Konkrétumok nélkül állt bele a helyi Fidesz a szigetvári alpolgármesterbe

2019. április 11. 13:54 2019. ápr. 11. 13:54

Ötnapos spéttel, nyílt levélben reagált a szigetvári Fidesz Varga Zoltán szigetvári alpolgármester soraira. Ebben a városvezető többek között Nagy Csaba fideszes országgyűlési képviselőt is megszólította azért, mert eltűnt a 6-os főút Szigetvárt elkerülő szakasza a legújabb területrendezési tervből, a kisváros pedig kínlódik az átömlő forgalom miatt.

A Szigetvári Emberekért Egyesület alelnöki pozícióját is betöltő Varga Zoltán először március 29-én adott ki egy közleményt, melyben bemutatta, mekkora terhet is jelent a városnak a főút forgalma. E szerint jelenleg átlagosan naponta 15-20 ezer gépjármű halad át egy olyan főközlekedési útszakaszon, amelyet egy baleset esetén csak 40 kilométeres kerülővel lehet kikerülni, mivel nincs párhuzamos belterületi útszakasz sem vele.

Varga felidézte, Pichler Imre, a Fidesz-KDNP néhai országgyűlési képviselője, Szigetvár díszpolgára már 2002-ben az intenzív forgalomról beszélt a Parlamentben, elmondva, a készült szakvélemények alátámasztották a lakossági panaszokat. Ehhez képest mostanra sem született megoldás, sőt. Amint korábban megírtuk, 2019. március 15-én lépett hatályba a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló vonatkozó területrendezési terv, amelyben már nem látni a korábbi országos tervben még szerepelt 6-os elkerülő/tehermentesítő út nyomvonalát.

Varga április elején nyílt levelet írt a témában, melyben Nagy Csaba fideszes országgyűlési képviselőt, Madaras Zoltánt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökét, Fazekas Róbertet, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnökét, valamint Dr. Simon János, Guczogi Gábor, Horváth József, Junácski András és Szojkó Gábor, szigetvári önkormányzati képviselőket szólította meg. Külön kérte Nagy Csabát, országgyűlési képviselőként nyújtson be olyan módosító javaslatot, mely lehetővé teszi a probléma megoldását.

Április 10-én a szigetvári Fidesz a Facebookon reagált Varga felvetésére. A politikai lózungok és elmúltötévezés mellett azt írták,
a megoldás már megvan, amit Vargáék is jól tudnak, de direkt elhallgatják a szigetváriak elől.

Lapunk megkereste Varga Zoltán, arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen megoldásról beszélt a helyi Fidesz. Az alpolgármester nem érti, mire gondolhatott a kormánypárt helyi fiókja a konkrétumok emlegetésekor, hiszen egyetlen konkrétum volt: a tehermentesítő, mely most kikerült a területrendezési tervből.

Az alpolgármester egy hosszabb posztban válaszolt a szigetvári Fidesznek a Facebookon. Ebben felveti,
"amennyiben a Szigetvári Fidesz elnöksége szerint a beígért M60 fizetős gyorsforgalmi út majdan egyszer megépülő Szigetvárt érintő szakasza jelenti a megoldást, akkor valószínűleg az ő emlékezetükkel lehet baj, ugyanis a párt és korábbi polgármestere, majd újrázni tervezett polgármester-jelöltje és a csapatából a képviselő-testületbe jutott képviselők 2014-ben még egy 2018 márciusától „az erre vonatkozóan készült terv alapján” elkészülő tehermentesítő út, valamint a 2018 áprilisától megvalósuló M60 jelű gyorsforgalmi út együttes ígéretével kampányoltak. Vagyis ők sem tekintették megoldásnak a Széchenyi utcai lakosok problémájára önmagában az M60-as jelű, útdíjköteles gyorsforgalmi utat."

Varga kitért rá, ahogy korábban jelezték, április 12-én 16 és 17 óra között gyalogosan félpályás útlezárást tartanak Szigetváron, a Széchenyi utca Almás-híd feletti szakaszán, valamint gyalogosan felvonulnak a 6-os út Almás-patak utcai szakasza és az Almás-patak közötti járdán. Az akcióval a tarthatatlan forgalomterhelésre kívánják rávilágítani a figyelmet.

Forrás: H.V.