Legalja: last minute lakástakarék-szerződést hirdet a pécsi KDNP-s képviselő

2018. október 16. 11:59 2018. okt. 16. 11:59

Grób Gábor hallja az idők és a közgazdaságtan szavát: miután Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő törvényjavaslata nyomán gyorsított eljárásban végzi ki az Országgyűlés a lakástakarékpénztárak állami támogatását, a pécsi KDNP-s politikus még last minute-ban, a Facebookon hirdeti, hogy nála még lehet kötni ilyen megtakarítási formát. Sajnos Grób kedd délelőttje már nagyon betelt, már csak azokkal foglalkozik, akiket ismer.

A komplett magyar sajtón végigsöpört hétfőn Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes elnökének törvényjavaslata, mely megszüntetné a lakástakarékpénztárak 30 százalékos állami támogatását. A javaslat kedd délelőtt került az Országgyűlés elé, amennyiben pedig áment mondanak rá - márpedig e felől szemernyi kétségünk sincs -, akkor már csak Áder János aláírása kell rá, és már szentesítve is van a módosítás. A 444 szerint ha a köztársasági elnök még kedden aláírja, akár szerdán is hatályba is léphet a törvény.

Ez azt jelenti, hogy innentől az állam nem tesz minden 100 forint után 30 forintot a lekötésekhez, ami a megtakarítási konstrukció legnagyobb vonzereje. Helyette inkább a CSOK-ba forgatják be az erre szánt pénzt. Lényegi különbség a CSOK és a lakástakarék között, hogy előbbihez gyermek szükségeltetik, utóbbihoz viszont csak annyi kellett, hogy az ember elszánja magát, hogy elkezdi összerakni a pénzét abban a hitben, hogy egyszer majd lakásra költi, és ebben állami segítséget is kap.

A törvényjavaslat napvilágra kerülése után megrohanták a lakástakarékpénztárakat, hogy még addig kössenek ilyen megtakarítási formát, míg az Országgyűlés meg nem szünteti a támogatást. Ha még azelőtt sikerül szerződést kötni, hogy elfogadnák a törvényjavaslatot, akkor jár még a támogatás, utána viszont már semmit nem kap a szerződő állam bácsitól.

Grób Gábor, a KDNP pécsi közgyűlési képviselője, a párt országos elnökségének tagja ebben a hangulatban nagyot gurított. A lakástakarékbizniszben utazó politikus, felismerve a felszökő igényeket, hétfő délután az alábbi posztot írta ki a Facebookra:

"Aki kötne még Lakástakarék szerződest, ma este + holnap de. (utoljára) nálam még megteheti! (telefonszám)"

Három órával később ismét felhívta a figyelmet a közösségi oldalon arra, hogy hamarosan elmegy a lakástakarék-hajó, de nála még van kiadó hely a csónakban:

Grób Gábor kedd késő délelőtt már rettenetesen be volt táblázva. Úgy tudjuk, annyian keresték, hogy már csak azokkal tud foglalkozni, akiket ismer.

Hogy Vonnegutot idézzük: "így megy ez".