Kővári és az érintett iskola is mélyen hallgat a szélsőjobb-ügyről

2022. november 21. 16:42 2022. nov. 21. 16:42

Mint ismert, egy a magyar szélsőjobbhoz több szállal kötődő alapítvány és Kővári János tart közös előadást abban a pécsi gimnáziumban, amelynek igazgatója elhatárolódott Panokotai Lili szavaitól. A jobbos pécsi képviselő a Facebookon ugyan hangos kardlóbálásba kezdett, ám a történtekkel szembesítő kérdéseinkre sem ő, sem a Nagy Lajos igazgatója nem reagált. Addig is, amíg ez megtörténik, mutatjuk a kérdéseket.

Amint arról korábban beszámoltunk, Kővári János, a Fidesz-ÖPE politikusa és a szélsőjobb számos szereplőjéhez kötődő Védett Társadalom Alapítvány (VTA) tarthat pénteken közös előadást a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában.

Az, hogy miként kerül a politika egy oktatási intézmény falai közé, önmagában is kényes kérdés. Különösen az, ha egy olyan szervezetről van szó, amelynek több kötődése is van a magyar szélsőjobboldal ismert figuráihoz – erről korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk, még többet a 444.hu írásából lehet megtudni a szervezetről és a körülötte feltűnő szereplőkről.

Ám a helyzet igazi fonákját az adja, hogy arról a pécsi iskoláról van szó, amely – jobb kifejezés híján – kiutálta falai közül Pankotai Lilit, aki mára napjaink tanár-diák megmuzdulásainak egyik ismert alakjává vált. 

A gimnazista szavaitól az intézmény igazgatója élesen elhatárolódott. Kíváncsiak voltunk hát, hogy miként viszonyul ahhoz a jobbos rendezvényhez, amelynek az általa vezetett intézmény pénteken ad helyet. Bár már bőven eltelt annyi idő, amennyi Pankotai Lili budapesti szereplése és az igazgató határozott elhatárolódása között, a mi kérdéseinkre eddig mégsem érkezett válasz.

Megkerestük természetesen a kényes ügy másik szereplőjét, Kővári Jánost is. Ő, többek között lapunk közösségi oldalán éles kirohanást intézett, hatalmasat propagandázott, ám az üggyel szembesítő kérdéseinkre tőle sem kaptunk még választ.

A pécsi politikusnak esze ágában sem volt elhatárolódni a Védett Társadalom Alapítványtól. Helyette ezt a posztot/kommentet osztotta meg a Pécsi STOP és saját közösségi oldalán:

 

forrás: Facebook

 

Addig is, amíg ezeket várjuk, alább közzétesszük a kérdéseket. Amint válaszok is érkeznek, természetesen jelentkezünk azokkal is.

 

Kérdéseink dr. Nyisztor Zsolthoz, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatójához:

„Igaz-e, hogy a Fidesz/a párttal szövetséges ÖPE politikusa a házigazdája lehet egy olyan eseménynek, amelyet egy pécsi oktatási intézményben rendeznek?

Ha igen, ezt ki kezdeményezte? A politikus, vagy Ön? 

Tervezik-e, hogy magát demokratának valló politikust is meghívnak az iskola falai közé?

Igaz-e, hogy a rendezvényen a magyar szélsőjobbhoz kötődő Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumi tagja is előadást tart az eseményen?

Ha igen, akkor ezt ki kezdeményezte? A szélsőjobboldalhoz nyíltan, számos szállal kötődő alapítvány, vagy Ön?

Kikérte-e az iskola tanárainak, netán diákjainak véleményét az esemény megrendezéséről, illetve a résztvevőkről?

Ön szerint annak az iskolának a keresztény értékrendjével, amelynek a nevében Ön elhatárolódott Pankotai Lilitől, összeegyeztethető-e egy olyan szervezet szereplése, amelynek zárt Facebook-csoportjában olyan közéleti szereplők írnak posztokat, mint a Légió Hungária budapesti vezetője és vezetőségi tagja?

Ön szerint annak az iskolának a keresztény értékrendjével, amelynek a nevében Ön elhatárolódott Pankotai Lilitől, összeegyeztethető-e egy olyan szervezet szereplése, amely hazánkban egyedüliként lehetőséget biztosított a Becsület Napja nevű esemény promóciójára?

Tisztelt igazgató úr, 

tisztában van-e azzal, hogy az Ön által vezetett intézményben előadást szervező alapítvány alapítójának cége gyártotta korábban annak a televíziónak a híradóját, amelynek egyik adásában Adolf Hitlerről jelentős államférfiként emlékeztek meg?

Igazgató úr egyetért ezzel a kijelentéssel?

Általában véve, nem tart attól, hogy Pécsnek ezt a nagymúltú és nagy presztízsű iskoláját az esemény kapcsán a szélsőjobb politikához fogják kötni?”

 

És kérdéseink Kővári Jánoshoz:

 

„Igaz-e, hogy a Fidesz/a párttal szövetséges ÖPE politikusa a házigazdája lehet egy olyan eseménynek, amelyet egy pécsi oktatási intézményben rendeznek?

Ha igen, ezt ki kezdeményezte? Az intézmény, vagy Ön? 

Igaz-e, hogy a rendezvényen a magyar szélsőjobbhoz kötődő Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumi tagja is előadást tart?

Ha igen, akkor ezt ki kezdeményezte? A szélsőjobboldalhoz nyíltan, számos szállal kötődő alapítvány, az oktatási intézmény, vagy Ön?

Összeegyeztethető-e az Ön, megszólalásai alapján keresztény értékrendjével egy olyan szervezettel közös szereplés, amelynek zárt Facebook-csoportjában olyan közéleti szereplők írnak posztokat, mint a Légió Hungária budapesti vezetője és vezetőségi tagja?

Összeegyeztethető-e az Ön, megszólalásai alapján keresztény értékrendjével, egy olyan szervezettel közös szereplés, amely hazánkban egyedüliként lehetőséget biztosított a Becsület Napja nevű esemény promóciójára?

Tisztelt képviselő úr, 

tisztában van-e azzal, hogy az Önnel közös rendezvényt szervező alapítvány alapítójának cége gyártotta korábban annak a televíziónak a híradóját, amelynek egyik adásában Adolf Hitlerről jelentős államférfiként emlékeztek meg?

Képviselő úr egyetért ezzel a kijelentéssel?

Általában véve, nem tart attól, hogy Pécsnek ezt a nagymúltú és nagy presztízsű iskoláját, valamint Önt, mint politikust az esemény kapcsán a szélsőjobb politikához fogják kötni?”

 

Szerző: A.Pécsi.Proli