Lepasszolja a Bóbita Bábszínházat a városvezetés a ZSÖK-nek

2017. február 14. 10:51 2017. feb. 14. 10:51

Eladja a Bóbita Bábszínház Nonprofit Kft-ben lévő üzletrészét a pécsi önkormányzat a Zsolnay Örökségkezelőnek, az ügyletre a közgyűlésnek kell kimondania az áment. Az igazgatási, műszaki és marketingfeladatokban mutatkozó párhuzamosságokat megszüntethetik.

Megválik a Bóbita Bábszínház Nonprofit Kft-ben lévő üzletrészétől a pécsi önkormányzat, az üzletrészt hárommillió forintért adja el a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-nek (ZSÖK).

Az erről szóló önkormányzati előterjesztés szerint

"a Vagyongazdálkodási szempontok figyelembevételével lefolytatott szakmai egyeztetések alapján indokolt, hogy Bóbita Bábszínház Nonprofit Kft. üzletrészei névértéken, 3 000 000 forint összegben értékesítésre kerüljenek a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek.

Az adásvétellel a társaság – a kulturális feladatok ellátására átadott állami támogatás átcsoportosításával – részt vállal a bábszínház működési célú támogatásában, míg az igazgatási, műszaki, marketing feladatok ellátásában mutatkozó párhuzamosságok is megszüntethetők, a tulajdont szerző társaság a kiadások csökkentése mellett, hatékonyabban tudja ellátni ezen feladatokat."

Tegyük hozzá, hogy a ZSÖK tulajdonosa szintúgy a pécsi önkormányzat.

Az önkormányzat a fenntartási szerződéstervezet szerint évi 15 millió forintos támogatásban részesítené a ZSÖK-ön keresztül a Bóbita Bábszínházat - 2016-ban a városi támogatás még 39 millió forint volt (és már az is csökkentett támogatásnak számított a 2015-ös adatokhoz képest).

A bábszínházat vezető Sramó Gábornak az előterjesztés szerint idén szeptember végén jár le a megbízatása, új pályázatot már a ZSÖK fog kiírni a posztra.

Az előterjesztésben az is szerepel, hogy az adásvétellel az igazgatási, műszaki és marketingfeladatoknál jelentkező párhuzamosságok is megszüntethetők, ezt nem nagyon lehet másként értelmezni, mint hogy létszámleépítés is várható valamely cégnél.

Az üggyel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste a ZSÖK-öt, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.