Leadták az ajánlásokat Csorbai Ferencék

2020. augusztus 14. 09:49 2020. aug. 14. 09:49

Összejött a szükséges aláírásmennyiség, így csütörtökön leadta az ajánlóíveket a mohácsi helyi választási irodán a Változást Akarók Nemzedéke (VAN) civil szervezet, mely Csorbai Ferencet kérte fel polgármesterjelöltnek a szeptember 27-én esedékes időközi választás kapcsán.

Mint ismert, Mohácson azért tartanak időközi választást, mert a fideszes többségű testület feloszlatta magát. A kormánypárti oldal 2019 ősze óta nyomta a csengőt az oszlatást illetően, miután az MSZP-s Csorbai Ferenc Szekó József fideszes polgármester halála miatt, egyindulós versenyben húzta be a városvezetői pozíciót. A kormányoldal Pávkovics Gábort, az oszlatás előtt Fidesz-KDNP-s alpolgármestert futtatja a polgármesterségért, korábbi sajtóhírek szerint Szekó József lánya is megméretteti magát képviselőjelöltként.

Ellenzéki oldalon egy, önmeghatározásuk szerint országos politikától mentes helyi civil szervezet alakult Változást Akarók Nemzedéke (VAN) néven, elnöke az a dr. Szigeti József, akit Csorbai Ferenc alpolgármesternek szeretett volna, a helyi Fidesz viszont keresztbe feküdt ennek. Ez az ernyőszervezet fogná össze a városban aktív ellenzéki pártok és a civilek jelöltjeit a szeptemberi választáson. A VAN felkérte Csorbai Ferencet polgármesterjelöltnek, aki erre igent mondott, a szervezet múlt hétvégén a képviselőjelöltjeit is közzétette honlapján. 

Csütörtök késő este dr. Szigeti József, az egyesület elnöke Facebook-oldalán jelentette be, hogy összejött a szükséges aláírásmennyiség, az ajánlóíveket pedig leadták a helyi választási irodán.

"A piros-fehér szalag, amivel az aláírásgyűjtő íveket átkötöttük, számunkra Mohácsot, az egyesületünket, a mohácsi összefogást jelképezi. Büszke vagyok minden jelöltünkre, Csorbai Ferenc polgármesterjelöltünkre, és mindenkire, aki a választókerületében sikeresen gyűjtött aláírásokat"

- hangsúlyozta Szigeti, megköszönve mindenkinek, aki aláírásával segítette őket.

A Momentum nem támogatja Csorbaiékat

A mohácsi Momentum csütörtökön tette közzé Facebook-oldalán, hogy nem támogatja Csorbai Ferencet a szeptemberi voksoláson. Soraik szerint számukra nem elfogadható feltételeket támasztottak az együttműködést illetően, valamint felemlegették a tavaly őszi helyzetet is, mikor is ellenjelölt nélkül győzött Csorbai. 

"Mindemellett a Momentum mohácsi szervezete elkötelezett annak érdekében, hogy a Fidesz gőgös, kiskirálykodástól és urambátyámkodástól terhelt mohácsi vezetésének véget vessen. Felelősségünket felismerve és a mohácsi polgárok véleményét meghallgatva úgy döntöttünk, hogy nem indítunk jelölteket a szeptemberi időközi választáson"

- olvasható a közleményben.

Országos összefogással készül az ellenzék 2022-re

Csütörtökön derült ki, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelölt állítására készülnek az ellenzéki pártok a 2022-es országgyűlési választáson.

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt által közösen jegyzett közleményben tudatták: győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében.

Azt írták: "az ellenzéki pártok, meghallva a választóik akaratát", csütörtökön megkezdték a hivatalos egyeztetéseket pártelnöki szinten a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésről.

A pártelnökök megállapodtak, hogy az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP