan megválasztott, de még esküt sem tett kormánypárti képviselők hogyan utasítgatják egyes apró-cseprő városüzemelési feladatok elvégzésére a társaságot.

·      Kertvárosi varjak: 10 év városvezetői, majd 5 év ellenzéki képviselői munka után éppen most világosodott meg az ÖPE frakcióvezetője azzal kapcsolatban, hogy mihez is kellene kezdeni a varjak okozta problémával Kertvárosban. Pedig erre Fürj Csaba kezdeményezésére már elkészült a szakemberekkel egyeztetett, hatékony program.

·      Vásártéri ötletelés: Láthatóan nem illeszkedik a NER logikájába az, hogy egy fejlesztésről, ez esetben a Vásártér modernizálásáról úgy is születhet döntés, hogy arról az érintettek véleményét is kikérik. Márpedig a valóságban ez történt és történik Pécsett: az ötletbörze lezárult, a javaslatokból gyúrt koncepciótervekről pedig újra a pécsiek dönthetnek majd. Pár érdekes állítást azért tartalmaz a cikk, ami valami érthetetlen okból nem akkor számolt be az ötletbörzéről, amikor az még tartott, hanem csak azután, hogy javaslatgyűjtés időszaka már lezárult:

o  az, hogy mindössze 23 milliárd forintot szán a kormány a pécsieknek, nem az önkormányzat felelőssége, sőt, ennek tarthatatlanságára a polgármester időben felhívta a figyelmet;

o  Pécs nem Felcsút, itt nem a kisvasút öncélú fejlesztése a cél, hanem a Mecsek átfogó modernizálásaszintén a pécsiek akarata mentén.

·      Zebra: Hiába próbálja meg befeketíteni a pécsi zebra-programot a rendkívül aktuális NER-portál, a valóságban sorra készülnek el a pécsiek biztonságát szolgáló gyalogátkelőhelyek városszerte – valamiért a teljesen „buborékon túli” propagandaportál ezekről viszont egyáltalán nem számol be.

·      Cégtámogatások: Hiába próbálja meg pénzszórásnak beállítani a komplett helyi kormánypárti propagandagépezet a vonatkozó előterjesztést, a valóságban az önkormányzati cégeket, és általuk a pécsieket segíti a város azzal, hogy továbbra is biztosítja pl. a közösségi közlekedés működését, vagy az óvodai és iskolai étkezés árának változatlanságát.

·      SZMSZ: Hiába próbálják politikai térbe helyezni a NER lakájmédiájában a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatának módosítását, a valóságban annyi történik, hogy az önkormányzat hatékonyabbá és gyorsabbá igyekszik tenni a hivatali működést. Arról sem zengtek ódákat a fideszes propagandisták, hogy az előző, kormányoldali városvezetés 9,5 milliárdos csődhitele miatt nem lehetett eddig bővíteni a hivatali létszámot.

·      Elhallgatás: Már-már megszokott módon fontos és közérdeklődésre számot tartó témákat viszont elhallgattak olvasóik elől a NER helyi propagandalapjai, így az ezekről a felületekről tájékozódó pécsiek nem értesülhettek arról, hogy

o  polgármesteri fogadónapon fordulhattak a város első emberéhez a pécsiek, sokan éltek is a lehetőséggel;

o  sikeres a pécsi lakóközösségek segítésére indított TÁRS-program, amelynek keretében több mint 210 társasház jutott forráshoz, hogy a kisebb felújítási és karbantartási munkálatait elvégezhesse;

o  jól halad az idén már 100 millió forint keretösszegű közösségi költségvetés végrehajtása, a pécsiekből álló részvételi tanács összeállította annak a zónánként 5-5 ötletnek a listáját, amelyekből a pécsiek választhatják ki a nekik legjobban tetsző javaslatokat.

Pécs Jövője Frakciószövetség